Пляж… нерівних можливостей?

1 червня міський пляж відкриє купальний сезон

molbuk.ua_pliaz_12_1

Фото з сайту molbuk.ua 

Попри скандал, який розпалився навколо міського пляжу в Чернівцях, міськрада таки обіцяє вчасно відкрити купальний сезон.  За її повідомленням, відповідальність за утримання та організацію діяльності міського пляжу віднині несе комунальна бюджетна установа «Чернівецька міська рятувальна служба на воді».

Досі упродовж трьох років територію пляжу орендував і облагороджував приватний підприємець Вадим Дудник. За цей час йому вдалося підвести електропостачання до місця відпочинку городян, розчисти територію від наслідків повені 2010 року, облаштувати дитячий майданчик, установити альтанки для безкоштовного користування відвідувачами. Кожне дерево на пляжі описане і має свій паспорт. Підприємець стверджує, що ним вкладено близько 200 тис. грн. у забезпечення пляжу гравієм, засіяння частини площ травою, вивезення сміття. Тривала й підготовка до наступного сезону: закуплені надувні конструкції, відремонтовані лежаки. Та після закінчення терміну оренди Дудникові відмовили в її продовженні.

Злі язики подейкують, що на пляж просто претендували інші підприємці, один з яких уже орендував складське приміщення на території пляжу, і що існує зв’язок цих підприємців з чиновниками міськради. Це заперечує начальник управління надзвичайних ситуацій та мобілізаційної роботи Чернівецької міської ради Володимир Самолюк:

«Наразі йдеться про співпрацю з підприємцями, а не про оренду.  Керівництво міськради доручило комунальній бюджетній установі подати оголошення щодо пропозицій співпраці з підприємцями. Далі створили комісію з вивчення пропозицій, які надійшли від підприємців, комісія запропонувала міськраді укласти угоди з певними підприємцями. Попередній орендар подав лише заяву стосовно продовження оренди пляжу, а пропозицій про співпрацю не подавав. Число підприємців для надання пропозицій не обмежувалося, скільки відгукнулися – зі стількома й буде співпраця».

З ним не погоджується депутат міської ради Олексій Каспрук:

«Конкурсу на проведення робіт з облаштування пляжу не було, умов конкурсу – також. Було лише оголошення в газеті, зміст якого зводився до «подавайте свої пропозиції». Які мають бути пропозиції, в яких рамках – незрозуміло. Тепер троє підприємців розбудовуватимуть пляж. На розвиток рятувальної станції вони внесуть по 20 тис. грн. Чому троє, а не тридцять троє? Чому 20 тисяч, а не 25 чи 30? Незрозуміло. Вважаю, що рішення прийнято непрозоро, бо  керівник бюджетної комунальної установи самотужки вирішив господарське питання. Вбачаю в цьому прояви корупції».

Як би не було, приватний підприємець Дудник також вважає свої права порушеними і має намір звертатися до суду. І хоча користувачам благ пляжної цивілізації загалом байдуже, хто персонально облаштовуватиме їхнє дозвілля, та все ж, погодьтеся, рівень послуг підвищився б, якби за право їх надавати відкрито змагалося б якомога більше  підприємців на очах у всіх городян. І чи покращиться репутація міськради, яка влаштувала для підприємців боротьбу на нерівних умовах?

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Пляж… нерівних можливостей?”