14 листопада – Всесвітній день боротьби проти діабету

На цукровий діабет у світі хворіє нині понад 240 млн. людей. В Україні ця хвороба діагностована в понад 1 млн. осіб, в Чернівецькій області таких понад 20 тис. При цьому вважається, що на одного зареєстрованого хворого є ще 2-3, які не підозрюють у себе цю недугу.

Цукровий діабет – хронічне ендокринно-обмінне захворювання, зумовлене абсолютною або відносною недостатністю інсуліну внаслідок дії різноманітних ендогенних (генетичних) та екзогенних факторів.
Інсулін – біологічно активна речовина, гормон, який виробляється у підшлунковій залозі її спеціальними клітинами – бетакаротинами.

Підвищення рівня глюкози у крові спричиняє загальну слабкість, швидку втомлюваність, сухість у роті та шкіри, слизових оболонок, спрагу, підвищення сечовиділення. Ці явища супроводжують людину все життя, з’являючись при підвищенні рівня цукру.

Два типи діабету

Причиною виникнення першого типу є вплив вірусних інфекцій або окремих хімічних чинників. У цьому випадку імунна система починає сприймати не тільки пошкоджені клітини, а й здорові, як ворогів організму, – знищує їх. Проявляється діабет лише після того, як загине більше 80% бета-клітин. Єдиний спосіб лікування – інсулінотерапія.

Цукровий діабет другого типу виникає у випадку зниження чутливості організму до власного інсуліну. Запідозрити такий діабет можна, коли людина вживає багато рідини, часто відвідує туалет, навіть уночі у неї, з’являється порушення зору і вона, худне. З’являються хронічні стоматити, пародонтоз, випадіння зубів, хронічні гнійничкові захворювання шкіри, фурункульоз, свербіж шкіри і статевих органів, поранення шкіри, які тривалий час не загоюються, немотивована статева слабкість, порушення менструального циклу, поліневрити, катаракта.

Перевіряйте цукор!

Ця хвороба визначає новий спосіб життя, роботи, занять улюбленими справами, спортом тощо. Але поступово хворий розуміє: життя продовжується, тільки інакше. Необхідно дотримуватись дієтичних рекомендацій, дозованих фізичних навантажень, регулярного прийому таблетованих цукрознижувальних препаратів або щоденного введення інсуліну, контролю глюкози в крові. Саме це і є лікуванням цукрового діабету.

Найбільш інформативним показником є рівень глюкози у крові. У здорової людини він не перевищує 5,5 ммоль/л. Наявність глюкози в сечі також дає можливість виявити хворобу.

Діабетичні ускладнення

Цукровий діабет небезпечний своїми ускладненнями. Основна причина – тривале підвищення рівня глюкози в крові (хронічна гіперглікемія). При високому рівні цукру першочергово страждають дрібні кровоносні судини і нерви всього організму, густішає кров. Стінки судин «насичуються» надлишковою глюкозою і починають погано пропускати крізь себе живильні речовини, легко травмуються, в результаті чого виникають дрібні крововиливи. Як наслідок – порушення зору, функції нирок, діабетична полінейропатія (так званий синдром «діабетичної стопи»).

Правильно харчуйтесь!

Правильне харчування – особливий метод лікування. Не слід їсти продукти, до складу яких входить звичайний цукор. Хворому краще вживати хлібобулочні вироби з борошна нижчого ґатунку з додаванням висівок. Вживайте гречану, вівсяну, перлову крупи. Цукор можна замінити цукрозамінниками (цикламат, аспартам).

Овочі і фрукти повинні бути обов’язковими компонентами раціону хворого і вживатися щодня. Вони багаті на вітаміни, харчову клітковину, малокалорійні, містять мало вуглеводів. Виключенням є солодкі сорти яблук, цитрусові, банани, груші, кавуни, дині, виноград, персики, абрикоси. Картоплі не слід вживати більше 200-300 г на добу.

М’ясо і риба – важливе джерело енергії. Вони повинні постійно бути в раціоні хворого, переважно у відвареному вигляді. Можна їсти 1-2 яйця на добу. Молоко, кисляк, нежирний кефір, сир вживайте в необмеженій кількості. Слід віддавати перевагу жирам рослинного походження, не варто їсти свинячий, яловичий, баранячий жири.

Віталій МАСЛЯНКО, лікар-ендокринолог, доцент Буковинського державного медичного універститету

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *