Інтелігентністю й розголосом – по хамству!

Хамство у сфері послуг дісталося нам у спадщину від радянських часів. СССР закінчився, а хамство залишилося. Минулого тижня від зухвалих грубощів таксиста постраждала чернівчанка Христя Венгринюк.

taxi_cartoon

 

Дівчина засиділася в подруги до опівночі, тож подруга – абонент (постійний клієнт служби таксі «Браво») викликала машину. Диспетчер повідомила, що авто буде за дві хвилини, і Христя одразу вийшла. Біля під’їзду стояли дві машини. Оскільки клієнтка не знала, таксі якої саме служби їй викликали, то підійшла до однієї з автівок уточнити, чи та приїхала на виклик. Водій відповів, що ні, тож Христя підійшла до другої машини. І тут почалося!

Водій таксі «Браво» (машина №77) безпардонно почав відчитувати дівчину за неуважність. Вона змушена була безперестанку просити вибачення, нарахувала аж вісім перепрошень на закиди водія. Не зупинило його навіть нагадування, що він їхав на виклик постійного клієнта. Коли нарешті він припинив сваритися, клієнтка назвала адресу. Виявилось, що водій не знає, як до тієї адреси їхати… Довелося «вмикати аутосервіс» – переходити на самообслуговування і показувати таксистові дорогу. У перервах між його подальшими повчаннями і вимогами «бути уважнішою». На спроби хоч щось пояснити, брутально заявив: «Якщо ти по жизні шугана, то не треба шугати мене!»

Налякана тендітна дівчина, гарно вихована і не навчена на хамство відповідати хамством, встигла лише про всяк випадок відбити СМС подрузі. Та одразу зателефонувала в службу таксі, і диспетчер зв’язалася з водієм. На щастя, клієнтка вже дісталася до кінцевої точки подорожі і звільнила себе від наступної порції його обурення, покинувши салон таксі.

Але вихованість та інтелігентність – це не слабкість і всетерпимість. Тож Христя Венгринюк – відома в Україні письменниця – не залишила цю ситуацію без розголосу, аби від безцеремонного нахабства таксистів не страждали інші жінки і дівчата, які користуються послугами цієї або інших служб таксі. Адже великим і кремезним чоловікам зазвичай не хамлять …

Адміністрація служби таксі «Браво» визнала проблему. Виправданням для себе вважають те, що в них працює 450 таксистів – усіх, мовляв, не навчиш. Сам таксист свою поведінку продовжує вважати адекватною. І продовжує хамити – навіть у присутності свого керівництва.

Кореспондент редакції намагалася зв’язатися з адміністрацією служби таксі «Браво». Після перепитування «а што случілось? Какая, єщо раз, газета?» і довгої музики в трубці нарешті пообіцяли, що зателефонують пізніше. Так і не передзвонили.

Це мовчазне потурання хамству найприкріше. Адже у більшості цих 450-ти таксистів, як і в їхньої адміністрації, є дружини, дочки, матері, які так само можуть стати жертвами брутальності – у крамниці, перукарні, в транспорті… І це триватиме доти, доки всі погоджуватимуться з такою можливістю. Христя не погодилася. Дамо відсіч хамству разом?

Редакція «Версій» упродовж двох тижнів намагалася зясувати, «хто ж в домі хазяїн». Тобто, хто ж реально може вплинути на служби таксі.

У центрі пасажирських перевезень міськради відмовилися від будь-яких коментарів, переадресувавши кореспондента до директора департаменту. Попри те, що директор департаменту ЖКГ Дмитро Сірман був у відпустці, він люб’язно прокоментував ситуацію: «Міська рада не видає ліцензій службам немаршрутних таксі – тільки проводить конкурси для перевізників на маршрутах. Описана вами ситуація свідчить про порушення прав споживачів, тож варто звернутися до управління з захисту прав споживачів. Або до територіального управління Головтрансінспекції». Структура, покликана захищати права споживачів, відповіла кореспондентові коротко і ємко: «Хамство – не наша компетенція».

І лише заступник начальника теруправління Головтрансінспеції Орест Заліско пообіцяв обов’язково відреагувати на звернення. Газета ж обіцяє повідомити про цю реакцію читачеві.

Тож для потерпілих від таксистів – адреса, за якою звертатися по захист: м.Чернівці, вул. Моріса Тореза, буд. 64, тел. 050 676 88 31.

 

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 коментарі “Інтелігентністю й розголосом – по хамству!”