Гобелени Олени ЧОРНОГУЗ «дихають Буковиною, пахнуть і світяться Україною» .

big_chornohuz_vgpHT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Олена Іванівна Чорногуз – член Національної спілки художників України від 1977 року. Художник декоративно-ужиткового мистецтва. Нагороджена премією ім. Ольги Кобилянської і обласною премією Сидора Воробкевича.

Народилася 15 червня 1949 року у м. Вашківці Вижницького району Чернівецької області. Мистецьку освіту здобула у Вижницькому училищі декоративно-прикладного мистецтва 1968 року. Працює в галузі художнього текстилю й ткацтва. Мисткиня є постійним учасником численних всеукраїнських, міжнародних та персональних виставок від 1970 року. Її твори зберігаються в музеях України та приватних колекціях багатьох країн світу.

Kupalska_nich_1995_centralna Kupalska_nich_1995_liva Kupalska_nich_1995_prava

 

 

 

 

 

 

 

Олена Чорногуз. Триптих «Купальська ніч». 1995.

Авторська техніка, вовна. Чернівецький художній музей. Подаровано автором 1995 р.

Твір «Купальська ніч» буковинська мисткиня передала в дар Художньому музею після своєї другої персональної виставки. В цьому ошатному та святковому триптиху Олена Чорногуз майстерно імпровізує, творячи піднесено-чарівний настрій очікування та споглядання казкового дива – цвіту папороті у Купальську ніч. Цей образ несе в собі заряд натхненної емоційної виразності, якої автор досягає, збагачуючи динамічну рельєфну поверхню ефектами руху світла та об’ємів і вишуканим колоритом. Про цей музейний триптих так писала буковинська журналістка та перший директор меморіального музею Володимира Івасюка у Чернівцях Парасковія Нечаєва: «Серед особливо вдалих її робіт — «Купальська ніч». Навіть не знаючи назви, при першому погляді на цю роботу ви відчуваєте якийсь особливий її магнетизм, якесь чаклунство» (всеукраїнська газета «День», 21 вересня 2006 р.). А за словами відомої поетеси Галини Тарасюк, гобелени Олени Чорногуз «дихають Буковиною, пахнуть і світяться Україною».

Новаторське мистецтво Олени Чорногуз позначене її яскравою творчою індивідуальністю. Красу довколишнього світу вона втілює в декоративних стилізованих формах. Творчий поступ мисткині бере початок від авторських зразків буковинських сувенірів і створення гобеленів традиційного гладкого ткацтва. 1986-го вона розпочала працювати в авторській техніці, в якій виконує оригінальні гобеленові композиції. Відтак у художньому текстилі художниця винайшла систему оригінальних технічних прийомів утворення різноманітних фактур, за допомоги яких в її руках з’являються надзвичайно виразні та глибокі образи. Про власну творчість вона висловлюється так: «Моя палітра – то клубок. Як володію кольором – так використовую нитку».

Тетяна ДУГАЄВА, мистецтвознавець, член Національної спілки художників України

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *