Їжа – це наші перші ліки, а кухня – перша аптека або Про унікальний цинк

У зв’язку з коронавірусом нині про те, як захищатися від підступного вірусу, пишуть усі світові ЗМІ. Зокрема іспанська газета EL Pais опублікувала цими днями інформацію про  оглядове дослідженняпроведене вченими в лікарні Дель-Мар у Барселоні з 249 пацієнтами, хворими на ковід. І дослідники виявили, що у тих, хто має низький рівень цинку, були більш серйозні симптоми, більша кількість різних запалень та гірший прогноз. І смертність, до речі, у групі з низьким рівнем цинку становила 21%  проти 5% у пацієнтів з високою кількістю цинку в крові. 

Тож дослідження, опубліковане в науковому журналі Nutrients, відкриває двері для вивчення можливості використання добавок цього мінералу як частини відновлювальної терапії для інфікованих пацієнтів, роблять висновок дослідники. До слова, вони повідомляють також, що понад 35 років тому вже пропонувалося використовувати цинкові пастилки як терапію проти застуди: тоді дослідження показали, що ці таблетки скоротили середню тривалість звичайної застуди приблизно на сім днів.

І, найімовірніше, дефіцит цинку, який є поширеним станом серед людей похилого віку та людей із хронічними захворюваннями, є причиною того, що саме ці дві групи людей є найбільш вразливими щодо COVID.
Паралельно дослідники також вивчали in vitro ефекти цинку на реплікацію коронавірусу і виявили, що нестача цього мінералу спричиняє імунний дисбаланс та збільшення вірусного навантаження.

Висновки дослідників лікарні «Дель Мар» відкривають двері для нових досліджень з вивчення добавок цинку як можливої профілактики або як лікування людей, що мають ризик дефіциту цинку.

ТОП- продукти, що містять багато цинку

Цинк  підвищує імунітет, запобігає запаленням і скорочує тривалість застуди, тому він є популярним компонентом ліків від застуди та грипу. Та крім того, що цинк допомагає підтримувати високий імунітет, мінерал забезпечує ще й функціонування понад 300 ферментів, бере участь у багатьох процесах клітинного метаболізму. Тому варто не забувати про багаті цинком продукти і частіше використовувати їх у їжу. Вони допоможуть у сезон грипу, а тим паче – під час епідемії коронавірусної інфекції.


М’ясо, птиця. Яловичина, баранина, свинина, курка – відмінні джерела цинку. 100 грамів сирого фаршу з даних видів м’яса містять 4,8 мг цинку (44% добової норми). 100 грамів курячого темного м’яса дають 16%. Окрім цього, м’ясо є джерелом білку, Омега-3 жирних кислот та вітамінів групи B та заліза. 

Бобові. Є найкращим вегетаріанським джерелом цинку. Чашка бобів дарує до 38% щоденної кількості цинку, потрібного організму. Чашка приготованого нуту – 18%. Також продукти цієї групи багаті клітковиною, вітамінами В, залізом. Але варто пам’ятати, що цинк із бобових не так добре засвоюється, як із м’яса через присутність у них фітатів, а ці антинутрієнти пригнічують поглинання цинку та інших мінералів.  .

Насіння – кунжутне (сушене): у 100 г – 7,8 мг цинку (52% денної норми); гарбузове (сушене): у 100 г – 7,5 мг цинку (50% денної норми); соняшникове (сушене): у 100 г – 5 мг цинку (33% денної норми);  Крім цього, насіння дає організму клітковину, білок, магній, антиоксиданти – речовини, які також ефективно допомагають підвищити імунітет. А ще додавання насіння до свого раціону знижує рівень як холестерину, так і артеріального тиску.

 Йогурт. Молочні продукти в цілому є важливим харчовим джерелом цинку. Йогурт пропонує його найбільше – до 11% в одній склянці. Інша його перевага для добре працюючої імунної системи – це пробіотики, що поліпшують стан кишкової мікрофлори.
Яйця. Одне велике куряче яйце містить близько 5% добової норми важливого мікроелемента. Чудовим доповненням до нього йдуть вітаміни групи В, селен, холін, що роблять наш імунітет значно міцнішим.

Горіхи. Вживання горіхів може збільшити споживання цинку. Горіхи містять також інші корисні поживні речовини: природні жири та клітковину.

Найбільшу кількість цинку містять горіхи кеш’ю. За даними Nutrition Data у 100 г кеш’ю міститься 5,8 мг цинку – 39% денної норми.

Також варто додати у раціон такі горіхи, як: волоський горіх: у 100 г – 3,4 мг цинку (22% денної норми); арахіс: у 100 г – 3,3 мг цинку (22% денної норми); мигдаль: у 100 г – 3,1 мг цинку (21% денної норми).

Горіхи – це також варіант швидкого перекусу, пов’язана зі зменшенням факторів ризику для деяких захворювань, таких як хвороби серця, рак та діабет.

Морепродукти – головне джерело цинку

Устриці: Так 6 середніх за розміром устриць забезпечують 32 мг цинку. Це 291% денної норми! Також устриці є джерелом вітаміну B12 та селену.

Інші морепродукти містять менше цинку, ніж устриці, але все одно вважаються його джерелами. Так за даними Міністерства сільського господарства США краб містить 7,6 мг цинку на 100 г продукту. Це 69% денної норми.

 

Згідно з ресурсом Nutrition data:

     150 г сирого омара містить 4,5 мг цинку (30% денної норми);

     150 г сирих мідій – 2,4 мг цинку (16% денної норми);

     100 г сирих креветок – 1,1 мг цинку (7% денної норми).
    100 г сирої телятини – 3,1 мг цинку (20% денної норми);

  1. г сирої індички  2,4 мг цинку (16% денної норми);
  1. г сирої свинини – 2,2 мг цинку (15% денної норми);
  1. г сирої курятини – 1,5 мг цинку (10% денної норми).
  1. г сочевиці міститься 4,8 мг цинку (32% денної норми);
  1. г білої квасолі – 3,7 мг цинку (24% денної норми);

     100 г нуту –  3,4 г цинку (23% денної норми).
    100 г кунжутне (сушене): – 7,8 мг цинку (52% денної норми);

     100 г гарбузове (сушене): – 7,5 мг цинку (50% денної норми);

     100 г соняшникове (сушене):  – 5 мг цинку (33% денної норми);

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *