10 неймовірних відкриттів, що перевернули медицину останніми роками

Проти раку та Паркінсона – одні ліки. А ще – протизаплідні пігулки для чоловіків

На сайті Мhub оприлюднили список найбільш дивовижних наукових проривів, які найближчим часом здійснять у медицині справжній переворот. Деякі з них здаються запозиченими зі сторінок фантастичного роману.

 Ліки від раку допоможуть від хвороби Паркінсона. «Тісінга» (чи «Нілотініб) – перевірений засіб, який призначають онкохворим. Та з’ясувалося, що він може бути ефективним від такої страшної хвороби як Паркінсона. Науковці з Джорджтаунського університету  (США) сподіваються, що цей препарат може стати єдиним на сьогодні у світі засобом, який покращує моторику хворих і допомагає контролювати мимовільні рухи. Дослідження тривають на 12-ти волонтерах із хворобою Паркінсона і в 10 випадках констатується значне покращення їхнього стану. 

Теіксобактин. Науковці створили абсолютно новий клас антибіотиків, які складаються з 25 протимікробних компонентів. Важливо, що мікроорганізми, які викликають недуги, не можуть адаптуватися й виробити стійкість до них. Особливо ефективний теіксобактин проти таких небезпечних захворювань як туберкульоз і золотистий стафілокок. Випробування на тваринах завершені й цього року його повинні випробувати до добровольців.

Грудна клітка, надрукована на 3D-принтері. Лікарі з університетського шпиталю іспанського міста Саламанки провели першу в світі операцію з імплантації нової грудної клітки, надрукованої на 3D-принтері. Пацієнт хворів на рідкісний вид саркоми і йому довелося видалити практично всі кістки грудини, замінивши їх на титанові протези. Але кістки грудини – це складне поєднання, в кожному випадку унікальне. Для створення імплантанту, науковці ретельно просканували грудну клітку пацієнта за допомоги трьохвимірної комп’ютерної томографії високої точності. А далі надрукували протез на принтері «Arcam». Операція пройшла успішно, як і повний курс реабілітації. Пацієнт почувається добре.

Нові голосові зв’язки. Група науковців із Вінконсинського університету (США) під керівництвом Натана Вільхена навчилася вирощувати з клітин донорів нові голові зв’язки, точніше, ту їхню частину,  яка відповідає за відтворення мовлення. Вони взяли клітини в 5 добровольців, і за два тижні виростили «пелюстки» зв’язок, які потім додали до макету. Голос із новими зв’язками вийшов деркотливий, як у робота. Але науковці сподіваються, що пересаджені людині нові зв’язки асимілюються з організмом і голос звучатиме подібно до «рідного». Доктор Вільхен впевнений, що відторгнення організмом нових зв’язок не буде.

Антитіла, що вбивають 99% штамів ВІЛ. Науковці Національного інституту охорони здоров’я США і фармацевтичної компанії «Sanofi» розробили антитіла, здатні знищити ВІЛ на початковій стадії. Для цього вони об’єднали три типи вже наявних антитіл у «надліки» потрійної дії. Дослідження препарату проводили на мавпах, яким вводили ВІЛ. Після ін’єкції жодна з мавп не захворіла на СНІД. Клінічні випробування мають розпочатися вже наступного року.

Нанороботи в живому організмі. Науковці з Сан-Дієго успішно ввели нанороботів до організму миші. Мікроприлади мали завдання транспортівати мікрочастки золота до шлунку миші. Наприкінці дослідження у піддослідних тварин не виявили жодних пошкоджень внутрішніх органів, тобто нанороботи впоралися із завданням. У подальшому такі нанороботи зможуть транспортувати ліки до потрібного органу а також виконувати інші завдання з діагностики та зцілення організму.

Ін’єкційний мозковий наноімплантат. Гарвардські дослідники розробили імплантат, який можна вводити до мозку пацієнта і під’єднувати до нього різні нанопристрої, аби слідкувати за нейронною активністю мозку, стимулювати роботу певних тканин, а також прискорювати регенерацію нейронів. Такий електронний пристрій надасть можливість лікування низки нейродегенеративних розладів, що призводять до паралічу.     

Штучне виробництво тетрогідроканабінолу. Біохіміки з Технічного Університету Дортмунда (Німеччина) виростили новий вид дріжджового грибка, який виробляє тетрогідроканабінол (ТНС) – психоактивний компонент марихуани, що, як і його синтетичний замінник, уже багато років використовується як знеболювальне для онкохворих і недужих на СНІД. Ще один вид грибка виробляє канабідіол, ще один психоактивний компонент марихуани. Це дозволить отримувати потрібні для створення ліків речовини у промислових масштабах і без вирощування самої марихуани.
Перетворення клітин шкіри на мозкові клітини. У Каліфорнійському інституті Солка в Ла-Холья навчилися «зістарювати» клітини шкіри людини, подібно до тих, що працюють у мозку людини похилого віку. Це надає можливість досліджувати клітини мозку при хворобах Альцгеймера та Паркінсона. Раніше такі дослідження проводилися на клітинах мозку тварин, які мають відмінності. Сподіваються, що новий метод допоможе й при пошуку ліків від аутизму, шизофренії та депресії.

Протизаплідні таблетки для чоловіків. Японські вчені з науково-дослідного інституту мікробних хвороб в місті ОСАКА провели низку досліджень і стверджують, що створення протизаплідних таблеток для чоловіків – не за горами. Хоча визнають, що до моменту, коли препарат потрапить до аптек, пройде кілька років. Вони вивчали препарати «Такролімус» і «Циклоспорин А», які використовуються в медицині для пригнічення імунної системи організму при трансплантації органів. Як показали експерименти на мишах, уже після 5-денного прийому препаратів самці стають неплідними. А після тижневої перерви репродуктивна функція відновлюється.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *