Кантата «Гамалія» Шевченка/Скорика уперше звучала в Чернівцях

Чернівецька обласна філармонія 31 травня завершила сезон потужним фінальним акордом. Один твір і виконавці з трьох міст: так із погляду статистики можна оцінити виконання кантати Мирослава Скорика на поетичний текст Тараса Шевченка «Гамалія». Для прочитання творів двох українських геніїв – музичного і поетичного – знадобилися не менш потужні сили виконавців: Чернівецького академічного симфонічного оркестру, Чернівецького академічного камерного хору «Чернівці» та академічного камерного хору Тернопільської філармонії. Диригував оцим величним мистецьким дійством київський диригент Андрій Савчук.

Андрій має буковинське коріння. З Кіцманської Брусниці родом його батько – художній керівник Національної хорової капели «Думка» Євген Савчук. Андрій Савчук працює диригентом у «Думці» і викладає диригування у Київській національній музичній академії.

Поема Шевченка розповідає про морський похід отамана Гамалії з козаками до Стамбулу для визволення з неволі своїх побратимів-козаків, оспівує велику відвагу козаків і їхню любов до рідного краю. Полонені козаки плачуть від туги за батьківщиною. Такі головні мотиви музичного тексту, на який лягає текст поетичний.

Чернівецьких любителів музики важко чимсь здивувати, але цього вечора вони виходили з будівлі філармонії водночас і в піднесенні, і в задумі.

Вл. інф.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *