Нічний продаж алкоголю – турбота про мораль чи повернення до «совкових» заборон?

алкоголь_фото«Пити чи не пити – ось у чому питання!» – можна було б вигукнути, перефразовуючи класика. Хоча насправді питання в іншому: продавати чи не продавати алкоголь після 22 год.

До редакції потрапив лист, адресований від імені 23-х громадських організацій Чернівецької міської ради з вимогою заборонити продаж алкоголю в місті в нічний час – з 22 до 9 години, як це зробили у Львові та низці інших міст. Вимога обгрунтовується турботою про «збереження життя та здоров’я дітей і молоді, зменшення злочинності в місті та області, також зменшення ризиків ДТП в нетверезому стані». «Дбайте про честь, велич та безпеку рідного міста, а не про свої кишені», – закликають активісти депутатів. Як відомо, заборона не підтримана сесією міської ради, і серед противників заборони є не лише ті, для кого продаж алкоголю є бізнесом.

«…Гидко, коли проти здорового способу життя, збереження моралі та гідності серед підлітків і молоді голосує начальник управління охорони здоров’я міської ради, депутат Незборецький І.В., також «дуже дбає» про чернівчан голова постійної комісії міськради з питань охорони здоров’я та соціального захисту, професор медуніверситету, депутат Ходоровський Г.І., а ще депутат Антоняк Я.М. – учитель загальноосвітньої школи №3, голова постійної комісії з питань освіти, науки, спорту та молоді, … новообраний депутат міської ради Мадей О.В. член цієї ж комісії, … Сорохан Л.Г., яка свого часу ще обиралася головою Зеленого світу Буковини, депутат Довгий Є.І., начальник 5-го КЖРЕПу, який має дбати про правопорядок і спокій у своїму мікрорайоні… Яка мораль керує такими депутатами – судіть самі, шановні наші чернівчани», – йдеться, зокрема, в листі.

«Версії» зібрали кілька аргументів «за» і «проти» нічної торгівлі алкоголем. До яких прислухатися нехай визначають самі читачі. І «проголосують» власною гривнею: якщо ми самі свідомо не купуватимемо алкоголь після 22 год., то і продавати його буде нікому…

Юрій Луканов, голова Незалежної медіа-профспілки України:

Днями Київрада за ініціативою депутата від «Самопомочі» Сергія Гусовського розглянула питання про заборону торгівлі алкоголем після 22-ї години. Звертає на себе увагу той факт, що у барах і ресторанах триватиме продаж алкоголю аж до ранку. Виявилося, все дуже просто: ініціатор цієї заборони – ресторатор. Тобто потоки від продажу спиртного в магазинах будуть переспрямовані до ресторанів. А ви думали, що він за здоров’я нації переживає? Тільки не кажіть, що подібні заборони діють у багатьох країнах. Якщо у нас і є проблеми з алкоголізмом, то вони аж ніяк не пов’язані із продажем його після 22-ї години. І просто тупо копіювати чийсь досвід за наших умов – просто глупство, а в даному випадку – цинізм. Нагуглив список ресторанів Гусовського. Побачив, що там є грузинський, де я бував кілька разів. Більше не піду.

Дмитро Сіманський, київський політик

Київрада сьогодні (з подачі пана Гусовського) буде забороняти торгівлю алкоголем вночі. хочу повідомити шановним депутатам, що кількість спожитого алкоголю не зменшиться (це абетково), зміниться лише його якість та вартість (в бік подорожчання). забороніть ще чухатися, ідіоти – неестетично!!! :(

Якщо серйозно, то цей більшовизм уже дістав. то МАФи бороли, тепер знову проти бізнесу воюють. Займіть собі руки чимось корисним – лібералізацією дозвільної системи, автостоянками, муніципальною міліцією

Марія Низ, львів’янка

У Львові така заборона діє вже тривалий час – не бачу в цьому нічого поганого…. Вважаю, що будь-яке обмеження щодо реалізації (відповідно споживання) спиртного має виключно позитивні наслідки… А на рахунок фінансового інтересу ресторатора – вибачте, бред сивої кобили – зовсім інша клієнтура… Хто купує в маркетах і споживає на вулиці чи вдома, аж ніяк не піде випити в ресторан…

Олександр Мадей, депутат Чернівецької міської ради

Є кілька причин, чому я особисто не голосував за заборону нічного продажу алкоголю в Чернівцях. Заклик «зробити все, щоб діти не вживали алкоголь» вважаю необрунтованим. На сьогодні це регулюється законом:  продаж алкоголю дітям забороняється. Тож потрібно насамперед  забезпечити виконання того, що вже і так прийнято – і це завдання правоохоронних органів. Якщо порушують закон – то будуть порушувати і заборону міської ради.

Друга причина: заборона міської ради – це регуляторний акт, і його прийняття належить до повноважень виконавчого комітету. Тим часом сесії пропонується взяти на себе функції виконавчого органу, а це порушення. Тож пропозицію обмежити продаж алкоголю потрібно винести на виконком, попередньо дотримавшись процедур, які супроводжують прийняття регуляторного акту: оприлюднивши його проект, провівши громадські слухання.

Окрім цього, пропозиція заборони жодним чином не обгрунтована. Не наведено статистики, розрахунків, цифр, висновків департаменту економіки тощо. Не вказано, хто має контролювати виконання цього рішення.

Я переконаний, що популістськими заборонами ми не досягнемо позитивного результату.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *