Урок пам’яті Чорнобиля – від провідних ведучих онлайн

Cьогодні, 26 квітня, на сайті СhornobylLessons.com вчитель будь-якої школи України, знайде “Урок пам’яті Чорнобиля”, розроблений спеціально для кожного з першого по одинадцятий класи, з тим, аби організувати його перегляд для своїх учнів.

Благодійну участь у проєкті взяли відомі українські теле- та радіоведучі: Володимир Остапчук, Олександр Преподобний та Артем Неба, які спробували себе у ролі вчителів молодшої, середньої та старшої школи відповідно. Ділимося із вами враженнями кожного із них та особистими згадками про трагедію, що мотивували їх приєднатися:

 

Володимир Остапчук, шоу-мен, ведучий програми Маска на телеканалі Україна:

«Кожен раз мене бере злість від цинічності тієї влади, від того, як вона брехала людям і не турбувалася про їхнє здоров’я. Головним для неї було зберегти своє «обличчя» на міжнародній арені. Мені було півтора роки, коли сталася аварія, і нас з сестрою-близнючкою, як зазвичай, вивозили гуляти в колясці. Батьки нічого не знали. У той час у ЗМІ нічого не просочувалося. А зараз, я більш ніж впевнений, що діти, яких, я дуже вірю, ця трагедія не торкнеться, повинні знати цю історію, щоб таке недбале ставлення до людей більше ніколи не повторилося».

 

Олександр Преподобний, шоу-мен, ведучий програми Гроші на 1+1:

«Під час зйомки я збагнув – як круто було б побачити подібний проєкт у мій шкільний час. Адже для мого покоління Чорнобиль був лише примарною асоціацією зі словом «трагедія», а от про причини і наслідки ми мало що розуміли! Якщо після перегляду у школярів виникне бажання дізнатися про чорнобильську історію більше, вважатиму, що ми попрацювали недарма!»

 

Артем Неба, ведучий, діджей радіо KissFM:

«Чорнобиль, це справді важка книга нашої історії, яку можна перечитувати сотні разів і кожного разу дописувати чергову главу. Нові факти, доступ до інформації, інтернет, вільні ЗМІ й бажання змін – допомагають чесно подивитися в очі трагедії. Звісно, драматизм катастрофи не піддається жодному виміру, він сколихнув увесь світ. Наша країна довгий час була заручницею цих обставин та несла  тягар, як приклад страшних помилок. Але я оптиміст, і вірю, що після чорної смуги прийде світла, а принесемо її ми з вами. Адже тепер це слід, за яким можна пройти у минуле, але який веде нас у майбутнє…»

 

У залежності від віку, в уроках буде розкрито не лише наслідки радіаційного забруднення, а й медичні та соціальні наслідки аварії на ЧАЕС, в яких сьогодні ми живемо і з якими будуть жити наші нащадки. У старших класах розглянуть й політичні передумови та вплив трагедії на становлення незалежної держави Україна. 

Особливу увагу буде приділено її інформаційній складовій – пропаганді, фейкам та маніпуляціям з боку влади Радянського Союзу, які напряму вплинули на кількість жертв трагедії. Сьогодні інформаційна трагедія Чорнобиля повинна стати наочним прикладом в підручниках по інформаційній безпеці та кейсом для вивчення можливих наслідків гібридної війни в Україні.

Проєкт створювався за підтримки Українського культурного фонду, Національного музею «Чорнобиль», ГО «Європейський інститут Чорнобиля» та сприяння Міністерства освіти та науки України і Всеукраїнської школи онлайн. 

Більше  про події до 35-ї річниці Чорнобильської трагедії можна дізнатися на тематичному сайті http://chornobyl35.com/

Best regards, Maryna Stepanska SOLARIS agency Artefact art-project

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *