Їжа – це наші перші ліки, а кухня – перша аптека або Чи може вітамін В6 зупинити цитокінову бурю,викликану COVID-19

Окрім миття рук та дотримання принципів фізичної відстані, їжа та харчування є однією з перших ліній захисту від зараження ГРВІ-CoV-2, стверджує автор книги Тунчачпорн Кумрунґзее, професор Університету Хіросіми. «Їжа – це наші перші ліки, а кухня – перша аптека, – наголошує дослідник.
Загалом японські дослідники пишуть про докази того, що вітамін В6 захищає від хронічних захворювань, таких як серцево-судинні та діабет, інгібуючи запалення, зменшуючи окислювальний стрес і карбонільний стрес (карбонільний стрес може бути пов’язаний з розвитком діабетичних судинних ускладнень). У випадку COVID-19, як цитокінові бурі, так і тромбоз (порушення згортання крові) можуть бути причиною важкого перебігу захворювання, нагадали дослідники.
– Вітамін В6 – відома антикоагулянтна та протизапальна речовина. Тож дефіцит цього вітаміну  знижує імунну функцію організму та збільшує сприйнятливість до інфекцій, –  пояснює проф. Кумрунґзее. – Тому його рівень завжди падає у людей із хронічним запаленням, пов’язаним із ожирінням, діабетом та серцевими захворюваннями.
Гіпотеза про те, що вітамін В6 може протистояти «бурі цитокінів», ще не перевірена в ході клінічних випробувань. Учені сподіваються продовжити дослідження ролі харчування при таких захворюваннях легенів, як пневмонія та рак.

Що таке «цитокінова буря»
«Буря цитокінів» – це надмірна реакція імунної системи на інфекцію. Зазвичай після зараження організм починає виробляти певну кількість дрібних частинок (цитокінів), які є регулюючи запальну реакцію організму. Трапляється, що імунна система втрачає контроль над їх виробництвом і «заливає» організм пацієнта величезною кількістю молекул. Знищуючи вірус, вони одночасно пошкоджують клітини легенів та інших внутрішніх органів, завдаючи великої шкоди організму.
«Буря цитокінів» призводить до запалення ендотелію капілярів, інфільтрації нейтрофілів, які належать до однієї групи білих кров’яних клітин, та посилення окисного стресу. Він супроводжується серцево-судинними та іншими ускладненнями. Це один із механізмів, що пояснює високий рівень смертності від COVID-19.

Вітамін В6: де його можемо знайти?
Вітамін В6 бере участь у різних ферментативних реакціях в організмі як кофермент. Існує шість форм вітаміну B6, найактивнішою з яких є піридоксаль-5′-фосфат (PLP). Вітамін В6 (піридоксин) – це водорозчинна сполука, яка зазвичай міститься в багатьох продуктах харчування. 

Джерелами вітаміну В6 є, в основному, риба, банани, цільнозернові продукти (особливо непрожарена гречка), пшеничні висівки, фундук, фісташки та волоські горіхи, а також квасоля, часник, насіння соняшнику, картопля тощо і, безперечко,  дієтичні добавки. 

Цей вітамін також можна передозувати, а симптоми надмірної добавки включають подразнення нервової системи, поколювання в кінцівках, втрату рухової координації, а також порушення теплових процесів організму.

Стаття на цю тему була опублікована в журналі Frontiers in Nutrition.
COVID-19: Chy mozhe vitamin V6 zupynyty tsytokinovu buryu?

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *