Іконка та 200 євро – для приречених

Кошти Чернівецького обласного благодійного Фонду «Подаруй дитині життя», зібрані по всій області, рятують маленьких буковинців від найстрашнішого – лютої смерті від раку

Маленький рухливий Вітя Регнер з села Остриця Герцаївського району і тінейджерка Христинка Вакараш з Костичан Новоселицького району були… приреченими. Саме так, хоча це жахливо і несправедливо, але й невідворотно. У свої чотири з половиною і чотирнадцять років вони захворіли таким видом раку, який у нас практино не лікується.

Але сталося диво – спеціалісти з кардіоонкогематологічного відділення обласної дитячої клінічної лікарні «витягли» дітей з того світу. Бо таку «хімію», як роблять у цьому відділенні, виконують тільки у двох спеціалізованих центрах України. Тож, без перебільшення, дитяча онкологія в Чернівцях посідає сучасні науково-технологічні позиції.

– Утім, ще кілька років тому Вітя й Христя були «кандидатами на той світ», де їм, у силу свого юного віку, ще зовсім не місце, – зізнався завідувач відділеням Михайло ГНАТЮК. – Та з появою у квітні 2007-го року Фонду допомоги дітям, хворим на рак та лейкемію, «Подаруй дитині життя» нам стало легше дихати.
Тільки на лікування Віктора і Христини Фонд перерахував понад 43 тис. грн. Загалом же на порятунок лише цих двох пацієнтів пішло практично три чверті мільйона гривень. А у відділенні ж лікуються 120 хлопчиків і дівчаток. З них 19 вперше захворіли на рак торік. На жаль, «свіжі» випадки зафіксовані вже й цього року.

В Україні щорічно реєструється більше 1000 нових випадків захворювань на рак та лейкемію серед дітей. У Чернівецькій області налічується понад 120 онкохворих хлопчиків і дівчаток.

Тому попереду у Фонду велика робота. Хоча вражає й зроблене. Адже протягом майже 4-х років щомісяця на площах і вулицях Чернівців відбувається благодійна акція збору коштів з концертами й аукціонами за підтримки партнера Фонду ЧФ ВАТ «Укртелеком». У кожній акції онкохворих дітей своїми талантами підтримували творчі колективи Чернівецького обласного центру естетичного виховання «Юність Буковини», школи естрадного мистецтва «Джем», фіналісти телевізійного проекту шоу талантів «Зірковий марафон», лауреат Міжнародних та Всеукраїнських конкурсів Леся Франків та оркестр Чернівецького гарнізону 300 механізованого полку.
Торік набув широкого розголосу й підтримки благодійний вересневий телерадіомарафон, проведений спільно з Чернівецькою облдержтелерадіокомпанією та Чернівецьким обласним центром естетичного виховання «Юність Буковини». Відбулися також 2 благодійних марафони у лютому 2010-го «Врятуємо життя дитини» і минулого грудня «Влаштуймо дітям свято Миколая», а також квітневий благодійний концерт Ігора Андроника спільно з Чернівецькою філармонією.

Крім того, у багатьох організаціях обласного центру, серед яких супермаркети і банки, стоять прозорі скриньки з емблемою Фонду для тих, кому не шкода поділитися своїми грішми з недужими дітками.

Загальна сума добровільних пожертвувань зібраних протягом 2010 року становить 251761,93 гривень.

Акумульовані на рахунку Фонду кошти спрямовуються на лікування конкретних дітей (торік їх було 16) та невідкладні потреби відділення кардіоонкогематології. Зокрема торік була придбана спеціальна шафа, так званий бокс біологічної безпеки, де зберігаються хімічно активні речовини. Його вартість понад 68 тис. грн, але він того вартий, бо рятує тепер медичних сестер від нейродермітів.

Зрештою, завдяки спонсорам чимало питань функціонування відділення вже вирішені. Його завідувач, великий ентузіаст своєї справи Михайло Григорович Гнатюк вважає, що нині умови майже ідеальні – вони мають найбільш необхідне. Адже, крім ліків та устаткування, персонал тут сам пере і прасує білизну. Адже без цього не зберегти маленькі, але такі дорогі життя своїх пацієнтів. Єдина біда – вода, а точніше – її відсутність. Бо подається лише годину або дві на добу. Зрозуміло, що водопостачання – питання держави. І, за словами Гнатюка, воно нібито, слава Богу, невдовзі має вирішитися.

Але, попри те, взагалі-то не зрозуміло, як кардіоонкогематологія обходиться без того, без чого практично неможливо жити. Наразі мікрофлора у відділенні така, що не дозволяє зберігати воду, набраною у ванни та інші ємкості, бо одразу ж стає джерелом інфекції. Тому маленькі пацієнти, позбавлені після опромінення та «хімії» будь-якого імунітету, можуть померти від банального септичного ураженння. І помирають…

– Наша мета – забезпечити кожній дитині, хворій на рак чи лейкемію, найбільш прогресивні можливості лікування та реабілітації – на це й спрямовуються заходи, що їх організовуємо. Вони мусять привертати увагу суспільства до проблеми дитячої онкології та до збору добровільних пожертвувань, що використовуються на лікування недужих діток, – наголосив почесний президент Фонду і людина, яка свого часу його заснувала, депутат обласної ради Франц ФЕДОРОВИЧ під час загальних зборів членів правляння Фонду та його наглядової ради. – А ще я надзвичайно радий тому, що наш Фонд діє. Адже до ЧОБФ «Подаруй дитині життя» в Україні найбільшим старожилом серед Фондів був той, що проіснував 2 роки і 4 місяця. Нам же у квітні буде вже 4 роки! І команда людей, яка ним опікується сьогодні, дуже потужна. Гадаю, у цьому запорука його успіху.

В Оксани СИМАК, члена правління Фонду, яка дуже активно переймається його справами, поцікавилася, що їй найбільше запам’яталося протягом минулого року в його діяльності:

– Якось ми відкрили конвертик зі скриньки, а там – 200 євро та іконка. Це мене дуже вразило. Як і те, що протягом півроку приходила до нас у Фонд, що на вул Гоголя, молода жінка й кидала до скриньки по 500 гривень…

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії», член правління Фонду «Подаруй дитині життя»

Нагадуємо  реквізити Фонду:

Чернівецький обласний благодійний фонд допомоги дітям, хворим на рак та лейкемію «Подаруй дитині життя»:
Р/Р 26005301082843 код ЄДРПОУ 35029311 МФО 322948 Чернівецька дирекція АКБ «Форум» м. Чернівці;
Р/Р 26001060351835 код ЄДРПОУ 35029311 МФО 356282 Чернівецька філія

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *