Боротьба з банками розпочинається?

або Чи допоможуть резолюції та проекти простим споживачам фінансових послуг, якщо нині українці отримують кредити під 130% річних.

Близько 3 млн. українців нині позичають у банків кошти. Але фінансова криза змусила затягнути паски на животах багатьох, у результаті – лише торік 169 самогубств через неможливість виплатити кредити…

Як вирішити проблеми фінансових споживачів – обговорювали на прес-конференції учасники ІІІ-ого Всеукраїнського з’їзду споживачів фінансових послуг, який відбувся нещодавно у Києві.

На допомогу позичальникам та вкладникам

Делегати з’їзду ухвалили низку рішень та пропозицій, які виклали у проекті резолюції.

За словами Федора ОЛЕКСЮКА, голови Оргкомітету ІІІ-го Всеукраїнського з’їзду споживачів фінансових послуг, голови асоціації «Ваша Надія», генерального директора громадсько-соціального інформаційного агентства «Ваша Надія», у резолюції чітко визначені ті ключові моменти, при реалізації яких можна було би допомогти позичальникам та вкладникам фінансових установ.

Зокрема у ній йдеться про доволі часті випадки свавільного викидання багатьох людей з їхніх осель на вулиці разом з дітьми, престарілими батьками чи родичами-інвалідами. Тому делегати запропонували Президенту накласти мораторій на відчуження майна позичальників, особливо людей з малими дітьми, інвалідами та престарілими людьми, які не мають жодних альтернатив для проживання.

– Крім цього, – зазначає Федір Олексюк, – у резолюції з’їзду запропоновано заборонити колекторський бізнес щодо фізичних осіб, адже договори 2004 – 2008 років укладалися на дискримінаційних умовах. Наприклад,  не виконана 11 стаття закону – не надається  інформація про сукупну вартість самих кредитних договорів, а також не виконана 168 постанова щодо інформації, яку повинен отримати споживач перед укладанням про вотчину. Тому ми акцентуємо увагу на забороні колекторського бізнесу.

За допомогою колекторів минулого року до бюджету України не надійшло близько 6 млрд. грн. податків. Колектори викупили біля 20% кредитів  фізичних осіб.

Школа фінансової грамотності

– Ми пропонуємо запустити програму фінансової грамотності, – наголосив п. Олексюк. – Крім навчання у кожному обласному центрі будуть відкриті громадські приймальні із захисту прав споживачів фінансових послуг. Зокрема, кілька днів тому подібну приймальню вже створено в Івано-Франківську. А до середини 2013-го кожний райцентр України буде мати такі громадські приймальні. Вони реєструватимуть проблемних позичальників та вкладників. Такий реєстр, на думку п. Олексюка, дозволить на державному рівні вирішувати, скільки треба коштів, щоби допомогти людям та не допустити те, щоби вони ставали безхатченками чи чинили самогубства.

Міжнародні експерти, зокрема фінансова місія USAD, проаналізували видачу кредитів в Україні і зробили висновки, що нині українці отримують кредити під 130% річних.

Уже розроблено 24 уроки фінансової грамотності, які дозволять пересічному громадянину дізнатися усе – починаючи від історії грошей, і закінчуючи платежами, кредитами тощо. Спочатку школи фінансової грамотності будуть діяти в он-лайн режимі: людина приходитиме в приймальню, записуватиметься на курси і їй видаватимуть аудіо- і відеопрограми з уроками.

«Форс мажорні» обставини – не тільки для фінустанов

– Коли фінансова криза «накрила» світ, у США людям списали борги, повернули відібране майно, в Угорщині перевели усі кредити на старий курс. Навіть у Російській Федерації, коли у людини змінювалися доходи, фінансові установи були зобов’язані зменшувати платежі, – розповідав Федір Олексюк. – Тобто, фінансові установи врахували «форс мажорні» обставини. Тож і вУкраїні на державному рівні повинно бути чітко визначено, що таке «форс мажор». Адже коли людина втратила роботу, бізнес – у нинішній судовій практиці не прийнято йти на зустріч пересічному громадянину, який постраждав від кризи. Зате коли через кризу банки не повертали депозити – це вважалося нормою…

Щомісяця банки видають від 9 до 15 мільярдів гривень кредитів на поганих умовах.

За словами п. Олексюка, у законі про виконавчу службу вказано, що людина, яка не в змозі виплатити кредит, може бути позбавлена батьківства… Він вважає, що це робиться для руйнування механізму, який називається «захист прав малолітніх дітей». Натомість у Чернівецькому управлінні юстиції стверджують, що такого закону не існує… Тож чи захистять проекти та резолюції простих громадян від чергових хвиль фінансової кризи – покаже час. Але захищатись треба. Сподіваємося, що  слова делегатів будуть виконуватися, а не залишаться пустим звуком.

А поки що банки продовжують видавати кредити під вигідні для себе відсотки. Гроші роблять гроші? Але ж так довго тривати не може!

Любов КАФАНОВА, «Версії»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *