Через глобальне потепління може потонути… країна

Острівна держава Кірібаті може стати першою у світі країною, яка повністю зникне через глобальне потепління, що викликало підйом рівня вод світового океану

В останні роки деякі із 32 коралових островів, що входять до складу цієї країни, вже потонули. В результаті майже все населення Кірібаті, що досягає 113 тис. людей, зараз змушене сконцентруватись на найбільшому острові держави – Тарава. Однак і він опинився під загрозою занурення під воду.

Спочатку уряд Кірібаті планував побудувати на основі технології плавучих нафтових платформ штучні острови на місці зниклих. Але це виявилося нереалістичним через величезну ціну проекту. В результаті зараз влада країни звернулися до Фіджі з проханням про продаж 2 тис. гектарів вільних земель. Йдеться про другий за розмірами острів Фіджі – Вануа Леву, куди мало би переселитися населення країни, що стикнулась з безпрецедентною екологічною катастрофою.

– Наші острова занурюються в океанську пучину, у нас більше немає інших варіантів, як купити землю у сусідніх держав, – заявив президент Кірібаті Аноте Тонг, якого цитує ІТАР-ТАСС.

У свою чергу влада Фіджі вже заявила, що не готова до масового та екстреного переселення громадян сусідньої держави.

– Імміграція повинна відбуватися поступово і впорядковано, щоби люди, які прибувають до нас, могли б знаходити місця для роботи, – відзначило державне телебачення Фіджі.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *