Даєш воду «до стінки» – давай воду «до крану»!

або Про те хто, як і за скільки доставлятиме чернівчанам воду 

Чому ДКП «Водоканал» відмовляється укладати індивідуальні угоди на водопостачання та водовідведення з мешканцями багатоквартирних будинків ОСББ і що чекає на «ЖРЕПівських» чернівчан? Про це йшлося за «круглим столом» в Українському Народному Домі, де зібралися активісти громадської організації «Буковинські співвласники будинків», представники департаменту ЖКГ Чернівецької міськради, її депутати та голови ОСББ.

 mario

«Шара» невдовзі закінчиться

– Нині нам нараховують єдиний рахунок за спожиту воду по загальному лічильнику ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирних будинків), – стверджують активісти громадської організації «Буковинські співвласники будинків». Проте люди користуються власними лічильниками контролю споживання води. Різниця ж між загальним і квартирними лічильниками, за логікою Водоканалу, має відшкодовуватися ОСББ. Проте такі витрати не передбачені кошторисом утримання будинку! Адже ОСББ, як юридична особа, послугами Водоканалу не користується.

– Тому в старому житловому фонді фактично не створюється ОСББ, адже людям набагато простіше залишатися в ЖРЕПах, з якими, наприклад, Водоканал укладає індивідуальні договори, в них немає загальних лічильників, – каже Василь Рознай, голова ЧМГО «Буковинські співвласники будинків». – А ОСББ має виконувати і функції збору коштів, і контролю, і обслуговування внутрішньобудинкових мереж…

Отже, ОСББ вимагають індивідуальних угод на водопостачання й водовідведення. Адже зі ЖРЕПами Водоканал їх уклав! З ОСББ ж – «не маємо права». Чому це?!

За словами директора КП «Чернівціводоканал» Володимира Андрущака, за ліцензією на   діяльність, підприємство має постачати водопостачання та водовідведення (тариф 6,90) тільки до будинку власника – чи то ОСББ, ЖРЕПу, чи то приватного споживача. Тобто, «до стінки», встановивши «на межі» прилади обліку.

– Уже рік Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, погрожує нам перевіркою, зупиненням ліцензійної діяльності, відозвою ліцензії, великими штрафними санкціями, якщо й далі буде здійснюватиметься перехресне субсидіювання – тобто, надання послуг за межами наших мереж, – каже Володимир Андрущак. – Кілька років тому виконком міської ради незаконно прийняв рішення, яким зобов’язав Водоканал виконувати функції, які не є його обов’язком і ніяк не компенсуються споживачами. Бо в певний період виникла ситуація неплатежів, коли Водоканал не отримував гроші ні від ОСББ, ні від ЖРЕПів чи інших споживачів. Тому виконком і зобов’язав Водоканал подавати воду «до крану»: до кожної квартири, до споживача. Він виконував ці функції тоді, виконує й зараз – певною мірою, певним ЖРЕПам, в старих традиціях, які залишилися, тому що водночас щось зламати не можна. І це не було враховано в тарифі, тому підприємство збиткове, воно не могло розвиватися, вчасно ліквідувати аварійні ситуації, покращувати надання своїх послуг…

За словами п. Андрущака, Нацкомісія в лютому 2013 року дала Водоканалу півроку, щоби навести у Чернівцях лад з водопостачанням і водовідведенням. У бюджеті, як державному, так і міському, коштів платити за ЖРЕПи немає, віднині компенсувати Водоканалу втрати води всередині будинків буде не держава, а люди. Тобто, не переймайтесь, панове з ОСББ – «шара» для ЖРЕПівських товаришів невдовзі закінчиться, п’ять місяців залишилося їм!

– ЖРЕПи будуть забезпечені приладами обліку, якщо ж ні, – ми нараховуватимемо їм тарифи за нормою споживання, – каже Володимир Андрущак. – А вони, швидше за все, з ними згідні не будуть, тож за півроку-рік встановлять прилади обліку, бо це зменшить їхні витрати відсотків на 50-70%. Тому що попередні обрахунки показали нам: там, де в однотипних 5-9-поверхівках стоїть лічильник – нараховується десь на 40% менше коштів, ніж за нормою.

Хто платитиме за втрати води?

Іншими словами, соціальну несправедливість буде подолано. Проте це не вирішує головної проблеми, яку піднімають активісти громадської організації «Буковинські співвласники будинків»: хто має відповідати за внутрішньобудинкові мережі, платити за втрати води, які, навіть за офіційними даними, становлять ледь не половину з викачаного з Дністра? Та й відомо, що буковинська вода – одна з найдорожчих в Україні, дорожча навіть за Крим, де питна вода – загалом проблема.

Хто ж платитиме за втрати води? Звісно ж, ОСББ,а пізніше – і ЖРЕПи! Таке рішення торік, наприкінці жовтня, прийняв виконком міськради (До слова, згадатйте, як неохоче Водоканал ремонтує прориви у трубах…). Активісти стверджують: виконком перевищив свої повноваження, адже таке рішення суперечить положенням Наказу Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства. По-перше, це рішення не було оприлюднене на офіційному веб-порталі Чернівецької міськради в Інтернеті. А по-друге , не проходило громадського обговорення й громадських слухань… Про існування цього рішення в ОСББ взагалі довідались… від Водоканалу!

Лист до ОСББ,  ЖБК від КП «Чернівціводоканалу» №13/766 від 15.03.12012р.: «Рішенням  №543/17  від 28.08.2012  п.3  визначено  визнати  виконавців  послуг  з  централізоване постачання  холодної  води  та  централізованого  водовідведення визначити  власників  або  балонсоутримувачів  цих  будинків;   вирішено  закрити  особові рахунки  у  зв’язку  з  тим,  що  Договір  укладається  між  власником  квартири  та  балансоутримувачем  або  уповноваженою  ним  особою».

Ненав’язливо виникає питання: якщо і справді, як стверджують активісти, це рішення незаконне, то чи не забагато таких у виконкому? І чи це прояв некомпетентності міської влади або ж просто злочинна недбалість? Згадуючи, як активно влада пропагує (читай: нав’язує) громадянам ОСББ, диву даєшся настирливості, з якою вона ж пхає цим об’єднанням дрючки в колеса! І люди на це реагують. Торік у місті було створено… лише 12 ОСББ! Утім, влада має завжди одну і ту ж відмовку: в бюджеті немає грошей!

– Нас серйозно хвилює та тенденція, що кількість новостворених ОСББ нині зменшується. Треба визнати, що ті умови, в яких працюють чинні ОСББ, потребують покращення, – зауважив Володимир Бешлей, депутат міської ради, голова комісії з питань житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради. – На першому ж засіданні комісії ми дійшли висновку, що останнім рішенням виконавчий комітет десь неправомірно визнав виконавцем послуг з надання водопостачання Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. Тому перша рекомендація комісії виконкому – відмінити це рішення, оскільки воно суперечить чинному законодавству…

Припустимо, чернівецький виконком візьметься за розум і відмінить своє рішення. Як тоді вирішувати юридичну колізію з внутрішньо будинковими мережами?

Володимир Андрущак, директор КП «Чернівціводоканалу», пропонує скористатися київським досвідом. За його словами, кияни розрахували спеціальний тариф, надбавку за обслуговування внутрішньобудинкових мереж, яка компенсує втрати води і яку люди платять окремо, як за прибирання території чи вивезення сміття… Влада ж посприяла, щоби київські будинки могли обслуговувати численні організації – тому киянам обирати є з чого.

– Монополіста ви вибирати не можете, бо ніхто вам воду окрім нас не дасть. Проте ми подаємо вам воду до будинку, а далі ви вибираєте, хто буде обслуговувати ваші мережі, збирати за це кошти, перевіряти лічильники, крани підтягувати, заварювати, утеплювати. Чи це буде якесь приватне підприємство, чи ЖРЕП, який поруч по-сусідству робить це, бо має бригаду… Або ж ви самі зібралися, найняли двох слюсарів, розумного майстра, який вам подбає і про тепло, і воду, і електрику – усе, що хочете! Але ви маєте самі визначитися, з ким вам вигідно працювати, і хто вам якісніше надаватиме цю послугу, – каже Володимир Андрущак. Ми не відмовляємося її надавати. Але вимоги законодавства чіткі: ми маємо надавати її за гроші. Ті 6,90, які є в тарифі, не передбачають обслуговування внутрішньобудинкових мереж…

Відтак водоканал створює нині дочірнє підприємство «Чернівці-Вода», якому передасть усі функції, що не входять до його ліцензійної діяльності: підключення, ремонт, обслуговування внутрішньобудинкових мереж.

Нині підприємство «Чернівці-вода» проходить всі юридичні погодження, щоби депутати на сесії міськради прийняли відповідне рішення. Хтозна, можливо, саме воно і стане тією дивовижною панацеєю, яка вилікує чернівчан від усіх цих юридичних колізій та бюрократичного безладу? Інакше – місту терміново потрібен вусатий дядечко із міцними краниками та великим гайковим ключем!

Ігор КОНСТАНТИНЮК, «Версії»

Не переймайтеся, панове з ОСББ – «шара» для ЖРЕПівських товаришів невдовзі закінчиться, їм залишилось п’ять місяців!

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *