Поліцейські Буковини отримали сертифікати з домедичної допомоги за програмою «Перший на місці події»

«Упродовж шестиденного курсу 16 працівників поліції удосконалювали навички, які допоможуть їм рятувати та підтримувати життя постраждалих до приїзду медиків.

– Одне з найважливіших завдань правоохоронців – врятувати людське життя. Найчастіше саме поліцейські першими прибувають на місце надзвичайних ситуацій, пов’язаних із загрозою для життя людей та вимушені розпочинати процес надання невідкладної медичної допомоги, рятуючи постраждалого. Тому їм просто необхідно володіти  такими навичками, – говорить начальник Управління кадрового забезпечення  ГУНП в Чернівецькій області Віталій Чебан.

Практичні заняття для правоохоронців проводилися на базі вищого Державного навчального закладу України «Буковинський державний медичний університет». Під час курсу поліцейські здобули необхідні навики домедичної допомоги та відпрацювали їх на манекенах і спеціальних муляжах.

Насамперед, увага слухачів занять акцентувалася на основах підтримки життєдіяльності (серцево-легенева реанімація), вилучення потерпілого з транспортних засобів, накладання «шийного коміра», транспортних шин, джгута, тугої пов’язки, перша допомога при екстрених пологах та іммобілізація хребта. Також вивчали зупинку кровотечі як потерпілому, так і самому собі.

Після завершення курсу поліцейські склали іспит та отримали сертифікати про успішне проходження навчання, затверджені Міністерством охорони здоров’я України. Вказані документи засвідчують право надавати кваліфіковану домедичну допомогу постраждалим».

Про це повідомив Відділ комунікації поліції Чернівецької області.

У зв’язку з цим мені пригадався випадок з радянських часів. В один із літніх гарячих днів сталася трагедія. У Пруті втопився хлопчик. Його навіть вчасно нібито й витягли з води і зробив це, здається, поліцейський, себто міліціонер. Та ніхто із присутніх на пляжі, в тому числі і страж правопорядку,  не зумів хлопцеві надати першу невідкладну допомогу – зробити штучне дихання. Тому до приїзду «швидкої» хлопчина помер.

Ця історія спонукала мене написати про те, що громадяни, а тим паче, міліціонери, зобов’язані вміти надавати першу домедичну допомогу. І навела приклад, що за кордоном полісмени навіть приймають пологи при потребі. Та мені повернули допис і сказали, що я маю написати звичайнісіньку інформацію про трагічну подію на Пруті – і все!

А нині поліцейські отримують сертифікати з медичної допомоги, що, безперечно, радує.  Бо так має бути, оскільки це – правильно.

Людмила Чередарик  

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *