Всеукраїнський конкурс «Intel-ЕкоУкраїна-2011»

З 15 по 18 лютого 2011 р.  у Києві проходив Всеукраїнський конкурс «Intel-ЕкоУкраїна-2011», національний етап Міжнародного конкурсу науково-технічної творчості школярів Intel ISEF 2011 (International Science and Engineering Fair).

У заочному етапі було представлено 340 наукових робіт. Вже у національному турі міжнародного конкурсу Intel ISEF взяли участь 128 молодих науковців, які представляли 118 дослідницьких проекти з десяти тематичних категорій:
біологічні науки (ботаніка, зоологія, мікробіологія, біохімія тощо);
екологія та проблеми довкілля, енергозберігаючі технології;
науки про Землю (географія, геологія);
науки про Всесвіт (астрономія);
науки про людину (анатомія, фізіологія, охорона здоров’я, психологія і поведінка людини);
хімія;
комп’ютерні науки;
інженерні науки;
фізика.

Чернівецьку область у Києві успішно представляв Андрій Волков, учень 11 класу Чернівецької гімназії №2 з проектом « MapDraw – програма для побудови зоряних карт». Науковий керівник: Спориніна Т.Т., викладач інформатики.

Київ. 18.02.2011 Нагородження Андрія Волкова ( фото з сайту НЕНЦ )

Андрій Волков нагороджений Дипломом ІІІ ступеня в секції «Науки про Всесвіт» та запрошений представляти Україну на Міжнародному фіналі конкурсу INFORMATRIX, що відбудеться 5-9 травня ц. р. у місті Бухарест ( Румунія).

Про мету створеної програми, її переваги розповдає автор, Андрій Волков.

– Для астронома-любителя дуже важливо мати точну карту небесних об’єктів. Положення тіл відносно фіксованих зірок для земного спостерігача постійно змінюється, тому виникає необхідність побудови нових зоряних карт. Сьогодні існують статичні комп’ютерні зоряні карти, проте вони не відображають зміни видимих положень небесних тіл. Спеціалізованих програмних засобів для цієї мети також немає, існуючи програми будують лише статичні карти або являють собою так звані «програми-планетарії», також непридатні для поставленої мети. Для вирішення саме цих проблем була розроблена нова програма для побудови зоряних карт – MapDraw. Головною перевагою цієї програми є можливість побудови стандартних (тобто таких, які звичайно використовуються в астрономії любителями) зоряних карт, використовуючи різні зоряні каталоги, проекції, задавати власний масштаб та стиль ліній, а також побудови видимих траєкторій руху тіл. При побудові шляхів руху небесних тіл використовується алгоритм інтерполяції координат NASA. Остаточну карту можна зберегти у різних графічних форматах і легко роздрукувати.

Ця програма була задумана ще в минулому році, коли на Всеукраїнському конкурсі «Зоряний шлях» у Дніпропетровську у квітні 2010 року Андрій представляв комплекс програм AstroSuite.
Що символічно, а може трохи і містично, першим серйозним глядачем та порадником стосовно програми MapDraw був Олексій Шевчукевич. Олексій – випускник 1995 року, перший гімназійний переможець далекого 1994 року Всеукраїнської олімпіади з інформатики. Зараз він працює програмістом у США. І , коли буває в Україні, ми завжди зустрічаємося. 22 жовтня минулого року Олексій Шевчукевич зайшов в гімназію, у нас якраз був останній урок інформатики в 11-Б класі. Вже після дзвоника  Андрій і Олексій швидко знайшли спільну мову. Мову програмістів.

22.10.2010. Андрій Волков та Олексій Шевчукевич

І тоді Олексій запевнив нас, що ця програма перспективна і побажав успіхів на конкурсах. Так і сталось.

Хроніка подій конференції Intel-Еко Україна 2011

15 лютого.
Оформлення учасниками стендової презентації по категоріях в Київському Палаці дітей та юнацтва.

16 лютого. Київський Палац дітей та юнацтва.

«ПАРАД НАУКОВИХ ПРОЕКТІВ» – відкрита стендова презентація ( під час проведення ХІV Міжнародної виставки навчальних закладів «Сучасна освіта в Україні – 2011»)

Андрій Волков, автор проекту MapDraw та Тетяна Спориніна, науковий керівник

Сурове, але справедливе журі.

Під час перебування у Києві ми познайомились і подружились з багатьма учасниками. Один з них – Михайло Кейбало. Михайло додав собі два роки, щоб брати участь у конкурсі. Він розробив модель кріогенної камери, в якій вирощуються кристали. Насправді, Михайло учень 7 класу. І він також став дипломантом конкурсу.

Михайло Кейбало, Полтавська ЗОШ № 38

Урочисте відкриття Національного етапу конкурсу науково – технічної творчості Intel Еко Україна – 2011

17 лютого.  Секційні засідання

Захист проекту Андрія Волкова викликав неабиякий інтерес як у членів журі, так і в учасників конференції.

СУПЕРФІНАЛ за право участі у міжнародному конкурсі Intel ISEF-2011 (м. Лос-Анджелес, штат Каліфорнія, США), I-SWEEEP – 2011 (м. Хьюстон, штат Техас, США),  INFOMATRIX- 2011 ( м. Бухарест, Румунія) та у 19 Міжнародній олімпіаді з екологічних проектів (м. Стамбул, Туреччина).

До суперфіналу увійшли 18 учасників.

Анастасія і Олена Маяковські ( Євпаторія) та Андрій Волков – суперфіналісти конкурсу.

18 лютого. Урочиста церемонія нагородження переможців


Про підсумки проведення Всеукраїнського конкурсу «Intel-ЕкоУкраїна-2011» можна також прочитати на сайті  Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді : http://www.nenc.gov.ua/1308.html

Тетяна СПОРИНІНА, для «Версій»

15-18.02.2011, Київ, фото автора

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

6 коментарів “Всеукраїнський конкурс «Intel-ЕкоУкраїна-2011»”