Суперечки навколо встановлення скульптури “Благовіщення” тривають

Відкритий Лист міському Голові та депутатам міської ради щодо введення в оману громадськості краю та неправдивого осуду християнського об’єднавчого проекту «Благовіщення архангела Гавриїла пресвятій Марії».

 Ми, ініціатори спорудження в парку Т. Г. Шевченка в рамках здійснення християнського, благоодійного громадського об’єднавчого проекту скульптури «Благовіщення архангела Гавриїла пресвятій Марії» (далі: «Благовіщення») здивовані листом митрополита Чернівецької єпархії УПЦ КП Владики Данила. Сам тон листа переконує, що митрополита ввели в оману.

Досі ми утримувалися від дискусій, сподіваючись, що Владика зрозуміє все правильно і припинить ганити проект «Благовіщення»,  нас і всю громаду несправедливо засуджувати. Ми зважали на його статус архієрея, а також на те, що наші публічні виступи проти заявленої неправди можуть спричинити в людях зневіру до церкви взагалі. Адже й без того зменшується відвідування храмів і втрачається віра, а нішу заповнюють всілякі сумнівні вірування.

Ми планували запросити митрополита Данила та керівників інших конфесій на спільне освячення скульптури. Про це від початку знають депутати, митці, чиновники, понад 6 тисяч чернівчан, які підписали Заяву про встановлення скульптури Благовіщення (насправді ж прихильників ідеї значно більше, оскільки ще не всі підписи передані в мерію). І всі 100-відсотково підтримують ідею об’єднання і спільного освячення скульптури.

Так збіглися обставини,  що віднедавна Православна церква, за підтримки Президента України Петра Порошенка, розпочала об’єднавчі процеси в церкві.

І ми так само розпочинали проект «Благовіщення» для об’єднання всіх християн нашого славного і толерантного краю в єдину спільну і дружню сім’ю, як і пасує нашому європейському місту. Здавалося б, вищі церковні діячі краю мали б навпаки благословляти такі ініціативи.

Благовіщення Пресвятої Богородиці – елемент християнського віровчення, християнське свято на честь якого має найвищий статус торжества, і це третє за значенням свято після Великодня і Різдва Христового. В усіх канонічних Євангеліях згадується, що цього дня Діва Марія отримала добру (благу) звістку від посланця Господа архангела Гавриїла про те, що вона непорочно зачне дитину від Святого Духа і народить Ісуса Христа, Сина Божого.

Проект пропонованої скульптури роботи відомого чернівецького скульптора Анатолія Піонтковського чітко витриманий у євангельській християнській традиції.

Композиція висотою 3,25 метра: власне скульптура з білого мармуру 2,3 метра заввишки і постамент майже 0,9 метра, що співвідноситься як «золотий перетин». Саме місце встановлення скульптури та майданчик навколо будуть повністю окультурені.

Зі звернення Владики одразу стає зрозумілим, що митрополит Данило навіть не бачив проекту й не вникав у його суть. Мало того, Владика Данило безапеляційно звинувачує депутатський корпус Чернівців, тож тепер і депутати та громадськість на собі відчули необґрунтовані нападки владики Данила, від яких ми потерпаємо понад рік. Зауважуємо, що депутати Чернівецької міськради – люди обізнані, грамотні, поважні, які в значній мірі реалізували себе в житті. Тому образи та приниження на їхню адресу категорично неприпустимі в жодній формі.

Митрополит Данило, – а його виступи-звинувачення показувало телебачення, – кажучи неправду про проект «Благовіщення», осуджує автоматично й тисячі тих, хто підтримує Благовіщення.  Цікаво лише, з чиєї подачі виникли всі ті звинувачення, що ми нібито  належимо до секти Аллатра, послідовників  Амфілохія Почаївського, Агапіта Печерського, Ігоря Данилова, Білого братства (а кулуарно – навіть до масонів).

Упередженість і навіть агресивність  митрополита Данила тим більш образливі, що він чудово знає: ініціатори проекту, скульптор-автор та всі, хто їх підтримав (депутати в тому числі), не мають жодного відношення до МГО «Аллатра» й до жодних сект узагалі. Ми ж офіційно звернулися до МГР «Аллатра» і отримали письмове підтвердження, що вони не беруть участі у проекті «Благовіщення» в Чернівцях. Цей документ ми надали до міської ради.

Вочевидь, Владика розуміє це й додає нам звинувачень у  проросійськості, іноземних інтересах. Але ж хіба можна зліпити те, чого не існує в принципі? Яким чином скульптура Благовіщення може слугувати російським інтересам? І чи маємо доводити Владиці,  що ми є громадянами й патріотами України?

Наголосимо лише, що Владика Данило робить таким чином безкоштовну рекламу руху «Аллатра» і допомагає поширювати його діяльність.

Не розуміємо також, чому Владика Данило противиться проекту, єдина мета якого – щоби християни, без конфесійних обмежень, могли віддавати  публічно пошанівок Пресвятій Богородиці в образі «Благовіщення». Традиція публічного, поза храмами, встановлення скульптур християнської символіки народилася не сьогодні, їй, мабуть, стільки ж століть, скільки самому християнству. Після кількох десятиліть нав’язуваного «державного» атеїзму нині в Україні масово почали зводити такі монументи. Однією зі значних подій такого плану сталося відкриття нинішнього Великодня 8-метрової бронзової скульптури Пресвятої Богородиці на головній площі Кривого Рогу.

Що ж до наклепницького змісту нинішнього відкритого листа від Владики, ми розглянемо можливість захистити в суді честь пресвятої Богородиці (у створюваній нами скульптурі Благовіщення) та честь власну і всіх тих тисяч чернівчан, які до нас приєдналися й підтримали.      

Нагадаємо, що особисто Владика Данило блокує вже другу християнську скульптуру християнського змісту в Чернівцях. Перша – це Пієта. Виникає вибачте, крамольне запитання, чи дбає митрополит Данило про освічення людей Богом, маючи такий високий сан?

Ми, мешканці Чернівців, споруджуючи скульптуру Благовіщення, віримо в заступництво Пресвятої Марії та архангела Гавриїла. Хочемо миру, злагоди та процвітання нашому краю та  нашій багатостраждальній Неньці-Україні й сподіваємося на воздаяння і спасіння у вічності за нашу частку, привнесену у Її прославу.

Тож ми, організатори і всі ті тисячі чернівчан, що підписали наше звернення, просимо, Вас, шановний міський голово, і вас, шановні депутати, дозволити встановити паркову скульптуру Благовіщення у заявленому місці – у парку Шевченка за Літнім театром біля клумби чи на клумбі.

З повагою, Ірина КУНІЦИНА, фізик, юрист,ініціатор електронної петиції, підтриманої чернівецькою громадою

 

У тему від редакції :

Світська влада не повинна боятися влади релігійної та діяти в інтересах усіх чернівчан

«Версії» пам’ятають болючий для містян інцидент, коли зелений трояндовий сквер навколо  Святодухівського собору, який виходить на вулиці Головну та Кобилянської, і де завжди було повно мамусь із колясками та маленькими непосидючими дітками, перетворили на стоянку для авт священиків. І це у самому що не є серці старовинного міста!  Чернівчани тоді, пригадуємо, влаштовували численні пікети там, де зараз виїздять на своїх дорогих машинах служителі культу. Міська рада на чолі з екс-мером М.Федоруком , на жаль, побоялася тоді підтримати тих, хто обрав їх для захисту своїх  інтересів. Відтак Чернівецька міська рада не заборонила церкві Московського патріархату перетворити один із найкращих міських скверів на стоянку, та ще й поставити там невеличкий свічний заводик…  

Гадаємо, всі, мабуть, знають, для чого ми помиляємося? Саме так, помилки існують для того, щоби на них вчитися і не повторювати.

 

P.S. Коли номер готувався до друку, на сайті Чернівецької міськради з’явилася петиція про недоцільність встановлення скульптури Благовіщення у Чернівцях.  Отож, боротьба продовжується… 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

5 коментарів “Суперечки навколо встановлення скульптури “Благовіщення” тривають”