Гриб, що селиться на нігтях, або Що таке оніхомікоз і як із ним боротися?

З кожним роком шкірні захворювання поширюються, – каже Михайло ПЕРЕПІЧКА, лікар-дерматолог, кандидат медичних наук, доцент кафедри дерматоловенерології БДМУ. – Це пов’язане із багатьма чинниками. Та, насамперед, – із хімізацією нашого харчування та способу життя.

Грибкову інфекцію можна підхопити будь-де – в басейні чи в сауні, на  вулиці під час зливи, коли дощова вода заливає шляхи й тротуари, а отже і ноги, навіть удома – від когось із родичів чи від домашнього улюбленця. Не виняток – і педикюрний чи манікюрний кабінети.

Грибкове захворювання нігтів важче лікувати, ніж ураження шкіри, – продовжує пан Перепічка. – Бо зовнішні лікарські засоби не проникають  у нігтьову пластину, а потовщення нігтя ускладнює ефективне лікування оніхомікозів.

Оніхомікоз – грибкове захворювання, що спричиняється інфекцією, яка вражає нігті. Основною причиною розвитку оніхомікозів фахівці називають носіння тісного, брудного, а часом й незручного взуття.

Як можна заразитися?

Грибок полюбляє вологість і тепло. Тому в людей, які страждають підвищеною схильністю до повноти, а отже – пітніють найчастіше проявляються грибкові недуги. Страждають ними і хворі на цукровий діабет.

Неприємну інфекцію найлегше підхопити у лазні через чуже взуття, рушники, килими чи шкарпетки та інші предмети домашнього вжитку. Тому лікар радить ніколи не користуватися чужим взуттям і не давати своє взуття іншим.

А якщо вже трапилося, що в сім’ї хтось нездужає на грибкову інфекцію, то всі інші члени родини повинні мати свої предмети для манікюру і не ходити вдома босоніж ф чітко дотримуватися санітарно-гігієнічних норм.

Симптоми нігтьового грибка

Їх є кілька: ніготь втрачає блиск і стає тьмяним; колір нігтя може бути жовтуватим і навіть темно коричневим; ніготь починає кришитися, а поверхня стає шорсткою та нерівною. При захворюванні нігті стають товстими та твердими, їх важко обрізати.

Чи обов’язково хворобу лікувати?

Декому здається, що оніхомікоз є суто косметичною проблемою і його можна не лікувати. Це велика помилка. Бо своєчасно не вилікуване грибкове захворювання прогресує і призводить до ураження грибком усієї нігтьової пластини та до відшарування нігтя. А потім грибок за відсутності своєчасного лікування вражає нігті інших пальців, що може призвести до алергічних та судинних захворювань.

Ефективність лікування грибка залежить від правильного вибору препарату, з урахуванням індивідуального підходу і точності виконання вказівок лікаря. Тому найкраще для лікування грибкової хвороби звернутися до дерматолога і не займатися самолікуванням.

Якщо вже справи геть кепські і вам видалили ніготь, то після цього треба ще наносити спеціальні антигрибкові мазі та спреї, які знову ж таки порадить дерматолог.

Що можна робити для профілактики?

Щоби запобігти травмуванню нігтів, взуття, яке ви носите повинно бути просторим і обов’язково зручним і з натуральних тканин. У жодному разі не користуйтеся чужим взуттям.

–  Враховуючи, що ліки нині дуже дорогі, можна скористатися й народними засобами, – радить Михайло Петрович. Для прикладу, листя горіха, яке має великий вміст йоду. Розтовчіть його і залийте окропом, нехай настоїться доки не охолоне. І тоді щовечора робіть ванночки для ніг чи рук, тобто там де є проблема з грибками. Цей метод є дешевим і досить ефективним для профілактики та лікування грибкових уражень.

Лідія КИРИЛЮК, «Версії» 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Гриб, що селиться на нігтях, або Що таке оніхомікоз і як із ним боротися?”