Гриби: їжа чи отрута?

6 буковинців отруїлося сироїжками протягом цього року, з них – двоє чернівчан, які збирали гриби на Путильщині, та четверо селян з того ж району.

Найнебезпечніша – бліда поганка

До її складу входять сильнодіючі токсичні речовини – аманітогемолізин і аманітотоксин. Смертність при отруєннях цим грибом сягає 50%.

Клінічна картина цього отруєння має холероподібну форму, коли після інкубаційного періоду (10 – 12 год), у потерпілих спостерігаються болі в животі, часті випорожнення, блювота, зневоднювання організму, жовтяниця, коматозний стан.

Мухомор діє на психіку

У цих грибах є мускарин, мікоатропін та інші токсини, що викликають отруєння з ураженнями нервових клітин (слинотеча, блювота, понос, звуження зіниць, галюцинації, марення, судоми і кома). Смертність при цих отруєннях сягає 2 – 3%.

Як уникнути отруєння грибами:

1. Збирайте в лісі тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні.

2. Гриби, що викликають сумніви, не слід вживати в їжу і пробувати на смак, тим більше сирими.

3. Ніколи не збирайте і не їжте гриби, які знизу ніжки мають клубнеподібне стовщення, оточене оболонкою (як, наприклад, у блідої поганки і червоного мухомора) і не пробуйте їх на смак.

4. Коли збираєте гриби, особливо сироїжки, намагайтеся брати їх з цілою ніжкою, щоби не прогавити важливих ознак, описаних вище.

5. Якщо збираєте в лісі печериці, звертайте особливу увагу на колір пластинок. Ніколи не збирайте і не їжте «печериці», що мають пластинки білого кольору. У справжніх їстівних печериць пластинки швидко рожевіють, а потім темнішають. У смертельно отрутної блідої поганки, схожої за зовнішнім виглядом на печериці, пластинки завжди білого кольору.

6. Якщо збираєте для засолення вовнянки, чорнушки, білявки, грузді, підгрузді чи інші гриби, що містять молочний сік, обов’язково перед засоленням чи відварюванням вимочіть їх, аби видалити гіркі речовини, які подразнюють шлунок. Те ж саме варто робити з сироїжками, що мають їдкий і гіркий смак.

7. Ніколи не збирайте і не їжте переспілі, червиві і зіпсовані гриби.

8. Не їжте гриби сирими.

9. Не вірте поширеній хибній думці про те, що через отруйні гриби темніє цибуля чи срібні предмети, якщо їх опустити в посуд, де варяться гриби. Срібло темнішає від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

10. Не збирайте гриби у міських парках, скверах, дворах, а також уздовж автомобільних і залізничних шляхів. Гриби накопичують отруйні речовини.

11. Принесені додому гриби повинні бути в той же день розсортовані за видами і знову ретельно переглянуті.

12. Нижню частину ніжки, забруднену землею, зрізують, а гриби ретельно очищають від піску і сміття. У деяких грибів (маслюків і мокрух) знімають з капелюшка плівку, покриту слизом.

13. Гриби повинні піддаватися кулінарній обробці в день збору чи не пізніше наступного ранку.

14. Гриби – не дитяча їжа, тому не давайте таких страв маленьким дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю.

Що робити, коли вам не поталанило

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано, чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):

* Негайно викликайте «швидку допомогу». До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.

* Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до медиків.

* Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Жодного самолікування! Чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *