За рейтингом Буковину визнали одним з найбезпечніших регіонів України

Чернівецька поліція торік  розкрила 52% крадіжок із помешкань громадян, коли по Україні ця цифра становить 37%.  

На цьому наголосив начальник Головного управління Національної поліції в Чернівецькій області Анатолій Дмитрієв під час щорічної звітної пресконференції. «Такого результату ми досягли завдяки взаємодії правоохоронців, судів, органів прокуратури, представників влади, журналістів та громадськості», – сказав він.

Водночас чернівчани в опитуванні зауважують, що протягом двох останніх років, маючи на увазі 2018 і 2019-ий, робота поліції погіршилася. Отож, де правда? Мабуть, як завше, посередині? Наразі очільник поліції пояснив це протиріччя тим, що вони не мали впливу на патрульну службу, але ситуація, за його словами, змінюється.

 

Про важкі злочини. І не тільки

Запобігання їм та розкриття їх визнане пріоритетним серед завдань Нацполіції. Тож п.

Дмитрієв зазначив, що у порівнянні з попереднім, 2018 роком, кількість убивств на території Буковини зменшилася на 25%. Прикро, що більшість убивств відбувається на побутовому грунті.  А от з 12 розбійних нападів нерозкритим залишився лише один, скоєний наприкінці минулого року. Досудове розслідування триває.

Правоохоронці Буковини активно працювали також і за напрямом протидії організованій злочинності. Торік припинили діяльність 10 організованих злочинних груп. Поліцейські задокументували та довели їхрю причетність до 98 злочинів

У рамкахї боротьби з гральним бізнесом припинено діяльність 176 закладів електронних лотерей. І ця робота триває,  як і боротьба з незаконним видобуванням піщано-гравійної суміші. Систематично проводяться рейди, за результатами яких протягом минулого року відкрито півсотні кримінальних проваджень, 8 з яких уже направлені до суду.

 

В області діють 21 поліцейська станція та Центр безпеки в Лужанах

Очільник поліції Буковини стверджує, що за оснащеністю системами відеонагляду Чернівецька область є однією з найкращих в Україні. На території Буковини встановлено понад 700 камер відеоспостереження. 280 з них виведені до Ситуаційного центру ГУНП. Це дає можливість цілодобово відстежувати оперативну обстановку в області та вчасно реагувати на правопорушення. І саме за допомоги відеоаналітики розкрито майже 30% злочинів.
Начальник ГУНП в Чернівецькій області Анатолій Дмитрієв додав, що для буковинських правоохоронців пріоритетними завданнями й надалі залишатимуться протидія організованій злочинності, торгівлі людьми, наркозлочинності, боротьба з контрабандою та безпека дорожнього руху. Щодо останнього, то керівник відповідної служби пообіцяв звернути увагу, зокрема, на порушення швидкісного режиму на вул. Винниченка.

До слова, торік на Буковині було скоєно 2237 ДТП. У 446 випадках із них були потерпілі, травми тримали 650 осіб.

А на запитання стосовно контрабанди п. Дмитрієв наголосив, що у поліції немає доступу до митного обліку.

Прикметно, що вперше на Буковині затримана група з 5-ти буковинців, які виробляли фальшиві ID-картки (біометричні паспорти). Зрозуміло, що їхніх власників за кордоном затримували та ув’язнювали. Втім, у цьому вони теж винні, оскільки самі зверталися за «послугами» до шахраїв.    

 

 Торік в області припинили роботу 12  нелегальних автозаправок

У ході слідчих дій вилучено пального та газу на 2 млн грн. і обладнання на суму 315 тис. грн. Наразі припинена робота всіх нелегальних АЗС,  сказав головний поліцейський краю.

 

Покарали 576 поліцейських, а вигнали 41-го  

Та попри це, в нашій області найменша плинність кадрів серед поліцейських

Алкоголь і хабарі торік спричинили звільнення 41 поліцейського, а 576 з них покарали за різні порушення дисципліни. Та, якщо бути точним і послатися на слова начальника управління кадрового забезпечення ГУ Нацполіції в області Геннадія Федорюка, 24 особи з поліції звільнили через порушення службової дисципліни, а 17  через службову невідповідність. «Останні прийшли в органи Нацполіції через конкурс, були направлені на професійну підготовку, однак з різних причин не змогли пройти навчання й були відраховані з навчального закладу», пояснив Федорюк і додав, що 24 працівники звільненя через порушення службової дисципліни. З них троє  за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння, 6  за хабарництво. Окрема категорія була звільнена за прогули, ще деякі  через появу на службі  нетверезими, пояснив Федорюк. 

Начальник ГУ НП  у Чернівецькій області зазначив, що в управлінні готові реагувати на всі звернення громадян щодо незаконних дій поліцейських.

«Приміром, усі знають про ситуацію зі слідчим, який збував наркотики,  сказав Дмітріжєв.  Ми знали про цей факт. Поліцейський збував амфетамін та марихуану підозрюваним у злочинах та раніше судимим.  Тож ретельно підбирали докази, документували факти, тому одразу не звільняли, а доводили його причетність до злочину. Так будемо вчиняти з усіма правоохоронцями, які порушуватимуть закон».

 

Про фальшиве масло і присвоєння 5 млн грн посадовцями та перевізниками

Ці 2 резонансні афери збурили чернівчан, та чомусь не мали продовження. Ні міський голова, ні губернатор не змогли дати відповіді на запитання: а що далі? Тож соціальні мережі збурилися, і тоді Каспрук написав у Фейсбуці  про те, що ревізія Держаудитслужбою окремих питань роботи департаменту соцзахисту за період 2016-2019 роки встановила зайве відшкодування 12 перевізникам 914 566,70 грн. за пільгові перевезення, здійснене в 2018-2019 роках. Перевізники завищували кількість перевезених платних пасажирів і фактично виконаних рейсів. «За це несуть персональну відповідальність перевізники та директор Департаменту ЖКГ й адміністратор системи моніторингу громадського транспорту, які погоджують звіти перевізників», – підкреслив мер. 

Відступ: «Директор ДЖКГ Володимир Бешлей вирішив закинути комунальні проблеми й тепер робить спробу свій «керівний талант» реалізовувати керівником обласного Держгеокадастру. Земля йому ближча… Думаю, багато хто з перевізників та підрядників шкодуватиме за таким «здібним менеджером», – підсумував Олексій Каспрук. 

Анатолій Дмитрієв, відповідаючи на запитання журналістів, повідомив, що правоохоронці вилучили всі документи і проводять експертизи. Конкретна сума розтрат ще не відома. Попри це, слідче управління працює і над  доказами розтрати державних коштів під час будівництва бази відпочинку у Миговому.

Роз’яснення щодо масла-фальсифікату, яке потрапляло, зокрема,  і до шкільних буфетів та їдалень, дав заступник начальника Нацполіції Олександр Чубей. Він пообіцяв повну інформацію вже у березні, а поки що зауважив, що є певні проблеми: правоохоронці збирають докази щодо окремих керівників і представника Держспоживслужби області, а також установлюють, який час працювала ця схема з фальшивим маслом тощо.    

 Епілог

За словами очільника ГУ Нацполіції Дмитрієва, у нас в області немає жодного злодія в законі  та жодного «смотрящего».

Тобто, «посади» вільні?

 Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії».

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *