Обленерго приховує інформацію про тарифи. Незаконно

Уявіть собі на хвильку таку ситуацію. Ви завітали до магазину й запитали в продавця скільки коштує товар, який вас цікавить. А продавець вам починає пояснювати, що інформацію про ціну можна знайти в  Інтернеті. І саме туди вас відсилає. Напевно, ви подумаєте, що у продавця не все гаразд із головою і попрямуєте до іншого магазину. Та як бути, якщо продавець  – єдиний на ринку? Тобто він монополіст, а його товар вам конче потрібен? Як урезонити нахабу-продавця?

3333333

Де ж те правове поле, в якому діє наш монополіст?

З такою проблемою я особисто зіткнулася, письмово поцікавившись у монополіста  ПАТ ЕК «Чернівціобленерго» інформацією про перелік послуг, які надають структурні  підрозділи даної організації, ціни та тарифи на вказані послуги, а також тим, чому така інформація не розміщена на стендах у приміщеннях цих підрозділів.

Однак замість відповіді на інформаційний запит голова правління ПАТ ЕК «Чернівціобленерго» О.М. Шекета у своїй відповіді відіслав мене до Інтернету, тобто подалі. Але, на відміну від продавця гіпотетичного магазину, Олексій Шекета – керівник великого підприємства. З головою у нього, без сумніву, все гаразд. Однак він повинен би більш відповідально ставитися до своїх обов’язків. Принагідно хочу нагадати, що п. Шекета неодноразово публічно хизувався тим, що діє, за його висловом, «виключно у правовому полі». Однак, відмовивши в наданні інформації керівнику громадської організації, він мав би хоча б ознайомитися з цим правовим полем. І тоді знав би, що згідно Закону України «Про доступ до публічної інформації» оприлюднення інформації, яка не заборонена законом, є його безпосереднім обов’язком і що існує юридична відповідальність за порушення законодавства про доступ до публічної інформації.

Гадаю, керівник такого рангу як Шекета мав би знати наступне: доступ до інформації забезпечується її розміщенням на інформаційних стендах і наданням інформації за запитами; відповідь розпорядника інформації про те, що інформація може бути одержана запитувачем із загальнодоступних джерел, або відповідь не по суті запиту вважається неправомірною відмовою в наданні інформації. І що контроль за виконанням Закону України «Про доступ до публічної інформації» покладається в тому числі і на громадські організації.

На шляху численних порушень – заслін

Та, як бачимо, надаючи відповідь-відмову й посилаючи голову громадської організації «На грані» п. Боровик, себто мене, подалі в Інтернет, п. Шекета поставив себе над Законом України «Про доступ до публічної інформації». Чи, може,  він не для нього писаний? Саме тому я й звернулася до прокуратури Чернівецької області для притягнення голови правління ПАТ ЕК «Чернівціобленерго» Шекети О.М. до адміністративної відповідальності.

 

Згідно з буквою закону, частина 1 статті 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення  (КУпАП) неправомірна відмова в наданні інформації, невчасне або неповне надання інформації, надання інформації, що не відповідає дійсності, у випадках, коли така інформація підлягає наданню на запит громадянина чи юридичної особи відповідно до законів України «Про інформацію»,  «Про звернення громадян», «Про доступ до публічної інформації», «Про доступ до судових рішень» тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від 15 до 25-ти неоподаткованих мінімумів громадян.

Повторне протягом року вчинення порушення  наведених  вище  Законів, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від 50 до 80-ти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно з п.11 частини 1 ст. 255  КУпАП  у справах про правопорушення, передбачені статтею 212-3 КУпАП протоколи про правопорушення мають право складати прокурор або уповноважена ним особа з числа працівників прокуратури.

Громадська організація «На грані» буде відстежувати перебіг розгляду адміністративної справи про притягнення голови ПАТ ЕК «Чернівціобленерго» Шекети О.М. до адміністративної відповідальності. І те, що він великий начальник, не врятує його: перед законом усі рівні.

Тамара БОРОВИК, член Буковинського громадського об’єднання (БГО), голова чернівецької обласної громадської організації з захисту прав людини «На грані»

 

У випадку порушенння ваших прав з боку «Чернівціобленерго», звертайтеся в БГО чи ГО «На грані»: 050-084-53-92. Допомога безкоштовна

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *