Базилік – не тільки прянощі, а й лік

Вирощується базилік як городня культура, яку споживають в їжу та при консервації. Але використовується він і як лікарська рослина.

Гарячий настій з базиліку п’ють при запаленні нирок, сечового міхура, при застудах, нежитю. Він вважається корисним при кишкових та ниркових кольках, метеоризмі, відсутності апетиту, при неврозах, головному болю, епілепсії, бронхіальній астмі. Матері-годувальниці вважають,що базилік ефективно збільшує кількість молока в грудях. У давнину відваром базиліку лікували від запоїв.

Отит. 2 ст. л. трави залийте 0,5 л окропу, на слабкому вогні доведіть до кипіння, не кип’ятіть, настоюйте 10 хвилин. Поставте компрес на хворе вухо на 1-2 години. Можна щодня, поки болить вухо.

Кон’юнктивіт. 1 ст.л. сухої трави залийте склянкою окропу. Настоюйте до охолодження. Кілька разів на день промивайте трохи теплим  настоєм очі.

Зудіння шкіри. 2 ст.л. трави залийте 0,5 л окропу, настоюйте 2 години, процідіть.Пийте по пів склянки 2-3 рази на день до їди.

Нервове напруження, підвищена втомлюваність. 1 ст.л. сухої трави залийте склянкою окропу, настоюйте 15-20 хвилин. Пийте як чай із цукром чи медом, але не частіше 2 разів на день.

Нудота. Такий же настій пийте при нападах нудоти чи блювоти.

Зубний біль. За гострого зубного болю варто пожувати листя базиліку а потім  прикласти його до хворого зуба.

Від укусів комах. Літньоговечора натирайте відкриті ділянки тіла листям базиліку і комахи залишать вас у спокої.

Протипоказання. Застерігаємо від уживання базиліку при ішемічній хворобі серця, інфарктах, тромбофлебіті, тромбозі. Не можна вживати його при цукровому діабеті та гіпертонії, при запальних хворобах мозку.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *