Пенсії перераховані

На підставі цієї постанови органи Пенсійного фонду  протягом травня провели перерахунки пенсій. Підвищені мінімальні розміри пенсій, надбавок, додаткових пенсій, компенсаційних виплат. Усі перерахунки проведені в автоматичному режимі, за матеріалами пенсійних справ, без заяв від пенсіонерів та будь-яких інших додаткових документів.

Мінімальні розміри пенсій за віком

Пенсії, призначені за Законом України  «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», визначені від розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, який становить: з 1 січня цього року – 695.00 грн,  з 1 квітня – 706.00 грн.

Зі зміною прожиткового мінімуму * зросла доплата до встановленого розміру мінімальної пенсії для пенсіонерів, основний розмір пенсії яких не досягає встановленого мінімуму;

* збільшилася доплата за понаднормовий стаж пенсіонерам, в яких основний розмір пенсії (без урахування надбавок та доплат) перевищує прожитковий мінімум, встановлений для осіб, які втратили працездатність.

Від нового прожиткового мінімуму підвищені також:

* мінімальний розмір пенсії військовослужбовцям строкової служби та членам їх сімей за втратою годувальника;

* пенсії за особливі заслуги перед Україною;

* надбавки та доплати до пенсій ветеранам війни, на утриманців,  «чорнобильцям», почесним донорам, жертвам нацистських переслідувань, за втрату годувальника членам сімей шахтарів;

* щомісячне довічне грошове утримання, державна соціальна допомога інвалідам, інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, особам, які не мають права на пенсію, та інші.

Автоматично, але з розбором

Однак, не слід ототожнювати зростання прожиткового мінімуму із розмірами пенсійних виплат після проведеного перерахунку.

Це, насамперед, пов’язане із припиненням від 1 січня виплат непрацюючим пенсіонерам (28,40 грн) та доплати, запровадженої постановою попереднього Уряду від 23.12.2009 №1375, як тимчасової виплати, встановленої до проведення чергового перерахунку пенсій. Нагадуємо, що ця постанова передбачала від 1 січня виплату пенсії у сумах, які фактично виплачені у грудні 2009 року, коли пенсії виплачувалися з урахуванням доплати за листопад 2009 року через збільшення розміру прожиткового мінімуму до 573 грн. Припинення цих виплат в окремих випадках призвело до того, що розмір пенсійної виплати після проведеного перерахунку залишився без змін.

219 тис.перерахунків

На на виконання Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» в області перераховано пенсії 219,2 тис. пенсіонерам, що складає понад 92,1% загального числа пенсіонерів області. Середній розмір підвищення склав близько 68 грн.

Після проведення перерахунку пенсій у травні середня пенсійна виплата в області становить 931,2 грн.

Виплату різниці між виплаченими та перерахованими розмірами пенсій за січень-лютий та травень здійснено за додатковими відомостями в травні поточного року.

Наталія НАЗАРЕНКО,  головний спеціаліст управління пенсійного забезпечення  Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області  

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *