Пенсії: Гаряча тема для гарячої лінії

Гаряча лінія з питань пенсійного законодавства та пенсійного забезпечення відбулася 28 жовтня в редакції «Версій». На запитання читачів відповідали співробітники Управління ПФУ Шевченківського району м. Чернівці.  Наталія АЛЄКСЄЄВА – заступник начальника управління – начальник відділу надходження платежів. У колі її обов’язків – надходження пенсійних внесків та забезпечення повноти їхньої сплати. Наталія ВОЛОЩУК – начальник відділу пенсійного забезпечення, в її компетенції питання призначення пенсій та повноти їхньої виплати.

– Які зміни відбулися у сплаті страхових внесків для підприємців-спрощенців?

Валентина Малинчук, продавець приватного магазину, Чернівці

Наталія АЛЄКСЄЄВА:

– Фізичні особи – суб’єкти підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок), від липня нинішнього року сплачують страхові внески в розмірі не менше мінімального страхового внеску за себе та членів сімей, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності.

– Я пенсіонерка, мати 5-ти дітей. Нещодавно дізналася, що в інших районах такі, як я, уже отримують значні суми грошей. Куди мені звернутися за роз’ясненнями?

Марія Дарійчук, Добринівці, Заставнівський район

Наталія ВОЛОЩУК:

– Це питання не нашої компетенції. Виплати на багатодітних матерів призначаються у районних управліннях праці та соціального захисту за місцем проживання. Для цього треба звернутися туди із заявою, доклавши копії свідоцтв про народження усіх дітей. Ми виплачуємо уже призначені надбавки до пенсій багатодітним матерям.

– Як визначається мінімальний страховий внесок?

Маргарита Проніна, бухгалтер приватного підприємства, Чернівці

Наталія АЛЄКСЄЄВА:

– Мінімальний страховий внесок – сума коштів, яка визначається як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір страхового внеску, встановлених законом на день отримання доходу. У 2010 році він складає:
у липні-вересні – 294,82 грн;
у жовтні-листопаді – 301,12 грн;
у грудні – 306,10 грн.

– Якщо я сплачую єдиний податок в розмірі 200 грн, у якому враховано внесок до Пенсійного фонду, виходить, я повинен платити до Пенсійного Фонду двічі?

Михайло Яровенко, приватний підприємець, Сокиряни

Наталія АЛЄКСЄЄВА:

– Частина єдиного податку від 200 грн, яка перераховується до Пенсійного Фонду, становить 84 грн, тож у липні-вересні доплата до ПФ становила 294,82 – 84,0 = 210,82 грн; у жовтні-листопаді – 217,12 грн; у грудні – 222,10 грн.

– Де я можу дізнатися, чи видають інвалідам автомобілі, як раніше?

Михайло Дарійчук, інвалід-пенсіонер, 1925 р.н., Добринівці, Заставнівський район

Наталія ВОЛОЩУК:

– Це питання також не в компетенції Пенсійного фонду. Звертайтеся до районного управління праці та соціального захисту, у Вашому випадку – до Заставни.

Яка нині середня зарплата в Україні, чинна для розрахунку пенсій?

– Чи правда, що по смерті учасника бойових дій його вдова має право на доплату до пенсії в розмірі 50% його пенсії?

Світлана Горохова, пенсіонерка, Чернівці

Наталія ВОЛОЩУК:

– Нині для розрахунку пенсій враховується середня по Україні сума 1650 грн 73 коп. Але ця сума використовується тільки при розрахунку новопризначених пенсій. Перерахунки тим, хто вже отримують пенсію, здійснюються від розміру середньої зарплати, чинної на момент їхнього первинного звернення

І на друге запитання: Вдова учасника бойових дій має право на пенсію в розмірі 50 відсотків пенсії покійного чоловіка. Якщо її власна пенсія більша за 50% пенсії чоловіка, вона має право продовжувати отримувати свою пенсію. Отримання двох пенсійних виплат законами України не передбачене. Виняток складають лише діти – інваліди дитинства, які можуть отримувати, крім інвалідної, ще пенсію за втратою годувальника у разі смерті когось з батьків.

– Чи існують обмеження у розмірі страхових внесків?

Максим Долинян, приватний підприємець, Сторожинецький район

Наталія АЛЄКСЄЄВА:

– Платники єдиного податку мають право самі визначати для себе розмір страхового внеску, який не може бути більшим від страхового внеску, обчисленого від максимального розміру фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового та начальницького складу, оподатковуваного доходу (прибутку), загального оподатковуваного доходу, з якого сплачуються страхові внески. Оскільки на сьогодні максимальний розмір цей становить 13320 грн, щомісячна сума самостійно встановленого внеску, з урахуванням частини єдиного або фіксованого податку, 2010 року не може перевищувати 4422,24 грн.

– Чи буде колись виплачуватися обіцяна доплата дітям війни?

Леонтій КОСТИНЮК, Горішні Шерівці, Заставнівський район

Наталія ВОЛОЩУК:

– У березні нинішнього року вийшов закон «Про внесення змін до Закону України «Про соціальний захист дітей війни». Серед іншого про доплати до пенсій в обіцяному законом 2004 року розмірі не йдеться. «Діти війни» звертаються до суду, і коли на виконання рішення суду до Пенсійного фонду надходять гроші, проводиться виплата за період і в розмірі, зазначеному в рішенні суду. Ми не можемо виплачувати гроші на свій розсуд.

– Чи змінилися терміни сплати страхових внесків?

Вікторія Липко, приватний підприємець, Хотин.

Наталія АЛЄКСЄЄВА:

– Страхові внески сплачуються у строки, визначені ч.6 ст.20 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а саме щоквартально, протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем днем звітного кварталу, а саме: за липень-вересень – до 20 жовтня; за жовтень-грудень – до 20 січня 2011 року. Однак для зменшення фінансового навантаження на платника рекомендуємо сплачувати внески щомісячно.

Підготувала Лариса ДМИТРЕНКО, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *