А КВЕД і нині там…

або Про те, як формальність підірве економічну реальність

Черги – незмінна складова життя мешканців пострадянських республік із далі совковим менталітетом влади. Та якщо раніше країна стояла за дефіцитними товарами, то сьогодні акценти змістилися: стоїмо в черзі за талонами, щоби стосовно нас як суб’єктів господарської діяльності здійснили реєстраційні дії. Без цього потрапимо до лав незаконослухняних.

квед

Тим часом тільки в Чернівцях зареєстровано майже 30 тис. фізичних осіб – приватних підприємців, які пропонують решті населення різні товари й послуги. Вони сплачують державі податки, знайшовши свою нішу виживання, і  здійснюють свою діяльність за КВЕДом (кодом виду економічної діяльності), визначеним у національному класифікаторі.

Від 1 січня 2012 року набув чинності національний класифікатор України ДК 009:2010 «Класифікація економічних видів діяльності» (далі – ДК 009:2010). Він замінив національний класифікатор ДК 009:005. Цього року підприємці ще могли працювали за КВЕДами з обох класифікаторів, але старий втрачає чинність 31 грудня 2012 року.  Було б логічно, щоб уникнути черг у державного реєстратора, перекодування видів діяльності здійснювати поступово. Та ось тут і виникає запитання. Прості розрахунки засвідчують: щоби перекодувати види діяльності приватних підприємців, кожен реєстратор – у нас їх п’ять – мав би щодня вчиняти реєстраційні дії стосовно 24 приватних підприємців, витрачаючи на кожного 20 хвилин робочого часу. У 2012 році 251 робочий день. Тож не важко підрахувати, що протягом року п’ять реєстраторів можуть здійснити аж 30120 реєстраційних процедур.

Здавалося б, мали би вкластися за рік, але знову постає питання: чому ж до відділу державної реєстрації  упродовж року черги, як до Мавзолею?

Тому що, окрім 30000 зареєстрованих підприємці, є ще інші суб’єкти господарської діяльності. Одні з них  реєструються або припиняють підприємницьку діяльність, інші – обмінюють свідоцтва. А ще юридичні особи, як, окрім перекодування КВЕДів, вносять зміни до установчих документів, змінюють юридичні адреси, засновників, керівників тощо. А ще викресліть один архівний день на тиждень і врахуйте, що працюють не роботи, а люди, які самі хворіють і перебувають на лікарняному з хворими дітьми, чи йдуть у відпустку, чи хочуть просто спокійно пообідати… Тож навантаження на одного державного реєстратора зростає пропорційно тій черзі, що сьогодні стоїть за талонами. Минулого тижня видавали талони на 20 грудня, а охочих отримати новий код залишається ще дуже багато: за 11 місяців нинішнього року державні реєстратори відділу реєстрації Чернівецької міськради вчинили 2625 реєстраційних дій стосовно юридичних осіб і 5700 – стосовно приватних підприємців. Тож можна припустити, що просте збільшення кількості державних реєстраторів не дасть очікуваного результату. Для вирішення проблеми на місцевому рівні пропонуємо скористатися досвідом Центру адміністративних послуг у Києві, де можна зареєструватися на сайті в особистому електронному кабінеті реєстратора і прийти до нього в зручний для себе час.

Звісно, найкращим варіантом була б автоматична заміна старих КВЕДів на нові шляхом внесення змін у програмне забезпечення, яке використовують державні реєстратори. Оскільки ж це не було зроблене, то слід продовжити термін перекодування видів діяльності ще на півроку, що послабить напруження в бізнесовому середовищі і надасть можливість підприємцям привести коди видів економічної діяльності у відповідність до нового національного класифікатора.

Ігор КУХАРЧУК, адміністратор інформаційної «Гарячої лінії» з питань підприємництва, 585-314

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *