Ющенко приховав від народу 32 млрд. грн

Президент заблокував бюджетний процес і зробив усе від нього залежне, щоб українці не відчули економічного успіху уряду

Розправу над Урядом регіонали та їхні союзники з Банкової готували довгі місяці. Причому, запевняння про наявність необхідної кількості голосів звучали настільки переконливо, що й справді складалось враження про невідворотність відставки Кабінету міністрів Юлії Тимошенко. Щоправда, сталося далеко не так як декому хотілося – Уряд встояв. Натомість заручником політичних інтриг став бюджет країни. За безпосередньої участі Президента прийняття змін до головного фінансового документа зірване.
Подвійна гра Банкової
Уряд Віктора Януковича, залишивши своїм наступникам економіку України в жалюгідному стані, очевидно, був переконаний, що ті просто «загнуться» під тягарем проблем і процес відставки Тимошенко  буде лише справою часу. Інакше важко пояснити абсолютно безглузду з економічної точки зору півторагодинну доповідь міністра «тіньового уряду» Миколи Азарова, присвячену ініціативі опозиціонерів з висловлення недовіри чинному Уряду. Геолог за дипломом і фінансист за покликанням так і не зумів чітко показати економічні прорахунки Кабміну,  який за кілька місяців упорався з інфляцією і заробив до бюджету додаткові десятки мільярдів гривень.
Як наслідок, навіть комуністи з литвинівцями і ще кілька членів фракції ПР не наважилися натиснути кнопку «за», настільки вже вся ця затія регіоналів виглядала банальним бажанням повернутись у владні коридори без жодних поважних на те причин. Але, коли для відставки Кабміну знайшлося лише 174 голоси, то зміни до Держбюджету опоненти Тимошенко завалили-таки. Ідейним натхненником і диригентом процесу став президент Віктор Ющенко.
Напередодні останнього засідання другої сесії парламенту голова держави пішов на безпрецедентний крок – зареєстрував власний варіант законопроекту про внесення змін до бюджету.
– Я можу сказати, що бюджет не був прийнятий, в першу чергу, завдяки позиції Президента, тому що всупереч Конституції, всупереч рішенню Конституційного Суду, всупереч Бюджетному кодексу, якими передбачено, що Закон «Про бюджет» може подавати лише уряд, це виключне повноваження і виключна функція уряду, практично в останні години, вночі, був внесений альтернативний, так званий «президентський» законопроект про зміни до бюджету, – зазначила Юлія Тимошенко. – Він повністю зруйнував усю систему підготовки бюджету до читання в парламенті і прийняття.
Прем’єр-міністр не стала звинувачувати в бюджетному провалі опозицію, зазначивши, що в принципі це її право – не підтримувати ініціативи влади. Зовсім іншою є ситуація з колегами з демократичної коаліції. Саме 9-ти голосів представників ЄЦ і не вистачило для того, щоб українці змогли відчути на собі реальне наповнення державної скарбниці. У той же час президентський законопроект не набрав і 60-ти голосів, зате послужив формальним приводом для лояльних до Секретаріату Президента членів фракції НУ-НС не підтримувати урядові ініціативи.
– Це підвищення зарплат бюджетникам, підвищення пенсій, це гроші шахтарям, це гроші практично всім, хто працює в АПК, колосальні гроші, які давали можливість утримати ціну на зерно, це гроші літакобудівельникам, суднобудівельникам, це гроші інвалідам, дітям, багатодітним мамам. Все це було зруйновано і зруйновано досить планово, – наголошує голова Уряду. – Мені дуже шкода, що вся робота уряду – а ми працювали і днями, і ночами, щоб дати Україні ці 32 мільярди і підвищити рівень життя та інвестування всіх секторів життя країни, – що все бездарно було провалено.
Уряд шукає вихід, як спрямувати кошти на «соціалку»
Президент і його команда поставили власні політичні амбіції вище інтересів громадян України. Не взяті до уваги й неод­норазові звернення шахтарів, освітян, аграріїв, інвалідів, ошуканих вкладників Ощадбанку колишнього СРСР, представників місцевих органів влади, які ще напередодні розгляду в Раді законопроекту про внесення змін у Держбюджет-2008 закликали народних депутатів та голову держави посприяти затвердженню документу.
У той час, коли нардепи «завалювали» бюджет, Віктор Ющенко не надто переймався розглядом власного законопроекту. Натомість відбув до Швейцарії, звідки перебрався на відпочинок до Карпат. Не виключено, що таким чином він залишає собі можливість, вийшовши із відпустки, заявити, що депутати діяли без його вказівки. Але весь розвиток подій вказує на протилежне.
Проте і в такій складній ситуації Уряд намагається знайти вихід і забезпечити хоча б виконання оновлених соціальних програм.
– Уряд думає над тим, як знайти можливості й повноваження, щоби все ж таки віддати хоча б частину цих грошей людям, – повідомила про плани Кабміну прем’єр Юлія Тимошенко. – Ми думаємо над тим, як без зрадницьких депутатів і без підтримки Президента підвищити людям пенсії. Як, незважаючи на провал бюджету своїми ж депутатами-побратимами з демократичної коаліції, які належать до партії «Єдиний центр», сьогодні зробити так, щоб з першого вересня всім освітянам, усім працівникам медичної сфери, науковцям, працівникам культури все ж таки підняти зарплату і перевести їх на ЄТС (єдина тарифна сітка – ред.).
Ярослав БУРМАК

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *