Любителі Красного Слова з проспекту Незалежності в Чернівцях

Є в Чернівцях місце, де однаково комфортно й затишно почуваються і шанувальники високого слова, й ті, кого в радянські часи називали «інженерами душ»: йдеться про бібліотеку з офіційною назвою «Філія №21 Центральної бібліотечної системи Чернівців», розташовану за адресою: Чернівці, проспект Незалежності, 115. Порядкує тут завідувачка Галина СКИДАНЮК.

Давно відомо, що в Україні бібліотечну справу тримають на своїх плечах ентузіасти-безсрібники, саме якою, власне і є пані Галина. Вона вміє зацікавити читачів і ревно збереженою класикою, і цікаво презентованими новинками, і зустрічами з поетами, письменниками, музикантами, журналістами, Слово кожного з яких може бути Золотим.

Керівниця тісно співпрацює зі шкільними вчителями й викладачами коледжів, спільно з ними залучаючи до Слова молодь. І в цьому середовищі в неї також виникли активісти.

Особливо полюбляють 21-шу бібліотеку автори старшого покоління, для  яких вона давно стала своєрідним клубом для зустрічей: там вони уперше «випробовують на читачеві» нові твори й книги. Тож охоче відгукуються на запросини Галини Скиданюк.

От і зовсім нещодавно свою книгу «Букет для Софії» презентував Василь Васкан, відомий на Буковині письменник, поет, лауреат літературно- мистецьких премій ім. Сидора Воробкевича та Степана Сабадаша. Пісні на його слова постійно присутні, скажімо, в репертуарі заслуженого артиста України Івана Дерди.

Як ви мабуть, уже здогадалися, героїня нової книги Василя Васкана – Народна артистка у трьох республіках колишнього СРСР, чарівна жінка і просто гарна людина – Софія Ротару, яка нинішнього серпня відсвяткувала 70-річчя. Можна не боятися вимовляти це слово, бо виглядає Софія Михайлівна, за власними таємними рецептами, на вік своїх пісень: а вони в неї по-молодому грайливі та любовні, із присмаком мудрої жіночої філософії.

Вірші з нової збірки декламували учні 4-го ліцею (вчитель О.Лакуста).

Сам автор відзначив черговий день народження 4 листопада, тож багато гарних теплих привітань прозвучали від понад двох десятків однодумців і друзів. А  Іван Дерда подарував  письменнику одну зі своїх улюблених пісень.Приїхали й гості з Новоселиці, де Василь Васильович кілька років працював на посаді голови РДА, щоби розповісти про його вагомий внесок у культурне життя райцентру як голови обласного товариства «Україна – Молдова». Студентка кафедри музики Уляна Хрищук – солістка ВІА «Карпати» – виконала пісню Віктора Рурака «Вірність горянки» на слова Василя Васкана. Читачі ж бібліотеки №21 зможуть поглибити свої знання про життя й творчість Софії Ротару за допомоги матеріалів книжкової виставки «Народження зірки».

Вл. інф.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *