Мандрівка вглиб історії від Андрія ХОЛОМЕНЮКА

 

У «Вернісажі» на Івана Франка виставлені підсумки 15-річної праці заслуженого художника України Андрія Холоменюка: митець презентував батальні полотна і твори військової тематики – потужний зріз історії українського військового мистецтва кількох століть.

Центральне полотно експозииції розповідає про момент переможної битви князя Данила Галицького із тамплієрами під Дорогочином на Волині, від якої цьогоріч виповнилося у березні 780 років. Сива давнина…

Живописна манера Андрія Холоменюка дивним чином практично в кожній його роботі поєднує авторське узагальнення, піднесення історичного моменту, коли хочете, гімн українському війську – із неймовірною детальністю, правдивістю історичних подробиць. Художник багато годин проводить за вивченням зразків зброї та віськових строїв відповідної епохи. На його картинах не просто вояки: виразно відокремлюються «наші» й вороги, кожна фігура композиції виконує свою функцію, зливаючись в момент української звитяги.

Роботи Андрія Холоменюка, може, й не потребують додаткового антуражу, але презентація

військово-історичного клубу «Шарухань», який займається реставрацією історичного середньовічного бою – лицарі у старовинному одязі та зі зброєю – надала цікавого забарвлення мистецькій події. 

Це ще один приклад того, що військова звитяга наших предків не канула в історію, що вона потрібна нинішнім – і молодим і старим.

Звісно, ніхто зараз не виходить на агресора із середньовічним мечем, але готовність до захисту Вітчизни виховується, зокрема, й таким чином. Особливо важливо це нині, коли на українських землях знову війна.

Вл. інф. 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *