І почому кіло глистів від «Наладка-комерц» у дитсадках?

Таке запитаннячко виникало в мене, Івана Дупи, цього тижня щоразу, коли у ЗМІ – і не тільки чернівецьких – зустрічав інформацію із дуже реалістичними фото з «портретом» рибини, прикрашеної гельмінтами. Не повірити у справжність фото не наважився, адже автором принаймні однієї з них – в інтернет-виданні «BukNews» – підписаний сам міський голова Чернівців. В інформації, що надійшла на редакційну email  «Версій» із посиланням на Головне управління Держспоживслужби в Чернівецькій області, сказано:

 

«У дитсадках  Чернівців виявили недоброякісну рибу. Триває перевірка

Неякісну  морожену рибу виявили у дитячих садках №№ 51, 43, 22 та 14 у період останньої поставки цієї продукції. Риба мала зовнішні ознаки ймовірного зараження гельмінтами. Були одразу комісійно складені акти бракежу та направлене звернення до Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області  із проханням  провести відбір проб мороженої риби «Хек», яка  поступила на склади дошкільних установ.

24 травня  у присутності постачальника та представників Головного управління Держпродспоживслужби у Чернівецькій області,  управління освіти міської ради було проведено забір зразків продукції  морожений «Хек», яка була поставлена у дошкільні заклади міста.

Постачальник продукції – ТОВ «Наладка-Комерц ЛТД». Договір з ним укладено 28 грудня 2018 року за результатами тендерних торгів на постачання замороженої риби «Хек» у дошкільні установи м. Чернівці. Сума договору – 3 652 280 грн. з ПДВ. Обсяги поставки – 53 500 кг. Відповідно до умов договору впродовж 2019 року риба поставляється в кожний окремий дитсадок міста раз на тиждень.

На  період перевірки в усіх дитсадках рибу вилучено із меню харчування.

За результатами лабораторних досліджень буде прийнято рішення про розірвання  угоди з постачальником неякісної продукції в односторонньому порядку».

І я подумав: мабуть, у чернівецьких ЗМІ велика плинність кадрів, бо усі обурювалися, але ніхто не згадав, що ТОВ «Наладка-Комерц ЛТД» кілька років тому вже фігурувало в гучному скандалі із масовим отруєнням дітлахів неякісними сосисками. Тоді всі видання дивувалися, як могло таке вийти…

А от чому керівництво закладів дошкільної освіти й далі користується – хай і на тендерній основі – послугами цієї фірми, відповісти важко. У них теж плинність кадрів? Чи погана пам’ять?

Я не став заглядати у реєстр майнових прав, щоби дізнатися, яких статків настаралися засновники та власники цього ТОВ. Доступ до цього реєстру раптово й у багато разів подорожчав і став для звичайного журналіста практично недоступним. Дивуватися не доводиться, згадаймо, що зробили із правом українців звертатися до суду, коли за подання позову заплатити треба стільки, що більшості не по кишені.

Ну точно, як в анекдоті: «– Скажіть, я маю право…? – Маєте. – А я можу…? – Ні, не можете».

Пам’ятаючи вислів, приписуваний одному з класиків марксизму-ленінізму, я вирішив «піти іншим шляхом»: загуглив ТОВ «Наладка-Комерц ЛТД»  і зазирнув на сайти поки що (тьфу-тьфу-тьфу, аби не наврочити!!!) доступні: «YouControl» (останнє оновлення щодо ТОВ «Наладка-Комерц ЛТД» 2 квітня 2019 р.)  та «Clarity Project» (відповідно 22 квітня 2019 року). І там знайшов багато що цікавого.

Засновником і власником фірми зі статутним капіталом у 31 тис. 800 грн 49 коп., що має адресу Заводська, 19А,  від грудня 1991 року є Ройхман Давид Гершкович, а ще Ройхман Родіка Василівна (остання надрукована більш «туманним» шрифтом, як і домашня адреса засновників, мабуть, тому Родіка Василівна не стала нічого коментувати журналістам). Головним видом діяльності ТОВ «Наладка-Комерц ЛТД» зареєстровані «Переробка і консервування риби, ракоподібних і молюсків».  Але повний список діяльності фірми більше виправдовує назву «Наладка-Комерц ЛТД», адже тут  і виробництво машин та обладнання спеціального (?) призначення, і виробництво готових харчових продуктів і навіть виробництво мила та мийних засобів, і вантажні перевезення, і завершується усе це розмаїття «іншими видами організації харчування». А 1998 року до цього переліку додали ще й «виробництво будівельних і сталевих конструкцій». Мабуть, поки увага керівництва дійшла до кінця списку, себто до організації харчування, рибна продукція з головного пункту й устигла зіпсуватися.

Судова історія ТОВ «Наладка-Комерц ЛТД»  лише за 2017 рік нараховує 11 документів господарського провадження із номерами й датами судових справ. І називаються ці суворі документи «судовий наказ» або «постанова суду». Оскільки діяльність компанії не припинена, можна припустити, що на певний момент у діяльності, що стала предметом судового розгляду, наводиться певний порядок, а далі все знов «вийшло, як завжди». І сталий потяг фірми до «організації» харчування саме в дитячих садках не дивує: це ж вам не ресторан із прискіпливими заможними клієнтами, а дітки пересічних чернівчан – вони «схавають».

Тендерна історія ТОВ «Наладка-Комерц ЛТД» не менш цікава. Від 2017 року до нинішнього часу фірма брала участь у 280 тендерах на закупівлі і у 170 з них (67%) стала переможцем. За цей час підписано контрактів на понад 43 млн (!) грн.

У переліку клієнтів, яким постачалися харчі, є суми менші за 200 тис. грн, тож, мабуть, обійшлося без тендерів. А найбільшу суму за 7-ма контрактами заплатило Управління освіти Чернівецької міськради – 15 485 746.20 грн.

Найбільш активна співпраця з відділом гуманітарної політики (якої ради, не зазначається) – 59 контрактів на понад 4 млн грн. Гугл підказує, що Новодністровської…

Контракти укладалися і з райрадами, і безпосередньо з освітніми закладами. Є у списку і військовий ліцей і дитячий оздоровчий табір «Водограй»…

Відтак ТОВ «Наладка-Комерц ЛТД» цілком можна розглядати як бомбу уповільненої дії, закладену під організацію дитячого харчування на теренах нашої області… І де вона вибухне наступного разу, передбачити неможливо. Тому нинішня «рибна» подія зовсім вимкнула в мені оптимістичні настрої. Ніяк не можу зрозуміти одну річ: у якій дупі перебуває наша міська влада і куди вона там дивиться? Бо що загалом означає – «в односторонньому порядку буде розірвано угоду»? Розірвано – і все?! І ніхто не понесе покарання за такі нахабно-безжалісні  дії щодо наших дітей?

Мабуть, міська влада таки оглухла й осліпла щодо питань, які не стосуються її кишені. Тому  звертаюся до вас, батьки: ваших дітей намагалися заразити гельмінтами, а ви мовчите? Міська влада ні в що не ставить ваших хлопчиків і дівчаток, а вам байдуже, як байдуже управлінню освіту? Зрештою, пояснити короткозорість керівних освітян не важко – усе й так зрозуміло. Але ж маємо інших найнятих за наші гроші чиновників. Серед них і міська рада, і міський голова, який має опікуватися «партією чернівчан», бо позиціонує себе продовжувачем ідей Миколи Федорука.

Тож, шановні громадяни славного міста Чернівці, не можу зрозуміти, що діється у нашому славному королівстві. Здорові діти вже нікому не потрібні? Але ж хто їх захистить крім нас, дорослих? Та я навіть петицію про відповідальність за ймовірне зараження гельмінтами у садках не бачив?..Слава Богу, працівники кухні проявили пильність. А коли й їх куплять?..      

Іван ДУПА. Усі відомості брав із відкритих джерел.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *