І вишите моє чуття на ньому…

Усьоме «Вишиваний дивотвір» зібрав майстрів рукоділля на виставку в Художньому музеї. Це дає підстави говорити про гарну традицію та успішний творчо-комерційний проект (єдиний в Україні!), який започаткувала й усталила мережа магазинів «Все для шиття» – «Санта».

«Вишиваний дивотвір» по-справжньому згуртував майстрів вишивки області. Треба бачити, як ретельно готуються вони до чергового вернісажу – заздалегідь вишуковують схеми або ж самі вигадують сюжети майбутніх творів, переводять їх у клітинку, добирають полотно й нитки…

Умови відбору творів дуже чіткі й вимогливі, разом з тим доволі демократичні: ніхто нікого не «осмикує», не «повчає». Зате кожен учасник виставки має змогу порівняти свій доробок із доробком інших. Такий «цензор» спрацьовує ефективно. Тому від виставки до виставки бачимо помітні кроки вперед.

– Цього разу з-понад 400 учасників майже половина – новачки з власними ідеями, – тішиться Муза «Вишиваного дивотвору» Одарка Кучерява.

Наприклад, у розділі «Спадщина» дебютували студенти Чернівецького ВПТХУ №5.

– Колекція рушників, створена за орнаментами всіх районів Чернівецької області, – частина пошукової, науково-дослідної роботи, яку веде навчальний заклад, – пояснює член Спілки дизайнерів, викладач училища, майстер народної творчості й журналіст Микола Шкрібляк.

Постаралися гуртківці Чернівецької гімназії №4 під керівництвом майстра народної творчості Михайла Покиданця. Усіх своїх підопічних – танцюристів ансамблю «Вітерець», яким керує, він залучає до вишивання. Переконаний: це виховує у дітей позитивні риси – посидючість, акуратність, ретельність, учить основ композиції, колористики, декорування.

Прикметна, сказати б, меморіальна сторінка нинішнього вернісажу. Світлана Русс створила вишиваний портрет Юлії Тимошенко «Завітайте в Україну», акурат витриманий у жанрі народного наївного мистецтва – в загальній композиції, деталях-символах, кольоровій гамі. Найголовніше – авторка домоглася портретної схожості з реальною героїнею, якій, зізнається, щиро симпатизує як жінці і як політикові. Цікаво, що сама створила композицію і найважче – добір кольорів, схему та її розбивку на клітинки.

Зворушують вишивані портрети професора медицини Георгія Ходоровського та відомої вишивальниці Ярослави Гафійчук, виконані Оленою Ясінською та Павлиною Жоріною. Перша «малювала» портрет учителя, друга – подруги й однодумниці. Особисте душевне ставлення до «портретованих» випромінюють обидва твори – вишукані, аристократичні, чуттєві.

Багато відомих майстрів вишивки перегорнули нові сторінки свого захоплення. Наприклад, інженер-електрик з Чернівців Василь Гаїна від сакрального «живописання» голкою перейшов до пейзажу. Його «Зима» зривала очі й викликала захоплення не одного відвідувача вернісажу.

Після минулорічного гасла – створення тематичних картин до 600-ліття першої писемної згадки про Чернівці «Санта» зініціювала нове, не менш патріотичне: « Живопис буковинських художників у вишивці». Першим погодився бути «розчленованим на клітинки» живописець Олександр Приходнюк. Кілька схем для вишивання за його пейзажами «Санта» вже запропонувала рукодільницям. На черзі – ще кілька, а також розробки за творами Якова Січкаря, Одарки Киселиці, Петра Яковенка.

Знайшло продовження і гарне заохочення найкращих та «найплодовитіших» учасників – право безоплатної персональної виставки в Художньому музеї. Цього року таку можливість матимуть Людмила та Олександра – мати й донька Батаєви.
На фініші виставки відбудуться майстер-класи «віртуозів» вишиття, визначення лауреата призу глядацьких симпатій. Усі ми можемо долучитися до цього конкурсу: виставка діятиме до кінця травня.

Олена ЧАЙКА, учасниця «Вишиваного дивотвору»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *