Звільнення від диктатури: хроніка подій

20.02

КИЇВ. Європейський союз запроваджує візові та фінансові санкції проти винних у застосуванні неймовірного насильства в Україні. У день, який Янукович оголосив днем жалоби за загиблими, 18 лютого на вулицях Києва, вбито від 70 до 100 чоловік. Сотні поранених.

ЧЕРНІВЦІ. Фракція ПР в облраді саморозпустилася. Про це офіційно заявив Георгій Галиць, керівник фракції Партії регіонів в облраді. Покинув ПР і голова облради Михайло Гайничеру. Загалом до канцелярії Чернівецької облради надійшло 14 заяв від регіоналів про вихід з фракції. Перша заява надійшла колективно від лікарів, зокрема, Ігоря Шкробанця, Івана Шкробанця та інших головних лікарів райлікарень, які є депутатами облради.

Чернівецька міськрада переобрала секретаря. Внаслідок масових протестів під міської радою була скликана позачергова сесія міської ради. Попри відсутність секретаря міськради – в.о. міського голови В.Михайлішина, сесія відбулася. На сесії 11 депутатів написали заяви про вихід з Партії регіонів. 35 із 44 присутніх депутатів проголосували за дострокове припинення повноважень Михайлішина і розпустили виконком. Новим секретарем Чернівецької міськради обрано екс-заступника директора Департаменту ЖКГ, колишнього регіонала Ярослава Кушнірика. Посаду першого заступника Чернівецького міського голови обійняв депутат міськради Олексій Каспрук.

21.02

КИЇВ. Віктор Янукович і лідери опозиції підписали Угоду про врегулювання кризи в Україні, яка передбачає повернення до Конституції 2004 року, введення конституційної реформи, що врівноважуватиме повноваження Президента, уряду та парламенту, проведення дострокових президентських виборів не пізніше грудня 2014 року, розслідування нещодавніх актів насильства та гарантії влади й опозиції щодо утримання від застосування силових заходів. Верховна Рада проголосувала за відсторонення в.о. глави МВС Віталія Захарченка від посади. Більшість мітингувальників на Майдані вимагають негайної відставки Януковича. «Правий сектор» висуває ультиматум: якщо Віктор Янукович не піде у відставку до 10 ранку 22 лютого, люди підуть у збройний наступ.

ЧЕРНІВЦІ. Саморозпустилися фракції ПР у Новоселицькій районній та міській радах. Вийшли з ПР голова Сторожинецької РДА Ф.Федорович та керівник апарату РДА О.Мадей. Подав у відставку голова Глибоцької РДА М.Загарюк.

22.02

КИЇВ. Верховна Рада України проголосувала за оголошення на 22-23 лютого жалоби за загиблими під час акцій в Україні. За повідомленням високопоставленого джерела в адміністрації президента, Віктор Янукович з обмеженим колом особливо довіреної охорони вилетів до Харкова. З Фракції Партії регіонів вийшли 70 нардепів. Голова Верховної Ради Володимир Рибак написав заяву про складення повноважень. Новим спікером обрано Олександра Турчинова. 328 депутатів Верховної Ради підтримали постанову про усунення Віктора Януковича з посади президента України та призначення дострокових виборів Президента на 25 травня 2014 року. Крім того, Верховна Рада прийняла постанову про звільнення Юлії Тимошенко. Одразу після звільнення вона вилетіла до Києва і виступила на Майдані. Резиденцію Януковича Межигір’я відкрили для відвідувачів, охоронці водять по ній екскурсії.

ЧЕРНІВЦІ. Падіння Януковича і Лєніна. Екс-керівник фракції ПР в облраді Г.Галиць публічно назвав Януковича «неадекватною людиною». Нардепи-буковинці від ПР Г.Федоряк та А.Семенюк голосували в парламенті за відставку Януковича. Фракцію ПР покинули буковинці Іван Попеску та Ян Табачник. Артем Семенюк і Геннадій Федоряк не вийшли з фракції.

До Буковини добрався «ленінопад». Знищили погруддя Лєніна в Костичанах Новоселицького району.

23.02

КИЇВ. Верховна Рада скасувала скандальний мовний закон регіоналів Ківалова-Колесніченко, прийнятий у 2012 році, та ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законів України (щодо окремих питань судоустрою та статусу суддів)», який передбачає повернення ВР ряду повноважень з призначення та звільнення суддів. У Верховній Раді також зареєстрували проект Постанови про призначення позачергових виборів Чернівецького міського голови 25 травня 2014 року.

ЧЕРНІВЦІ. ТВА повернувся в ефір. Уже ввечері, 23 лютого, телеканал розпочав показувати програму новин «Теми дня». Наразі канал працює у тестовому режимі. Нагадаємо, що ефір ТВА припинився 29 листопада, коли телеканал позбавили ліцензії. Позбавлення ТВА ефіру пов’язують з політичними переслідуваннями, оскільки серед його співвласників – нардеп від опозиції.

24.02

КИЇВ. Центральна виборча комісія оголошує про початок виборчої кампанії на вибори президента. Голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов оголосив про перехід регіоналів у опозицію та формування у Раді нових депутатських груп. Голова комітету з закордонних справ Європейського парламенту Елмар Брок заявив, що Євросоюз готовий дати Україні 20 мільярдів єврофінансвої допомоги на проведення реформ після того, як в Києві з’явиться новий уряд.

ЧЕРНІВЦІ. «Афганці» Буковини розпочали кампанію люстрації чиновників.  «Афганці» організували пікетування Госпіталю ветеранів Великої Вітчизняної війни в Чернівцях. Вони вимагали, щоб заяву на звільнення написав головний лікар шпиталю, екс-регіонал Манолій Мігайчук. Його звинувачували у корупційних діяннях. Проте на звинувачення ветеранів Мігайчук особисто відповісти не зміг, адже, як виявилося, перебував на лікарняному.

«Освітянські» очільники звільнилися. Заяви на звільнення написали й керівники крайової та міської освіти – директор департаменту освіти Чернівецької ОДА Михайло Бауер та начальник Чернівецького міського управління освіти Василина Малишевська. Це було однією з вимог студентів-страйкувальників. 

25.02

КИЇВ. В.о. Генпрокурора Олег Махніцький заявив, що екс-президента Віктора Януковича офіційно оголошено у розшук за статтею – масові вбивства людей. У Криму, протестувальники які мітингують проти нової влади в Україні, на будівлі Верховної ради Криму встановили прапор Російської Федерації.

ЧЕРНІВЦІ. Представницька влада в районах подекуди переходить до рук учорашньої опозиції. Відбулися сесії районних рад, обрані нові голови: у Герцах  – П.Георгіу, «Батьківщина», Глибокый – Г.Ванзуряк, позафракційний, Заставні – Д.Скігар, «Батьківщина», Кіцмані  – П.Лупул, «Батьківщина»,  Путилі – А.Дутчак, Українська партія промисловців і підприємців, Сторожинці –  К.Гуцуляк, «Батьківщина», Сокирянах – С.Іванічек, УНП Костенка. Планується створення виконкомів районних рад.

Громадянська мережа «ОПОРА» поновила вимоги до прокуратури розслідувати зловживання й порушення виборчого законодавства, зафіксовані під час виборів-2012. Серед порушень – використання службових поїздок М.Папієвим для агітації за кандидатів від Партії регіонів, агітація В.Михайлішиним за себе на конференції педпрацівників міста Чернівців, використання В.Михайлішиним медійного адмінресурсу тощо. 

26.02

КИЇВ. В.о. міністра внутрішніх справ Арсен Аваков заявляє про ліквідацію спецпідрозділу Міністерства внутрішніх справ «Беркут». В.о. президента України, голова Верховної Ради України Олександр Турчинов призначив виконувачем обов’язки глави Адміністрації Президента Олега Рафальського, колишнього заступника Клюєва. У Криму під місцевою Верховною радою зібрався мітинг кримських татар, які заявляють, що не допустять від’єднання автономії від України.

ЧЕРНІВЦІ. Народна Рада Чернівців запропонує керівникам структурних підрозділів міської ради подати на ім’я секретаря Чернівецької міської ради заяви на звільнення. Вказані заяви будуть розглядатися Народною Радою м. Чернівці та представниками громадськості, після чого будуть подані пропозиції секретарю міської ради щодо подальшого перебування на посаді кожного чиновника персонально. Про це повідомляє сектор інформації та зв’язків з громадськістю міської ради.

 

 

 

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *