Все, що вас цікавить

Консультує Ганна ОНУЛЯК, заступник начальника головного управління – начальник управління пенсійного забезпечення Головного управління ПФУ в Чернівецькій області

– Чи мають право на призначення дострокової пенсії багатодітні жінки, які усиновили дітей?

– Жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком, але не раніше ніж за 5 років до досягнення пенсійного віку (тобто по досягненню 50-річного віку) за наявністю не менше 15 років страхового стажу. При цьому, таке право надається і в разі усиновлення дітей.

– Чи зараховується до стажу у подвійному розмірі час перебування у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трьох років? Працюю у психіатричній лікарні.

– Згідно зі ст. 60 Закону України «Про пенсійне забезпечення» робота у психіатричних закладах охорони здоров’я зараховується до стажу у подвійному розмірі. Періоди перебування у відпустці для догляду за дитиною зараховуються до стажу в одинарному розмірі, оскільки працівник під час догляду за дитиною не працює.

– Як призначається пенсія в разі втрати годувальника на дитину померлого від першого шлюбу, якщо така пенсія вже призначена його дитині від другого шлюбу?

– На всіх членів сім’ї, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника, призначається одна спільна пенсія. В даному разі на вимогу дитини від першого шлюбу (або її піклувальника) виділяється частка пенсії, яка виплачується окремо. Призначення та виділення частки пенсії цій дитині провадиться від першого числа місяця, що настає за місяцем, у якому надійшла заява про виділення частки.

– Чи зараховується до стажу, який дає право на вислугу років працівникам охорони здоров’я, час навчання у медичному училищі?

– Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.1993 р. № 909. Зазначеним Переліком не передбачене зарахування до стажу, який дає право на пенсію за вислугу років, періодів навчання.

– Чи має право на призначення пенсії в разі втрати годувальника дитина, якій виповнилося 18 років, але вона продовжує навчатися в школі?

– Раніше такої норми не існувало, але з 17.07.2009 р. внесено зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Вони і передбачають право на цей вид пенсії для дітей, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної середньої освіти, до яких власне належать і школи.

– Чи є зміни у виплатах непрацюючим пенсіонерам?

– Згідно з постановою Кабінету міністрів України № 198 від 11.03.2009 «Деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян», непрацюючим особам до пенсій, щомісячного довічного грошового утримання, державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам з 1 квітня 2009 року встановлене підвищення в розмірі 7,50 грн, яке від 1 липня збільшене до розміру 14, 20 грн, а від 1 жовтня 2009 становитиме 28 грн 40 коп. Тобто розмір підвищення з 1 жовтня 2009 збільшиться на 14,20 грн у порівнянні з липнем-вереснем.

Дані виплати нараховуються тільки непрацюючим особам. Пенсіонерам, які працевлаштувалися, зареєструвалися як підприємці або звільнилися з роботи чи припинили підприємницьку діяльність, необхідно повідомляти про це районним управлінням Пенсійного фонду України за місцем проживання.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *