У США – ювілейна виставка буковинця

У Санта Паулі на початку червня відкрилася виставка живописних творів американського художника Владіміра Івасюка. Вона триватиме до 29 серпня у Великому залі художнього музею каліфорнійського міста і присвячується 105-ій річниці від дня народження митця.

Наш земляк Владімір Івасюк (Vladimir Iwasiuk) народився 31 грудня 1905 року в Чернівцях. За фахом був лікарем. Академічного мистецтва навчався у відомих митців-сучасників. Брав участь у художніх виставках Чернівців, Бухареста, Відня, Граца та Лінца.

1942 року Владімір Івасюк виїхав до Австрії. Від 1952-го митець жив і працював у США, де й помер 16 січня 1986 року.

Твори Владіміра Івасюка зберігаються у музеї м. Санта Паула (Каліфорнія) та у приватних колекціях. Творчий доробок художника налічує понад 800 творів живопису та графіки. Серед них – пейзажі, портрети й натюрморти.

Цього року вийшла друком книга сина митця Гьости Вернера Івасюка «Образи Владіміра», яка розповідає про життєвий і творчий шлях художника, нашого земляка, який народився, сформувався і працював у Чернівцях.

Randevu

Тетяна ДУГАЄВА, мистецтвознавець

Довідка:

Розповідь про митця читайте в ч. 24 газети «Версії» за 2009 рік: Тетяна Дугаєва. Владімір Івасюк – нове ім’я в мистецькій палітрі «Чернівці-США».

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *