«Усе для армії, усе для перемоги!»

Непрямий репортаж із «гарячого» Словянська на чернівецькому брифінгу

 

Керівник окремого підрозділу Чернівецької обласної громадської організації «Буковинська сотня» Олег Ботушанський, який цими днями разом з іншими чернівецькими активістами побував у «гарячому» Слов’янську, поділився враженнями від побаченого на прес-конференції.

За словами громадського активіста, складність ситуації полягає в тому, що український народ, Збройні Сили не були готові до такого розвитку подій, тому це стало для України надзвичайним випробуванням.

– У зв’язку з цим весь український народ повинен об’єднатися для вирішення  проблеми. Нашим обов’язком є допомога нашій армії, бо, як показав досвід, Міноборони не може забезпечити наші війська всім необхідним, – вважає активіст.

Він акцентує також на тому, що надто важливим зараз є питання ротації військовослужбовців. Тому що українські вояки, зокрема 95-а аеромобільна бригада, вже понад два з половиною місяці виконують свій священний обов’язок – захист миру і спокою на території України.

Перебуваючи на Сході, представники громадських організацій Буковини та мешканці села Погорілівка Заставнівського району надали українським воякам допомогу на суму майже 70 тис. грн. – продукти харчування, предмети обмундирування. Це те найнеобхідніше, що могли пожертвувати буковинці за короткий час.

1395331848_viysko_dopomoga

– Усе завантажили і поїхали під Слов’янськ, де перебували приблизно 24-25 годин. Та і за цей час нас обстріляли – з автоматів Калашникова й мінометів. Вогонь вівся з будівлі заводу, що розташувався перед Слов’янськом. Тому після вибухів кількох мін, десантники попросили нас залишити цей блок-пост, перекинувши нас на блокпост Нацгвардії. Всі цілі і здорові повернулися до Чернівців, – розповів активіст.

На запитання журналіста «Версій» про враження від побаченого під Слов’янськом, Ботушанський відповів: – Наші десантники –бійці високопрофесійні. Що стосується представників інших підрозділів, то там недостатній рівень підготовки і це було помітно неозброєним оком. Люди ще не готові до таких ситуацій, ніколи не були під обстрілами, це для них важко і вони ще не можуть адекватно реагувати на це. Є страх, а страх на війні – це смерть. На війні не можна боятися – на війні треба чітко виконувати свої обов’язки.

Місцеві ж мешканці, з якими нам довелося спілкуватися, вважають наші Збройні Сили окупантами. Військові розповіли, що за кілька днів до нашого приїзду був випадок, коли місцеві зранку приїжджали на мопеді з водою, а увечері – на мотоциклі  з гранатами. Тим же, хто допомагає нашим військовим, погрожують  знищенням майна, здоров’ям дітей і навіть позбавленням життя…

Щодо подальшої допомоги українській армії, чернівецький євромайданівець повідомив, що вони привезли перелік необхідних для українських вояків на Сході речей, який налічує 40 позицій.

– Щойно нам удасться їх зібрати, одразу ж поїдемо на Схід і вручимо нашим військовим,  – запевнив Ботушанський.

Галина ЄРЕМІЦА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *