На Буковині відпочивати цікаво: Поринути у Середньовіччя можна буде на травневі свята, завітавши до Хотина

Зануритися в атмосферу епохи Середньовіччя, стати свідком реалістичного відтворення середньовічних баталій бійцями клубів історичної реконструкції з України, Росії, Польщі та Білорусі можна буде, відвідавши Міжнародний історичний фестиваль «Середньовічний Хотин», який відбудеться з 29 квітня по 2 травня на території Державного історико-архітектурного заповідника «Хотинська фортеця».

У Державному історико-архітектурному заповіднику «Хотинська фортеця» туристичний сезон розпочнеться з історичних реконструкцій – відвідувачі на власні очі зможуть побачити справжні лицарські піші бої, професійні бої, повноконтактні бугурти, в тому числі масову сутичку бійців – 100 на 100. На глядачів також очікує видовищний стрілецький турнір, де учасники продемонструють вміння поцілити в мішень стоячи, в русі та зі снарядів. А справжньою родзинкою свята стануть бої верхи – турніри джостерів на списах, під час яких вони будуть намагатися вибити один одного з сідла.

Побачити на фестивалі можна буде й різноманітні види автентичної зброї – алебарди, одноручні, півтораручні та дворучні мечі, списи, луки, а також обладунки й костюми різних регіонів та епох. У програмі фестивалю передбачена хода учасників клубів живої історії, які продемонструють історичне вбрання та озброєння. Ввечері всіх, хто завітає на фестини, розважатимуть етно-рокові музичні гурти, артисти театру вогню влаштують фаєр-шоу та феєрверки. Вдень виступатимуть менестрелі, фокусники, акробати, фолькові музичні колективи.

– Це абсолютно новий формат для України, адже тут будуть і піші бої, і кінні, лучні, масові піші турніри, осада фортеці, – розповів організатор фестивалю Олексій Черепаха. – В «Середньовічному Хотині» буде показано побут тієї епохи з усіма історичними реаліями – предметами щоденного користування, меблями, посудом і навіть їжею. На гостей фортеці очікує ярмарок, майстер-класи та конкурси, а також спеціальні ігри та розваги для дітей.

Нині розробляються заходи з тим, щоби відвідувачам було якомога зручніше потрапити до фортеці, буде спеціально організовано рух транспорту, велику автостоянку, облаштовано наметове містечко. Неподалік фортеці також буде розміщено близько 25 точок громадського харчування, основну кількість з яких зосередять на площі біля історико-архітектурного заповідника.

Як зауважують організатори фестивалю, вартість квитків залишається на рівні минулого року: 80 грн. – для дорослих, 40 грн. – для дітей. Бюджет фестивалю – близько 1 млн. грн. У фестивальні дні вхід на територію Державного історико-архітектурного заповідника «Хотинська фортеця» здійснюватиметься за квитками Міжнародного фестивалю історичної реконструкції Середньовіччя «Середньовічний Хотин».

Любов НЕЧИПОРУК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *