Великий ремонт в оселі Івасюків

До 4 березня, коли Україна відзначатиме 70-ту річницю з дня народження автора «Червоної рути», Чернівецький обласний меморіальний музей Володимира Івасюка, що на розі вул. Маяковського/Шевченка, відкриється в оновленому вигляді. Музей в родинній оселі Івасюків існує вже 20 років (його відкрили 1999 року до 50 річчя Володимира Івасюка), і відтоді тут жодного разу не робили ремонту. Тим паче, що самій старовинній будівлі – понад 100 років. Нині на ремонт і реставрацію музею витратять майже мільйон гривень.

Директор Чернівецького обласного меморіального музею Володимира Івасюка, заслужений діяч мистецтв України Мирослав ЛАЗАРУК каже: «Час змінюється, і музей мусить іти в ногу з часом і теж змінюватися та оновлюватися». В оновленому вигляді постане все: вікна, двері (яких тут більше двох десятків), стіни, підлога і, звісно, сама експозиція. У виставковій залі, що у підвальній частині будинку, теж зробили ремонт

Головний зберігач фондів музею Івасюка Наталія МОРОЗ розповідає, що заклад налічує майже 14 тисяч експонатів – ті, що виставляються, і ті, що зберігаються у фонді. Понад 5 тисяч – це архівні документи. Понад три тисячі – книги, тобто бібліотека Івасюків. Далі – багато фото, трішки менше – особистих речей. Є також багато бібліографічних матеріалів.

З’ясувалося, наприклад, що в Чернівцях немає дизайнера, який займався б музейними експозиціями. Тож художника-дизайнера Михайла Москаля запросили зі Львова.

За словами директора, приблизно 500 тис. грн музей отримав на ремонт від Чернівецької міської ради. Ще 200 тис. – на реставрацію дверей. Допомогли й облдержадміністрація та обласна рада, виділивши на експозицію  майже 200 тис. грн.

Нагадаємо, нинішнього року відзначаються три важливі дати в житті Володимира Івасюка  – та й у житті всієї країни. 4 березня композитору виповнилося б 70. 22 травня – 40 років від дня його смерті. А у вересні – 30-річчя фестивалю «Червона рута», який уперше відбувся у Чернівцях 1989 року.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Великий ремонт в оселі Івасюків”