«Молода гвардія» та «Артек» – не для бідних?

Здоров’я підростаючого покоління – запорука успішного майбутнього кожної держави. Це – аксіома. Тому таким важливим є питання організації відпочинку та оздоровлення дітей.

Місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, згідно із чинним законодавством, зобов’язані забезпечити оздоровлення дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки.

У поточному році, – за словами старшого помічника прокурора Чернівецької області з питань захисту прав і свобод дітей Наталії БРЕСЛАВСЬКОЇ, – було оздоровлено лише 918 (57%) дітей-інвалідів, 19601 (76%) – з багатодітних та малозабезпечених сімей, 125 (77,6%) дітей працівників АПК і соціальної сфери села та 3234 (73,9%) дітей, потерпілих від наслідків Чорнобильської катастрофи. Однак жодна дитина із зазначених категорій у поточному році не була оздоровлена у «Молодій гвардії» та «Артеку».

– У цих же таборах під час літньої кампанії відпочило лише 41 дитей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. А це суперечить ст. 26 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» і є наслідком неналежної координації дій Управління (відділів) у справах сім’ї, молоді та спорту, а також служб у справах дітей обласної та районних державних адміністрацій, – наголошує помічник прокурора.

За словами Наталії Бреславської, наповнюваність стаціонарних позаміських таборів під час оздоровчої кампанії цього року була досить низькою. А табір «Лісова казка», що в Новодністровську Сокирянського району, взагалі не оздоровлював дітей протягом останніх років.

Усі оздоровчі заклади нібито розпочали свою роботу з дозволу санепідслужби. Та водночас, прокурор Сторожинецького району встановив, що надання головним державним санітарним лікарем району дозволу на відкриття оздоровчо-виховного табору «Лунка» та оздоровчого табору «Вербиченька» відбулося за умов невідповідності закладів у повному обсязі вимогам санітарних норм. Із грубими порушеннями відкрився і дитячий оздоровчий табір «Калинка» у с. Ванчиківці Новоселицького району, де не було угод на вивіз твердих побутових відходів і стоків, не працювали морозильні камери для зберігання м’ясопродуктів, водопровідні та каналізаційні мережі у кімнаті для миття посуду.

Як бачимо, навіть жорсткі вимоги, які висувають закони, СЕС і відповідні комісії, не зупиняють певний безлад у сфері оздоровлення й відпочинку дітей. І далеко не всі керівники усвідомлюють відповідальність за їх здоров’я.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *