Про тарифи на електроенергію для населення у 2021 та інвестиційні програми «Чернівціобленерго»

Без підняття цін – ну ніяк!

Через скасування пільгового тарифу від 1 січня 2021 року різко подорожчала електроенергія для населення. Експерти стверджують, що без цього рішення галузь може припинити своє функціонування.

За рішенням Кабміну протягом січня-березня цього року ціна на електроенергію для населення буде фіксованою – 1,68 грн за кіловат-годину. Пільгові 90 копійокза перші 100 кіловат-годин , як уже повідомлялося, скасовані.

Крім того, скасували пільговий тариф для тих категорій населення та будівель, для яких він раніше діяв, незалежно від обсягів споживання. Йдеться про:

*Житлові приміщення, обладнані електроопаленням;

*Багатодітні сім’ї, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу;

*Населення, яке проживає в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій;

*Гуртожитки.

Тепер для них, як і для всіх, тариф – 1,68 гривні.

Проте продовжать діяти тарифні коефіцієнти для населення, яке має облік споживання електроенергії за періодами часу. Саме таким чином можна відчутно зекономити.

Двозонні тарифи:

*У нічний період з 23:00 по 7:00 діє тариф 0,84 копійки;

*В інші години діє стандартний тариф – 1,68 гривні.

Тризонні тарифи:

*У пікові години (з 8:00 по 11:00 та з 20:00 до 22:00) діє підвищений тариф – 2,52 гривні за кіловат-годину.

*У звичайні години (з 7:00 до 8:00 та з 11:00 до 20:00) діє звичайний тариф – 1,68 гривні;

*Вночі з 23:00 до 7:00 тариф становить 0,672 гривні.

Як перейти на багатотарифний облік?

Є кілька способів. Потрібно зайти на сайт місцевого обленерго та через онлайн-платформу «Персональний кабінет» подати заяву. Після цього вам надсилають на електронну пошту рахунок, оскільки такий перехід платний. Потрібно оплатити і впродовж 14 днів вас переведуть на багатотарифний облік.
Серед інших способів: особисте звернення в Центр обслуговування клієнтів свого міста або звернення за місцем проживання в міський чи обласний район електромереж.

Якщо врахувати, що в середньому українці споживають 165 кіловат-годин на місяць (за даними НКРЕКП), а перші 100 кіловатів фактично подорожчали на 87%, то для багатьох українців платіжка прийде з більшою сумою.

Наступне подорожчання цін на електроенергію буде, швидше за все, у квітні 2021 та у наступний 2022 рік. 

У Міненерго зазначили, що зміна тарифів забезпечить фінансову стабілізацію ринку електричної енергії у січні-березні 2021 року. А над стратегією подальшої стабілізації у міністерстві працюють нині. Там також пояснюють, що зникнення світла в українських оселях є наслідком низьких тарифів. Середньостатистично електропостачання відсутнє  в помешканнях українців 696 хвилин на рік – найбільше у Європі. І якщо нічого не змінювати, то це число зросте до як мінімум 900 хвилин на рік, стверджують експерти з «Укрпромзовнішекспертизи» і наголошують на необхідності великих інвестицій для модернізації зношених на 70% українських електромереж. Щодо цієї проблеми відбулася онлайн-дискусія усіх зацікавлених сторін, та на ній ніхто не згадав про те, як задешево продавалася українська електроенергія за кордон, адже навіть для своїх громадян вона була дорожчою… 

 

Енергетики Буковини виконали план Інвестиційної програми на 2020 рік

Вони збудували нові підстанції, модернізували об’єкти енергообладнання, встановили майже 2000 електроопор, – про це повідомила  Пресслужба АТ «Чернівціобленерго»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *