У Чернівцях виявили групу жебраків, серед яких були 19-річна вагітна та її 3-річна донька. Усім надали допомогу

Кілька днів тому до одного з будинків садгірської вулиці з гарною назвою Солов’їна виїхали поліцейські ювенальної превенції, слідчо-оперативна група, служба у справах дітей Чернівецької міської ради, соціальні працівники, медики та громадські активісти. Перед тим до Садгірського відділення поліції надійшло повідомлення про неналежне виховання маленької дитини. На місці учасники рейду виявили 19-річну вагітну жительку Закарпатея з трирічною дитиною, що мешкали в антисанітарних умовах. У другій кімнаті було ще брудніше, а сморід зашкалював. Там ночували на підлозі п’ятеро осіб із суттєвими вадами здоров’я з різних областей України. Один чоловік був сліпий, в решти були відсутні руки чи ноги. Натомість у кімнаті поруч у доволі пристойних умовах, з телевізором і ліжками, мешкали роми.

Поліцейські встановили, що будинок орендував 43-річний житель Закарпатської області ромської національності. У його автомобілі знайшли скриньки для пожертв. За повідомленням відділу комунікації поліції Чернівецької області, триває перевірка цих осіб на причетність до заняття жебрацтвом та економічної експлуатацієї. Утім, гадаю, чимало чернівчан були свідками, як рано-вранці машини розвозять калік по своїх «робочих місцях». Та, згідно із законодавством, цей факт ще треба довести.

Правоохоронці ж, коли побачили нещасних людей, зрозуміли одразу: без медиків їм не обійтися. Тоді ж, о 7-ій ранку, на мобільнику Івана ТРІСКИ, начальника управління організаційно-ресурсного забезпечення та юридичного супроводу департаменту охорони здоров’я Чернівецької облдержадміністрації, пролунав дзвінок.  

– За всі роки роботи подібного не бачив, – скаже пізніше Іван Степанович. – Я так розумію: цих людей вранці розвозили, цілий день вони жебракували, потім їх, як бидло, вантажили на авто й відвозили до помешкання. Забирали гроші, які вони вимолили у добросердних буковинців, давали вечерю, наливали по сто грамів, і вони засинали на підлозі до наступного ранку. Коли ж у їхнього господаря назбирувалася «нормальна» сума, гроші відвозили барону на Закарпаття.

– Та знаєте, що мене найбільше вразило? – схвильовано запитав Тріска. – Реакція цих нещасних людей. Вони були агресивно налаштовані не до свого нинішнього існування, яке й життям назвати можна з великою натяжкою, ні, їх лякали зміни, що мали відбутися з ними. Тож, думаю, правоохоронцям не вдасться довести факт жебрацтва та економічну експлуатацію. І людину, яка жила з їхнього каліцтва, просто викинуть з нашої області, але не засудять. На жаль».  

Саме Іван Тріска організував доставку жебраків санітарними машинами у тубдиспансер, де їх обстежили на предмет інфекційних захворювань, а потім, за дорученням губернатора, доправили до хоспісу, що в селі Молодія Глибоцького району функціонує вже майже рік. Там потерпілих помили, перевдягли, підстригли та побрили і, зазвичай, нагодували. В одного із 5-ти – сліпого чоловіка з Львівської області – запідозрили туберкульоз.

Маленьку Ванессу із Закарпаття, якій через місяць виповниться 4 рочки,  доправили до обласної дитячої лікарні. Поліцейські задокументували факт виховання дитини в антисанітарних умовах, тож за неналежне виховання дівчинки матір, ймовірно, позбавлять батьківських прав і тоді дитину відправлять до дитячого притулку. Подальшу долю Ванесси вирішуватимуть орган опіки і піклування, а також служба у справах дітей Чернівецької міської ради.

– Ми не можемо закривати очі на таку соціальну проблему, як жебрацтво, – підсумував подію на сторінці своєї прес-служби у Фейсбуці Олександр ФИЩУК, голова Чернівецької облдержадміністарції. – Люди, викинуті на узбіччя життя, тим паче глибокі інваліди, серед яких ще й дитина, використовуються у корисливих цілях горе-бізнесменом, що прибув на Буковину з іншої області. Це неприпустимо. Зрозуміло, що ми не могли кинути напризволяще цих безхатченків, бо вони є членами нашого суспільства й ми повинні ними опікуватися, а також робити усе можливе і неможливе для того, щоби позбутися цього ганебного явища, – наголосив очільник виконавчої влади.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *