Бузок: краса й здоров’я

Лікувальні властивості
У пору цвітіння заготуйте для себе цю помічну рослину. Особливо рекомендують білий бузок, який активніше віддає активні речовини. Та й для лікування використовують не лише квітки, але й бруньки, кору і навіть листя. Адже бузок містить у собі біологічно активні речовини, що відіграють значну роль в обміні речовин, будучи стимуляторами та регуляторами біохімічних процесів. Отож бузок має потогінну, антималярійну та знеболювальну дію, чистить нирки й печінку від каменів та піску, допомагає від кашлюку та захворювань нирок, ефективний при болях у суглобах та при радикуліті. І це далеко не повний список.
Протипоказання: не забувайте про те, що бузок – рослина отруйна. Тож перед лікуванням порадьтеся з лікарем.
Зауваження: не готуйте більше зазначеної порції і не настоюйте довше вказаного часу.<
Астма: Настій з квіток. 2 столові ложки квіток чи разом з подрібненим листям залийте 0,5 літра окропу, залиште заварюватися на годину. Процідіть й тричі на день – через півгодини після сніданку й за півгодини до обіду й вечері – випивайте по 1/4-1/2 склянки.
Запалення нирок, каміння в нирках, малярія: Настій листя. 2 столові ложки подрібненого листя залийте склянкою гарячої води, доведіть до кипіння, настоюйте 3 години в теплому місці, процідіть і відтисніть рідину з листя в настій. Приймайте 4 рази на день до їжі по 1 столовій ложці 14 днів. Можна провести до 4 курсів з перервами у 2 тижні між ними.  
Додатково: Цей настій підходить для зовнішнього застосування у вигляді примочок чи промивання для виразок і гнійних ран.
Епілепсія: Настій. 1 столову ложку квіток залийте склянкою окропу. Настоюйте 20 хвилин. Процідіть й пийте замість звичайного чаю. Готуйте щоразу свіжий.
Підвищена температура: Настій з листя. 8 листочків бузку залийте 0,5 літра окропу, настоюйте кілька годин, пийте теплим (тільки грійте, не кип’ятіть) замість чаю, з медом і лимоном.
Ревматизм. артрит, подагра: Настоянка з квіток бузку. Залийте квітки чистим спиртом 1:1. Настоюйте протягом доби в теплому місці. Процідіть  і приймайте по 1 столовій ложці, розбавленій склянкою гарячої води.
Додатково: Нерозбавлена настоянка ефективна для розтирань на ніч і компресів на 2-3 години перед сном

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *