Організація і порядок голосування на місцевих виборах 2010 року

31 жовтня відбудуться вибори сільських, селищних, міських голів, депутатів сільських, селищних, районних, районних у місті, міських, обласних рад. Важливо пам’ятати, що форма та колір виборчого бюлетеня для кожних місцевих виборів різняться між собою.

Так, бюлетені з виборів депутатів обласної ради будуть блакитного кольору в багатомандатному виборчому окрузі та світло-бірюзового – в одномандатних мажоритарних виборчих округах.

Проголосувати за депутатів районних та районних у місті рад можна буде у бюлетенях світло-зеленого кольору в багатомандатному виборчому окрузі та світло-коричневого – в одномандатних мажоритарних виборчих округах.

Депутати міської ради обиратимуться за бюлетенями світло-жовтого кольору в багатомандатному виборчому окрузі та світло-оранжевого – в одномандатних мажоритарних виборчих округах.

Бюлетені з виборів депутатів сільських та селищних рад будуть білого кольору в одномандатному виборчому окрузі.

Міських, селищних та сільських голів обиратимемо за бюлетенями світло-рожевого кольору. Окрім того, за бюлетенями світло-фіолетового кольору в багатомандатному виборчому окрузі та кремового – в одномандатному мажоритарному виборчому окрузі обиратимуться депутати міської ради міст, що входять до складу іншого міста й світло-сірого кольору в одномандатному виборчому окрузі депутати сільських, селищних, міських голів для сіл, селищ, міст, що входять до складу іншого міста.

Виборці в залежності від територіальної громади, до якої вони належать отримають різну кількість виборчих бюлетенів. Так, жителі села отримають 6 виборчих бюлетенів, а саме: 1 – по виборах сільського голови, 1 – по виборах депутатів сільської ради, 2 – по виборах депутатів районної ради (1 – за список кандидатів від місцевої організації партії, 1 – за кандидатів в депутати) та 2 – по виборах депутатів обласної ради (1 – за список кандидатів від місцевої організації партії, 1 – за кандидатів в депутати). А жителі міста Чернівці отримають 7 виборчих бюлетенів, а саме: 1 – по виборах міського голови, 2 – по виборах депутатів міської ради, 2 – по виборах депутатів районної в місті ради, 2 – по виборах депутатів обласної ради.

Виборець може голосувати лише за один список кандидатів у депутати від місцевої організації партії у відповідному багатомандатному виборчому окрузі, одного кандидата в депутати у відповідному одномандатному мажоритарному виборчому окрузі, одного кандидата в депутати у відповідному одномандатному виборчому окрузі, за одного кандидата на посаду відповідно сільського, селищного, міського голови.

Голосування у день місцевих виборів проводиться з 8 до 22 години. Виборець може перебувати у приміщенні для голосування протягом часу, необхідного для голосування. Виборчий бюлетень заповнюється виборцем особисто в кабіні для таємного голосування. Під час заповнення виборчого бюлетеня забороняється присутність інших осіб. Виборець, який внаслідок фізичних вад не може самостійно заповнити виборчий бюлетень, має право з відома голови або іншого члена дільничної виборчої комісії скористатися допомогою іншої особи, крім члена виборчої комісії, кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, уповноваженої особи місцевої організації партії, довіреної особи кандидата, офіційного спостерігача. Під час проведення голосування не допускається закриття приміщень для голосування, припинення голосування, розкриття виборчих скриньок, підрахунок голосів до закінчення встановленого цим Законом часу голосування.

У разі якщо виборець, включений до витягу із списку виборців для голосування за межами приміщення для голосування, прибув у приміщення для голосування після того, як члени дільничної виборчої комісії вийшли для організації голосування за межами приміщення для голосування, такому виборцю не може бути виданий бюлетень для голосування до повернення членів комісії, які організовують голосування за межами приміщення для голосування, та з’ясування питання, чи не проголосував цей виборець за межами приміщення для голосування.

Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю  Чернівецької ОДА

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *