Кохатимемось у стилі бароко

Чернівецький академічний обласний музично-драматичний театр імені Ольги Кобилянської завершує 82-й сезон. Підсумкова прес-конференція, присвячена цьому, перетворилася на жваве обговорення набутків і проблем театру.

8263

Про нещодавні гастролі облмуздраму в румунських Ботошанах із прем’єрною виставою «Інцидент» дуже емоційно розповідала виконавиця головної жіночої ролі Марина Тимку. Сподобалося усе: як приймали з хлібом-сіллю, як грали, як реагував зал, «і взагалі, це Європа!». Окрім синхронного перекладу румунською, чернівецькі актори й собі вивчили по кілька ключових фраз румунською. Ефект подвійний: і в комедійності і в людському теплі.

Журналісти зацікавилися, чи возили до Румунії декорації – макет Будинку-корабля. А почули, що театральне майно, виявляється, перетинає кордон «на загальних засадах». Тобто всі деталі декорацій, усі речі з бутафорії та костюмів повинні бути ретельно описаними в митній декларації із зазначенням розмірів та кольору, далі в банку має залишитися застава на 15 тис. гривень (аби не виникала спокуса спродати щось на гастролях!), а при перетині кордону щоразу сплачується мито в розмірі 30% від загальної вартості майна. Зрозуміло, що дешевше залишати усе вдома, взявши лише те, що вміститься в особистих валізах акторів! А потрібні декорації виготовляли на місці, у Ботошанах.

Наші іноземні гості чинять так само, бо жоден театр не є багатою фірмою. Директор Юрій Марчак навіть розповів (не без гордості) про те, що його партнер з театру-близнюка в німецькому Фюрті, побачивши виготовлені для них декорації, побажав побачити, де все це робилося. Після відвідин виробничих цехів нашого театру німець вигукнув: «Не може бути! Ви це замовляли десь на виробництві!».

Коли Юрій Марчак представив Валентину Головко вже в іпостасі заслуженої артистки України (що, на думку керівництва театру, мало би здійснитися вже років 7 тому!), молоденька журналісточка наївно (чи ущіпливо?) запитала в актриси: «А за що Вам дали це звання?». До честі пані Валентини, вона навіть бровою не повела, а ретельно розповіла, «за що».

Після численних варіантів кохання, які ми бачили на сцені весь сезон, театр наостанок випускає «Кохання у стилі бароко» за п’єсою Ярослава Стельмаха у постановці режисера Андрія Романова. Це класична комедія перевдягання та гострих ситуацій. Як це вийде в наших акторів, глядач зможе побачити вже 15-16 червня, під завісу театрального сезону.

Лариса ХОМИЧ, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *