Упіймав змію – передай її рятувальнику!

Влітку чернівецькі пожежники-рятувальники боролися не лише з пожежами, а й зі… зміями та осами!

115

– Серед рятувальників немає випадкових людей, працюють тут фанати своєї справи, – каже Антон Тугарін, командир відділення караулу  державної пожежно-рятувальної частини №1 Управління ДСНС України у Чернівецькій області. – Основне наше призначення – виїжджати на пожежі та ліквідацію різних надзвичайних ситуацій. Проте, буває, сусіди звертаються, що не бачили сусідку день-два, не можуть відкрити її двері, бо броньовані. Ми виїжджаємо, викликаємо райвідділ, залазимо в квартиру через вікна…

Скажімо, нещодавно виїжджали на вулицю Кобилянської. Неділя, 9 вечора… Сусіди зателефонували, що давно не бачили бабусю-пенсіонерку. Двері були зачинені, тому ми акуратно залізли через вікно другого поверху. Бачимо – лежить бабуся без ознак життя. Викликали «швидку». Лікарі надали старенькій допомогу, поставили діагноз – діабетична кома. Хтозна, скільки вона там пролежала.

А ще чернівецькі рятувальники… ловлять змій. Ті залазять на подвір’я до людей, які мешкають у районі Роші.

– Іноді люди приносять змій просто до нас, – продовжує Антон Тугарін. – Отут в парку Шиллєра людина гуляла з дитиною, зловила змію, принесла нам. Ми вивозимо змій у зелений масив, подалі від міста, і відпускаємо.

386 

Пожежі не трапляються в тих людей, що дбають про своє помешкання. А от пияки десь кинуть недопалок у захаращеному приміщенні – і вже горить…

371

Ще одна літня біда – оси та шершні, які «виживають» людей із дачних поселень.

– У нас є бойовий одяг, пожежні маски, ми захищені від укусів, – каже Антон Тугарін. – Травимо ос дихлофосом, спалюємо гніздо. Після цього вони на те подвір’я не повертаються. Пташку дістати з гнізда виїжджали, кота врятувати… Але це вже швидше винятки.

Загалом у пожежників щодоби буває щонайменше один виїзд. У частині постійно чергують три автомобілі з десятком пожежників. На виклик вони збираються менше хвилини. Коли ж у місті все спокійно, сідають за парти.

– У нас – як у школі, з вересня починається навчання: зранку щось конспектуємо, після обіду – складаємо нормативи, виконуємо господарські роботи, – каже Антон Тугарін.

120

Минула зима в Чернівцях була доволі сніжною, тож рятувальникам доводилося визволяти маршрутки із заметів на Роші.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Дисципліна тут – як в армії. Відбій об одинадцятій, підйом – о шостій.

– У кожної частини своя специфіка, – пояснює Антон Тугарін. – Наприклад, район Роші – безводний, тож для гасіння пожежі нам потрібно більше машин, щоби підвозили воду. Інколи доводиться в інших частин просити допомоги. А сусіди, наприклад, на вул. Авангардній постійно рибаків рятують – бо там є озеро…

Ось такі вони – рятувальницькі будні!

Ігор КОНСТАНТИНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *