Кращі спортсмени Буковини за 2008

Десятка кращих спортсменів Буковини за 2008 рік

(в алфавітному порядку!)

borovykandriy1

Андрій БОРОВИК

(стрільба з лука, Чернівці, ЦОП, освіта, тренери – Анатолій Єгоров, Наталя Піскоха). Кращі результати сезону-2008: юніорський чемпіонат світу – 2 місце командне, 6 місце інд., Ігри школярів України – 1 місце інд., 2 місце ком., юніорський чемпіонат України – 3 місце ком.

heshko

Іван ГЕШКО

(легка атлетика, Кіцмань/Чернівці, ШВСМ, “Динамо”/освіта, тренер – Георгій Миронюк, офіційний партнер – готель “Буковина”). Чемпіонат України – 2 місце (1500 м), єдиний серед буковинців член олімпійської збірної України-2008 (не стартував через травму).

dorohova

Тетяна ДОРОХОВА

(стрільба з лука, Чернівці, ШВСМ, “Динамо”/освіта, тренери – Світлана Капанадзе, Анатолій Єгоров, офіційний партнер – торговельно-побутовий комплекс «Боянівка»). Чемпіонат Європи в приміщенні – 1 місце інд., 2 місце ком. вид, чемпіонат України – 1 місце ком. вид.

drutsul

Олександр ДРУЦУЛ

(стрільба з лука, Чернівці (вирушив на постійне місце проживання до США, “Спартак”, тренери – Світлана Капанадзе, Олег Осипенко). Чемпіонат Європи в приміщенні – 3 місце інд., чемпіонат України в приміщенні – 4 місце інд.

labovskiy

Микола ЛАБОВСЬКИЙ

(легка атлетика, Чернівці/Герцаївський район, ШВСМ, ДЮСШ міськспортуправління, “Динамо”/“Колос”, тренери – Денис Тищук, Ірина Ячнюк. Офіційний партнер – туркомплекс “АКВА-ПЛЮС”). Чемпіонат України – 1 місце, Кубок України – 2 місце, переможець серії міжнародних змагань на дистанції 1500 м.

lupu

Наталя ЛУПУ

(легка атлетика, Маршинці Новоселицького району, ЦОП, СК “Гешко”, “Динамо”/“Колос”, тренери – Володимир Степанов, Анатолій Якимчук. Офіційний партнер – готель “Буковина”). Кубок Європи в прим. – 5 місце (шведська естафета), Кубок України в прим. – 2 місце, чемп. України в прим. – 3 місце (800 м), Кубок України – 1 місце (4х400 м), чемп. України – 3 місце(800 м), 2 місце (4х400 м).

motok

Олена МОТОК

(легка атлетика, стрибки у висоту, Банилів-Підгірний Сторожинецького району, ЦОП, СК “Гешко”, “Динамо”, тренери – Семен Донський, Сергій Москалюк). Чемпіонат України в прим. – 3 місце, Кубок України в прим. – 3 місце, Кубок України – 3 місце.

rybak

Віталій РИБАК

(легка атлетика, Хотин/Чернівці, ШВСМ, “Динамо”, тренери – Іван Павлюк, Ірина Ячнюк, Денис Тищук). Чемпіонат України на шосе – 1 місце (10 км, 20 км), чемпіонат України – 1 місце (5000 м), чемпіонат України з кросу – 3 місце (10 км), чемпіонат Європи з кросу серед поліцейських – 1 місце ком.

pikulin

Олександр ПІКУЛІН

(карате-до, Чернівці, клуб “Бусідо”, тренери – Павло та Аліна Побуряні). Чемпіонат Європи за версією WUKO – 1 місце, чемпіонат України WUKO – 1 місце.

sichenikova

Лідія СІЧЕНІКОВА

(стрільба з лука, Чернівці, ШВСМ, “Спартак”/освіта, тренер – Олег Осипенко). Кадетський чемпіонат світу – 3 місце інд, 4 місце ком. вид, кадетський Кубок Європи – 2 місце інд., юнацька першість України – 1 місце інд.

Десятку кращих традиційно визначали за більшою кількістю балів у трьох топ-10. У першій проміжній десятці спортсмени розташувалися за рейтингом за підсумками трьох найвдаліших стартів сезону, другу визначають шляхом опитування серед фахівців (керівники обласного, міського, районного спорту, заслужені тренери і працівники фізичної культури і спорту, члени колегії облспортвідділу), а третю своїми голосами називають журналісти та вболівальники (в т.ч. шляхом SMS-голосування). У кожній з десяток за перше місце нараховується 10 балів, за 2 – 9 і т.д. до 10 місця – 1 бал.

Як і торік, прості вболівальники не були “статистами”, а серйозно вплинули на процес визначення десятки кращих. І якщо у 2007 році перемога в SMS-частині голосування вивела каратиста Євгена Мотовиліна на третє місце в “мас-медійній” топ-10 і лише посприяла входженню до числа кращих з кращих, то його колега Олександр Пікулін увірвався до підсумкової топ-десятки виключно “на плечах” вболівальників, оскільки ні за рейтингом, ні в десятці фахівців його не було. Натомість на підтримку Сашка надіслали стільки SMS, що він став “народним обранцем” №1. Серед інших спортсменів найбільшу SMS-підтримку не зовсім очікувано отримали лучниця Лідія Січенікова, стрибунка у висоту Олена Моток, “майстер малої ракетки” Сергій Бучацький та Максим Сербенюк з поки що екзотичного для нас панкратіону. Першим двом SMS-дивіденти теж серйозно допомогли у боротьбі за місце під “сонцем” на ім’я топ-10.

Такої підтримки бракувало чемпіонці світу з пауерліфтингу Тетяні Применчук (очевидно, їй не пробачили те, що вона перейшла під прапори Хмельниччини, з цієї причини вона не могла претендувати і на рейтингові бали), чемпіонці Європи серед дівчат в команді з настільного тенісу Валерії Степановській, бронзовому призеру чемпіонату світу з гирьового спорту Олегу Іліці, учасниці юніорських чемпіонатів Європи та світу з велоспорту на шосе Марині Іванюк, володару Кубку Європи з більярдного спорту Ярославу Тарновецькому та іншим доволі титулованим спортсменам, які залишилися за межами десятки кращих.

Суворо оцінили вболівальники і від’їзд на постійне місце проживання до США бронзового призера зимового чемпіонату Європи зі стрільби з лука Олександра Друцула, якого в “народній частині” опитування практично не згадували. Через раз, а то й рідше його “нагороджували” заліковими балами і фахівці, що, зрештою, спричинило стрімке падіння Сашка з високого третього рейтингового місця. Зрештою, він втримався в десятці лише завдяки “консолідованості” волинського кіцманчанина Сашка Борисюка (бронзовий призер Кубку Європи з бігу на 1500 м), який зі своїми сьомим і дев’ятим місцями у фахівців та вболівальників був би “залізно” в десятці, якби його офіційні очки не розділялися між Буковиною та Волинню (якби не консолідований залік, за очками він був би у рейтингу шостим).

Цікаву “пригоду” влаштували спортивні чиновники знаному шаховому композитору Михайлові Марандюку з Новоселиці. Попри те, що вже напочатку грудня спортивні керівники (згідно з листом облспортвідділу) мали надати інформацію про “своїх” претендентів на місце в топ-10, про Марандюка, який, як виявилося, переміг у триходівках та багатоходівках на чемпіонаті світу зі складання шахових композицій, земляки згадали лише на фініші опитування. Оскільки це заняття далеко не всі визнають за “вид спорту” і, відповідно, інформацію про підсумки змагань серед шахових композиторів частіше можна почути лише від них самих, ніж, приміром, зі спортивних новин на ТБ, “приховані” спортивними чиновниками з Новоселиці та ФСТ “Колос” чергові успіхи Марандюка не увійшли до анкети на визначення кращих з кращих. Відповідно, наразі невідомо, чи “протягнули” би його до топ-10 фахівці та вболівальники. Як би там не було, умовний титул “Найрозумніший спортсмен Буковини” Марандюку можна вже присвоїти.

Порівняно з топ-10 2007 року, наступна десятка кращих оновилася аж на 70%! Цього разу серед кращих, крім названої вже Тетяни Применчук, немає багаторічного капітана збірної України з боротьби самбо Ольги Панчук-Унгурян (яка припинила виступи на найвищому рівні), юного дзюдоїста Романа Паскаря (він перейшов до юніорської номінації, в якій поки що намагається “вижити” у боротьбі зі старшими суперниками), каратиста Євгена Мотовиліна, бігунів Олександра Величка, Севілі Ібрагімової та Ольги Михайличенко (їх призових місць у національних змаганнях виявилося недостатньо для реальних претензій на місце в топ-10). Сподіваємося, це оновлення простимулює “старих” і надихне “нових” лауреатів народного спортивного рейтингу та, загалом, піде на користь буковиснькому спорту!

Кращі з кращих будуть нагороджені під час шоу-програми “Зірки естради – зіркам спорту” 15 січня у Палаці “Академічний”.

Георгій Мазурашу, керівник  проекту “Зірки естради – зіркам спорту”

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Кращі спортсмени Буковини за 2008”