Захищати права вчаться пенсіонери й інваліди

1 жовтня в Україні відзначається День людей похилого віку. Святом його не назвеш, але він стосується
мало не всіх українців. Бо, як прийнято казати, молодість – недолік, який швидко минає…

Пригадую, як ще у 70-ті роки минулого століття, будучи студенткою, із захопленням спостерігала за гостями древнього Львова – бабусями і дідусями з Канади, у яскравих шортах і картатих сорочках.

Як пояснила мені одна з цього милого товариства за філіжанкою львівської кави, вона лише зараз, на пенсії, почала по-справжньому жити – подорожує світом, відвідує екзотичні країни, одне слово, насолоджується життям. Не буду проводити паралелей із життям наших людей похилого віку. Достатньо статистики.

* Тривалість життя мешканців України становить 67 років. При цьому в чоловіків – 61,5, а в жінок – 73,4 роки. Це на 4-5 років менше, ніж живуть пенсіонери Східної Європи та майже на 11-13 років, ніж люди похилого віку у країнах Західної Європи.

* Не краще виглядає населення України і за станом здоров’я: 43% ще у працездатному віці потребує періодичного медичного нагляду та профілактичних і реабілітаційних заходів.

* Серед людей, яким понад 70 років, майже 20% потребують щоденної соціально-побутової допомоги. 82% з них постійно приймають ліки. А ще майже п’ята частина людей, яким за 80, потребують спеціалізованої психіатричної допомоги.

Наведені факти змушують людей гуртуватися для захисту своїх прав. Тим паче, що тільки в нашій області, яка не має й мільйону мешканців, майже третина – пенсіонери, а ще 42 тисячі – інваліди.

Тож цій проблемі і було присвячене навчання-лекція «Громадянська освіта, спрямована на захист прав людей», що відбулася у рамках проекту «Правозахисна програма для літніх людей разом ми можемо». Її реалізують при фінансовій підтримці Європейської комісії ЄС громадські організації «Фундація прав людини» (Київ) та «Права людини» (Чернівці).

У діалозі взяли участь зацікавлені сторони – громадські організації інвалідів, ініціативна група людей похилого віку, а також представники влади, які за функціональними обов’язками відповідають за соціальні аспекти.

Під час заходу відбулася презентація нещодавно створеної громадської організації інвалідів-візочників «Лідер», яку очолює Валентина Марусенко.

– Доля людей, у тому числі з обмеженими можливостями та похилого віку, в їхніх руках, – наголосила, підсумовуючи розмову, Гюльнар Назарова, радник голови облдержадміністрації з питань захисту прав інвалідів, експерт Ради Європи з питань захисту маргіналізованих груп населення, голова громадської організації «Права людини».

– Тільки активність, сміливість і наполегливість у захисті своїх прав може полегшити життя людей, які потребують підтримки суспільства і держави. Тож об’єднуймось і діймо!

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *