Завчасне звернення за пенсією прискорить її одержання

Право на призначення пенсії за віком мають чоловіки, які досягли 60 років, а жінки – 55 років за наявності страхового стажу не менше 5 років.

Звернення за призначенням пенсії за віком може здійснюватися за один місяць до досягнення пенсійного віку.

Заява та необхідні документи подаються до управління Пенсійного фонду України за місцем проживання (реєстрації) майбутнього пенсіонера безпосередньо заявником або через представника, який діє на підставі виданого йому доручення, посвідченого нотаріально, або ж його законним представником.

Заява про призначення пенсії громадянам, що працюють, подається працівником через уповноважену посадову особу підприємства, установи, організації.

Пенсія за віком призначається від дня, що настає за днем виповнення пенсійного віку, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців з дня досягнення особою пенсійного віку. В іншому випадку пенсія призначається від дати звернення.

Отож, про призначення пенсії варто подбати завчасно, скориставшись можливістю звернення за пенсією протягом місяця до досягнення пенсійного віку. Це дещо прискорить одержання очікуваної Вами пенсійної виплати.

Наталія НАЗАРЕНКО, головний спеціаліст управління пенсійного забезпечення Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *