КЛІЧУК та його заступники про 100 днів роботи Чернівецької міської ради

Пресконференція нового складу керівництва міськради відбулася у суботу 27 березня, у виставковій залі «Вернісаж». І розпочалася вона з хвилини мовчання – так присутні вшанували пам’ять чотирьох загиблих воїнів в ООС та автора ескізів герба та прапора Чернівців і Чернівецької області, відомого художника Ореста Криворучка.

Відтак Роман Клічук доповів присутнім про те, що за 100 днів зробила для чернівчан нова влада міста, наголосивши при цьому, що він несе відповідальність за тих, хто працює з ним поруч. 

 

Нова влада відмовилась від службових авт

Про це Клічук повідомив журналістам, зауваживши, що 5 легкових машин з автопарку міської ради виставлять на аукціон, а виручені гроші підуть до бюджету міста. 

 

«Чернівці перестануть бути островом»: про повітряне та залізничне сполучення 

За словами міського голови, він особисто взявся за відновлення транспортного сполучення Чернівців з містами України та зарубіжжя. І вже з 12 квітня компанія «МоторСіч» розпочне авіарейси до Києва тричі на тиждень. Якщо буде достатньо пасажирів, то кількість рейсів збільшиться. Вже є також певні домовленості щодо авіарейсів до Кишинева та Бухареста. 

Поновлено проєктно-кошторисну документацію на реконструкцію злітної смуги, яка буде фінансуватися з держбюджету у 2022 році.

Розпочалися також перемовини із Укрзалізницею, та через карантин і проголошену червону зону в Чернівцях, поки що припинилися. 

 

«Розумне місто» – для чернівчан і проти бюрократії  

Запровадження технологій smart citi, а отже перехід до прозорого документообліку, який  давно вже діє, приміром, у Львові чи Києві, – це спосіб не тільки позбутися застарілої та забюрократизованої системи управління містом, а й засіб підвищити прозорість влади та її відповідальність перед громадою загалом і кожним громадянином зокрема. Бо завдяки платформі open citi, як обіцяють управлінці, жодна скарга і жоден дзвінок рядового чернівчанина не пройдуть повз увагу тих, кого громада найняла працювати на себе. Відкритості сприятиме і запуск нового управління комунікацій міської ради – воно почне діяти з 6 квітня. 

Водночас smart citi  – це й відчинені ворота для потужного покращення інвестиційного середовища Чернівців. 

Наразі другий етап співпраці з Антикорупційною ініціативою ЄС дозволить отримати цифрові рішення для автоматизації процесів управління містом, зменшення впливу людського фактору на прийняття рішень та зниження завдяки цьому корупційної складової. 

А ще раз на два тижня міський голова звертатиметься до громадян через свою сторінку у фейсбуці. 

 

Система залишилася – змінилися забудовники?

Непрозорий розподіл землі для забудовників спростував, відповідаючи на запитання, заступник міського голови Василь Зазуляк. Невдовзі мовляв запрацює геопортал, на якому всі «земельні рухи» стануть прозорими. 

Натомість  Ігор Баб’юк, директор Буковинського центру виборчих технологій, у коментарі «МБ» зауважив: «Впадає в очі й те, що міськрада неодноразово вже ухвалювала рішення на догоду конкретним забудовникам. Хоча перед виборами ці ж люди говорили, що «все буде прозоро»…

Факти аудиту просто жахають… 

«Як і обіцяли під час виборів, свою роботу ми розпочали з аудитів – управлінського, бухгалтерського та фінансового», – наголосив під час звіту Роман Клічук. А його заступник з фінансово-економічних питань Євген Маховіков зауважив, що викриті під час аудиту  факти просто жахають.

Приміром, «Українська книга» здається за 3600 грн за місяць, а на об’єкті, що на вул. Небесна Сотня, 12 втрати для міського бюджету становлять 7 мільйонів гривень! Ба більше, є, скажімо, оренда міської власності на 15 років за… $1,5. І це не помилка, після цих двох цифр немає жодних нулів… 

Отож робоча група нині розробляє, за словами п. Маховікова, документ, який забезпечить місту прозору оренду.    

Крім цього, за результатами аудиту комунальних підприємств міста вже відкрито декілька кримінальних справ щодо розкрадання бюджетних коштів. Наразі їх направили в СБУ, поліцію та прокуратуру. Про це повідомив заступник Чернівецького міського голови Ігор Крохмаль. «Є вже направлені справи по розкраданню і в поліцію, і в СБУ, і в прокуратуру. І в подальшому все, що будуть виявляти, направлятимуть в правоохоронні органи», – сказав він. 

Кримінальні правопорушення були виявлені й у діяльності «Спецкомунтрансу».
«Оперативний супровід перевірки роботи «Спецкомунтрансу» здійснювала СБУ, і офіційно матеріали за результатами перевірки направлені їм, так як вони вбачають у діяльності керівництва підприємства ознаки кримінальних правопорушень», – сказав посадовець. І додав, що кілька справ відкрили й щодо діяльності аеропорту Чернівців.
«Один матеріал направили до СБУ, інший – до поліції. Третій готуємо. І так само по тролейбусному управлінню вже цього тижня буде направлений матеріал до правоохоронних органів», – додав чиновник.

 

Щодо Калинівського ринку

Управлінський аудит КП  «МТК «Калинівський ринок», стверджує нова команда, завершений. Отож запроваджується розподіл нових (вільних) місць на ринку через аукціон. А ще наводиться порядок зі збором коштів за паркування та перевищенням договірних торговельних площ.   

 

Про фінансову звітність комунальних «мільйонників»

Фінансовий план – це дорожня карта підприємства. Та чернівецькі комунальні підприємства ніколи практично не звітували про отримані від громади кошти, попри те, що їм надавалися величезні дотації з бюджету цієї ж таки громади. А звіт раз на рік, який майже ніхто не бачив, не вирішував проблему контролю за витратами та потребами цих витрат.

Завдяки ж зміненій методиці звітності та новому її графіку  – раз на місяць для таких великих комунальних підприємств як водоканал – стане можливим прискіпливий контроль за їхньою роботою.   

 

Комунальний транспорт нарешті конкуруватиме з приватним 

Міська рада обіцяє запустити програму розвитку й оновлення громадського транспорту.
Про це повідомив заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Ігор Крохмаль. Адже нині, приміром, середній вік чернівецьких тролейбусів становить 20,5 років. Якщо це помножити на неефективний менеджмент тролейбусного управління, то й  отримаємо 21 млн грн збитків за минулий рік.

За словами Крохмаля, міська рада має два шляхи вирішення питання громадського транспорту. «Ми є серед 11 міст, які мають намір кредитуватися за програмою розвитку міського транспорту. Фінансує це Європейський інвестиційний банк. Йдеться про угода Кабінету міністрів та ЄІБ. Наразі ми чекаємо її ратифікації. За цією угодою плануємо придбати мінімум 20 тролейбусів. Ми маємо надію, що це буде вже до кінця року, – сказав п.Колхмаль і додав: – Ми розробили програму розвитку транспорту, де передбачається тролейбусним управлінням придбати автобуси малого і середнього класу. Ми доопрацьовуємо цю програму і вперше в історії міста будемо мати комунальне підприємство, яке конкуруватиме з приватними перевізниками» .

 

Діяльність управлінських компаній – під контроль громади

Протягом тривалого часу управлінські компанії, що обслуговують величезну кількість будинків міста, не виконують належним чином свою роботу. Зокрема, не прибирають тротуари під час снігопадів тощо. Та умови договорів з ними були виписані таким чином, що не було механізму впливу на цих  несумлінних виконавців послуг. 

Нова команда міської ради створила комунальне підприємство «Містосервіс», об’єднавши в ньому 7 комунальних ЖРЕПів. Це підприємство складе конкуренцію управлінським компаніям у чесному і прозорому конкурсі за надання послуг та ще й зароблятиме кошти для громади. .      

 

Відремонтують 6 км труби Дністровського водогону

Вже цього року відремонтують шість кілометрів магістральної труби водогону «Дністер-Чернівці». За словами заступника міського голови п. Зазуляка, невдовзі чернівчани перестануть потерпати від частого відключення води.
«Ми активізували співпрацю з нашими міжнародними партнерами щодо підприємств «Чернівціводоканал» і «Чернівцітеплокомуненерго». Вже проведено тендер по заміні найбільш проблемної частини – шісти кілометрів магістральної труби Дністровського водогону. Маю надії, що цього року вже розпочнуться роботи і більше чернівчани не будуть страждати від відключень води. Інші магістралі, так само. Зараз ведеться аналіз. Є величезні витоки води. У нас дуже великі втрати води відносно інших міст. І, на жаль, методика розрахунку НКРЕКП така, що ми фактично цю втрату маємо брати на себе коштами з міського бюджету. Це неприйнятно. Це виклик для новопризначеного керівництва водоканалу. Думаю, вони із ним впораються», – сказав посадовець.

Як відомо, втрати води на чернівецькому водогоні становлять 60—67% – «Версії»

 

Про мерські розчарування і готовність до будь-яких несподіванок 

Відповідаючи на запитання журналістів про основне розчарування протягом перших ста днів роботи, міський голова Роман Клічук зауважив, що для розчарувань поки що мало часу пройшло, але замислившись на хвильку, зауважив, що розчарувався тільки в опозиційних партіях.
«Я багато депутатів навпаки відкрив для себе з кращого боку. А сказати, що я в комусь розчарувався поки ще рано. Можливо, таки розчарувався в опозиційних партіях, тому, що мені здавалося, що все таки вони більше налаштовані на конструктивну розмову, а не на постійні крики та сварки», – сказав п.Роман. І підсумував: «За ці півроку я готовий до всього!»

 

І про вирішення інших важливих проблем

Зроблено важливі кроки у розвитку інфраструктури громади, вирішенні питань стихійної торгівлі, безпритульних тварин, збільшено на 87 одиниць кількість ліжко-місць для хворих на корорнавірусну недугу тощо.   

«Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *