«Зелена толока» чи «зелений» терор врятують Буковину від тотального засмічення?

    Невтішний поки що цього року стан благоустрою і озеленення нашого краю. Лише на 10% виконані поставлені завдання. Чому? Це з’ясовували на  спільному засіданні  лідери громадських екологічних організацій.
 Кесарю – кесареве
Володимир ЧЕРЕВАТОВ, голова Громадської ради екологічних організацій:
– Ідея «Зеленої толоки» народилася у Чернівцях. Мушу нагадати, що функції громадськості нині змінилися. Коли в 90-х  природолюби прибирали сміття, то нині перед ними – інші завдання. Екологічна громадськість – не прибиральники. Є структури – ЖРЕПи, водгосп, земельна інспекція, санепідемслужба, санітарно-екологічні інспекції тощо, а також комісії,  які за це відповідають і отримують гроші.

Штрафи – справжні?
Богдан ТОМ’ЮК, заступник голови облорганізації Всеукраїнської екологічної ліги (ВЕЛ):
– Одним лише вихованням справі не зарадиш. У нашій державі все відбувається чудернацько: одні смітять – інші прибирають.  А все тому, що не існує  грамотної системи штрафів. Не 102 гривні треба брати за  машину гравію, а 20 тис. євро – як у Румунії!
І штрафи за забруднення мають бути такі, щоби за цю суму реально можна було прибрати. Вже зафіксовано чимало випадків, коли українські дальнобійники, які за кордоном залишали по собі сміття, прибирали потім усю галявину, а запаковане сміття везли в Україну. На кордоні відповідна служба перевіряла, чи не викинули його дорогою.
Крім того, на дорогах і вулицях треба скрізь установити білборди з телефонами усіх контрольних служб.

Щорічно закопуємо мільйони
Іван БОДНАРАШ, голова Чернівецької облорганізації Партії зелених України:  
– На посадку дерев щорічно виділяють мільйони гривень. І це тільки у нас, на Буковині. Скажімо, щороку засаджуємо парк Жовтневий, а результату – катма. Наш колега, біолог Том’юк наполягає:  немає жодного догляду за саджанцями. Під ними щорічно спалюють засохлу траву – деревця гинуть.
Василь КОРОЛЮК, голова Чернівецької організації Українського товариства охорони  природи, голова міської організації ПЗУ:
– 20 дорослих туй вирубали на пр. Незалежності, хоча могли пересадити.  А в мікрорайоні «Руський» не тільки зрізали 30 дерев, а й знищили дитячий майданчик. Не можна у великому місті всю землю віддавати під забудову. Людям же потрібно чимось і дихати!
Організації ПЗУ пропонують створити громадську комісію з контролю за спилюванням дерев.
Забагато крайніх
Володимир СІВАК, начальник управління охорони довкілля:
– Усі райони, міста, села склали плани заходів із благоустрою та озеленення територій. І все це залишається на папері! Активно працює тільки Сокирянський район.
Я  говорив з  головами РДА і райрад Чернівців і з чернівецьким міським головою. Спілкувався з ректорами ЧНУ та медуніверситету. Запитував: де люди? Мене ж заспокоювали тим, що все розписане. Практично самоусунулися від проблеми комунальні служби, які «не помічають»  стихійних сміттєзвалищ і благоустроєм скверів та доріг не переймаються.
Геннадій ШНАРЕВИЧ, заступник начальника держекоінспекції:
– Біда у тому, що ми не навчаємо людей поводження з відходами. Сьогодні, приміром, весь Дністер став білим – бо вкритий пет-пляшкою. А ми ж п’ємо цю воду!
За чистотою довкола будинків повинні слідкувати мешканці.  А  недбальців мають штрафувати санітарно-екологічні інспекції при райрадах. Крім того, для цього створені адмінкомісії. А при ОДА та облраді ще 4 роки тому створені постійні комісії по боротьбі з безгосподарними відходами.
Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *