Загадкові смерті чернівецького провізора та військовослужбовиці

Вчора вранці, 24 березня, в міській клінічній лікарні №3 Чернівців помер провізор аптеки військового госпіталю. 15 березня чоловік отримав щеплення проти COVID-19 вакциною Covishield/AstraZeneca. І вже наступного дня «швидка» доставила його до інсультного центру чернівецької лікарні №3.

Вакцинувала працівників військового госпіталю мобільна бригада. Протипоказань до введення вакцини, а саме алергії до будь-якого з компонентів препарату, у чоловіка не було. Того ж дня і з того ж флакону  щепили ще 9 осіб, з якими після імунізації все гаразд.

Зі слів керівника мобільної бригади, пацієнт переніс вакцинацію нормально, скарг на стан здоров’я у нього не було. Для встановлення точної причини смерті призначено патологоанатомічне дослідження. Попередня ж причина смерті – гострий мозковий інсульт. Чоловік мав «букет» хронічних недуг, серед яких серцево-судинні захворювання, діабет тощо.

 

А за день до того, 23 березня в смт Чорноморське у позаслужбовий час втратила свідомість контрактниця ЗСУ. Медики намагалися реанімувати жінку, та  вона все ж померла. Трагедія трапилася через 2 дні після щеплення проти коронавірусу, тоді як 9 осіб, які були вакциновані з того ж флакону, жодних проблем зі здоров’ям не мали

Жінка отримала щеплення проти COVID-19 вакциною Covishield від AstraZeneca 21 березня. Військовслужбовиця була у пріоритетній групі вакцинації, бо невдовзі мала долучитися до сил ООС.  

У МОЗ наголосили, що протипоказань до введення вакцини у жінки не було. Чиновники пообіцяли встановити, чи був зв’язок між смертю контрактниці та щепленням, яке вона отримала. Бо судмедексперти вже оприлюднили висновок: причина смерті – серцево-судинна недостатність.

 На сайті МОЗ є наступне: «МОЗ і надалі в разі настання смерті протягом 30 днів після імунізації буде розслідувати такі випадки відповідно до українського законодавства та міжнародних норм організації фармаконагляду за несприятливими подіями після імунізації.

З початку вакцинальної кампанії в Україні щеплено 137 026 осіб проти COVID-19. Серед них зареєстровано 590 несприятливих подій після імунізації, лише три пацієнти деякий час перебували під наглядом лікарів. Наразі всі вони здорові».

Отож, смерті щеплених чоловіка і жінки з Буковини та Одещини стали першими в Україні…

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *