Актуальне з Податкового кодексу України для пересічних громадян

Ставка податку

В Податковому кодексі України відповідно п. 167.1 Розділу ІV «Податок на доходи фізичних осіб» введено прогресивну ставку податку з доходів фізичних осіб. Так, якщо розмір доходу менший або дорівнює десяти кратному розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року сума оподатковуваного доходу складає 15 % від суми оподатковуваного доходу.

У разі якщо сума оподатковуваного доходу перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, то сума такого перевищення оподатковується за ставкою 17 %.

Оподаткування виграшів та призів

Відповідно до ст.167.п.3 Розділу ІV «Податок на доходи фізичних осіб» виграші та призи оподатковуються за подвійною ставкою, яка складає 30 % від доходів нарахованих як виграш чи приз на користь резидентів або нерезидентів України. Це не стосується виграшів у державній та недержавній грошовій лотереї та виграшу гравця (учасника), отриманого від організатора азартної гри.

Утримувати податок повинен податковий агент під час нарахування доходу у вигляді призів (виграшів). При чому, під час нарахування доходу від виграшу в лотерею або іншого розіграшу, що передбачає попереднє придбання платником податку права на участь у них, до уваги не братимуться витрати платника податку у зв’язку з отриманням такого доходу.

Оподаткування спадщини

Ставка податку на успадкування спадщини залежить від ступеня спорідненості членів сім’ї. Так згідно ст. 174 п.2.1. Податкового кодексу України за нульовою ставкою оподатковується:
вартість власності, що успадковується членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення до яких відносяться батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені;

– вартість власності, що успадковується дитиною-інвалідом, не залежно від ступеня споріднення

– грошові заощадження, поміщені до 2 січня 1992 року в установи Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України, а також у державні цінні папери (облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, облігації Державної внутрішньої виграшної позики 1982 року, державні казначейські зобов’язання СРСР, сертифікати Ощадного банку СРСР) та грошові заощадження громадян України, поміщені в установи Ощадного банку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992-1994 років, погашення яких не відбулося, що успадковуються будь-яким спадкоємцем.

Дохід від операцій з нерухомим майном

Згідно з пунктом 172.1 Розділу IV «Податок на доходи фізичних осіб» дохід, отриманий громадянином від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується. При цьому нульова ставка податку не залежить від площі об’єкта нерухомості, який продається або обмінюється.

У випадку продажу протягом звітного року більш як одного з наведених вище об’єктів нерухомості, або від продажу об’єкта нерухомості, не зазначеного в цьому переліку отриманий дохід підлягає оподаткуванню за ставкою 5 відсотків.

У такому самому порядку оподатковується дохід від продажу (обміну) об’єкта незавершеного будівництва.

Відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *